Kako opustiti navade?

Vsak od nas ima določene navade. Te lahko vplivajo na naše psihofizično stanje, na okolico, druge ljudi, planet, kakorkoli. Ima prav vsaka navada skupno točko, in prav ta točka igra glavno vlogo v opustitvi teh navad.

Kaj sploh so navade?

Čtivo, ki jo za to temo priporočam, je knjiga The Power of Habit, ki jo je napisal Charles Duhigg. V njej je med drugim opisan eksperiment, ki so ga delali na več miših. Naredili so manjši labirint v obliki črke T, na koncu katerega je bila čokolada. Miš je bila na začetku labirinta in do drugega predela so jo ločevala vratca. Ta so se odprla s klikom. Ko so se prvič odprla, je miš na začetku tavala po labirintu in ovohavala okolico. Eventuelno je prišla do čokolade, a je do tam prvič rabila nekaj časa.

Prav tako so možgani ob celotnem procesu bili precej aktivni. Po nekaj poizkusih pa se je zadeva spremenila. Takoj, ko so miši zaslišale klik, so se podale proti čokoladi. Ob tem se je tudi aktivnost njihovih možganov občutno zmanjšala. Niso več razmišljale, kam morajo iti. Njihovo iskanje je postalo navada.

Enako je tudi pri ljudeh. Gre za normalen proces, ko možgani varčujejo z energijo pri opravilih.

Kadar imaš neko dobro navado, lahko ob rednem ponavljanju postane močnejša in bolj avtomatska. Če se torej danes odločiš uvesti neko spremembo, bo na začetku dejanje terjalo veliko razmišljanja in energije, kasneje pa ne več. To se dogaja tudi pri slabih navadah.

Zanka

Duhigg je na primeru miši pojasnil tudi, kaj je zanka navad (The habit loop). Sestavljena je iz treh elementov:

  • Sprožilec oz. Namig (cue) je v tem primeru klik vratc
  • Rutinsko delo (routine) je v tem primeru hoja po labirintu in
  • Nagrada (reward) je v tem primeru čokolada.

Ena izmed mojih navad, ki se jih trudim opustiti je, da kadarkoli izgubim koncentracijo, primem v roke telefon. Ponavadi odprem Instagram, včasih tudi Facebook, YouTube, novice, ali pa celo kakšne igrice. Vse skupaj se lahko spremeni tudi v eno ali celo več urno scrollanje in tipkanje po telefonu. Ker mislim, da je to vse bolj pogosta navada, bom točno ta primer uporabljala skozi celotno objavo. Ti pa vseeno polagam na srce, da se pred nadaljnim branjem za nekaj sekund ustaviš in razmisliš, katera je tvoja navada, ki bi jo mogoče rad/a opustil/a? Imejo jo v mislih, ko bereš to objavo. V kolikor imaš težave pri razumevanju svoje navade mi lahko pišeš in z veseljem ti bom po najboljših močeh pomagala.

Če torej mojo navado razčlenimo na elemente zanke navad, je sprožilec padec koncentracije, rutina scrollanje po telefonu in nagrada pobeg oz. „pavza“ od realnega sveta. Trik tukaj je, da se na nagrado navadimo in jo pričakujemo. Torej jaz ob padcu koncentracije pričakujem pavzo. Če je ne dobim, jo iščem drugje, se zaprem vase in sem včasih celo slabe volje.

Tukaj te zopet pozivam, da se zazreš v svojo navado in jo poizkusiš razčleniti. Kaj je sprožilec in kaj je nagrada?

Opustitev/preusmeritev

Navade je izjemno težko opustiti. Nekoliko lažje pa jih je preusmeriti.

Najpomembnejše je, da se zavedaš, kaj je pri tvoji navadi nagrada. Kaj ob nekem početju pridobiš, zaradi česa se dobro počutiš? Kadar razumeš svojo nagrado, jo lahko prirediš v bolj zdravo verzijo. V mojem primeru; kadar mi zmanjka koncentracije potrebujem odmor. Na mesto, da si ga sploh ne privoščim in se silim dalje delati, je zame učinkovito, da si vzamem čas za meditacijo ali dihalne vaje.

Kadar vem, da me čaka veliko dela in, da bo to lahko mentalno naporno, ponavadi telefon pustim kar v drugi sobi. Ko začutim, da potrebujem odmor, si ga vzamem na bolj zdrav način. Ne samo, da prihranim čas, ki ga včasih v nedogled zapravljam s scrollanjem, še vedno si nudim kar potrebujem in se ne počutim, da sem za karkoli prikrajšana.

Upam, da ti nasvet pride prav tudi pri tvojih primerih, za vsa dodatna vprašanja pa sem z veseljem na voljo.

Se beremo.

V.S.

2 Comments on “Kako opustiti navade?

  1. Pingback: Jutranja rutina – Life of Lavender

  2. 👍 Priporočam tudi knjigo Atomske navade (James Clear), odlična glede opuščanja starih navad in pridobitve novih, pa glede nizanja navad itd., in tudi kako premagati skušjave. 😊👍

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: