Ekologija za tanke denarnice

Če se sprehodiš po trgovini opaziš, da so ekološko pridelana živila velikokrat dražja, kakor ostala. Podobno velja za okolju prijazna čistila, trajnostna oblačila, kozmetiko z ekološkimi sestavinami, itd. In velikokrat si je nekaj okolju prijaznejšega tudi težje privoščiti. A kljub temu menim, da mora vsak narediti največ kar lahko za boljši jutri. S svojim denarjem pravzaprav odločaš, v katero smer se bo premikal svet. Zato sem danes pripravila nekaj idej, s katerimi lahko prizaneseš okolju tudi, če se tvoja denarnica ne strinja z višjimi zneski.

  1. SADJE IN ZELENJAVA

Idealno je seveda, če si zelenjavo prideluješ doma. Osebno imam to srečo, da imajo tako moja nona, kakor tudi družina mojega fanta, domačo zelenjavo. Še večjo srečo imam, ker si po novem lahko zelenjavo sadim tudi doma. Seveda pa se zavedam, da nimajo vsi te opcije. V kolikor želiš domače pridelke, ki so pogosto tudi dražji, obišči tržnico in povprašaj o kosih, ki niso estetsko lepi. Taki so ponavadi umaknjeni iz prodaje, kar pa še ne pomeni, da niso dobri. Ne samo, da boš „grdo“ zelenjavo dobil/a navadno po nižji ceni, zaradi te odločitve tudi preprečiš, da se zavrže hrana, ki je še čisto dobra in užitna.

  1. OBLAČILA

Trajnostna oblačila imajo res pogosto vrtoglave zneske. Sicer jih razumem, saj so kvalitetni materiali veliko dražji, prav tako taka podjetja ponavadi pošteno plačujejo delavce (z razliko znamk hitre mode, ki se velikokrat poslužujejo poceni delovne sile, ki ji ne zagotovijo niti minimalnih standardov). V bistvu niso trajnostna oblačila draga, imajo normalno ceno, glede na vse realne stroške. Oblačila hitre mode so tista, ki so srhljivo poceni. Vseeno pa razumem, če si vsak tega ne more privoščiti. V tem primeru so še ena super alternativa oblačila iz druge roke (Second hand oblačila). Oblačila so lepo ohranjena in cenejša, kakor v trgovinah, torej lahko še prihraniš. Trgovin s takimi oblačili je vse več, obstajajo pa tudi spletne strani, kjer fizične osebe prodajajo svoja oblačila (npr. Mojbutik). Občasno pa potekajo tudi izmenjave oblačil, kjer prineseš svoje obleke, v zameno zanje pa lahko odneseš domov druge. Eni izmed takih, ki te dogodke organizirajo, sta tudi Sonia in Eva, ki ju najdeš na instagram profilu The Old News.

  1. ČISTILA

Sama večino čistil kupujem v lokalni ekološki trgovini in na spletu (okay.si), je pa vseeno kar nekaj trikov, kako tudi tu prihraniti. Pozanimaj se, kje v tvojem okolišu se dobijo čistila na rinfuzo in prinesi svojo embalažo. Za tiste, ki ste iz obale, vam lahko povem, da je v Luciji trgovina Ekošara, kjer imajo nekaj ponudbe brez embalaže. Ne samo, da s tem prihraniš planetu vsakič eno plastenko, tudi tvoja denarnica ostane debelejša za kak evro. Druga opcija je, da čistila izdeluješ sam. Osebno nisem eksperimentirala veliko na tem področju, a sem našla že ogromno ljudi, ki to počne. Sam/a lahko izdelaš prašek za perilo ali tablete za pomivalni stroj, odmašiš odtoke s sodo bikarbono in kisom ter počistiš kopalnico s kisom in/ali limono. Možnosti sem na internetu zasledila veliko, če pa imaš še kakšno preverjeno idejo bom vesela, če jo deliš z mano.

  1. KOZMETIKA

Tudi pri negi kože in las obstaja malo morje DIY receptov za maske, kreme, mila, balzame za ustnice,… Preišči splet in najdi take, ki ti ustrezajo. Najboljše pri temu je, da sam lahko izbereš točne sestavine in se tako izogneš neprijetnostim tudi v primeru, da imaš občutljivo kožo/lasišče ali kakšne alergije. Jaz sem do sedaj delala sama mila ter maske za lase in obraz. Vse je izpadlo super. Prav tako imam prijateljico, ki je eno leto bila ultra pridna (Hej Andreja 👋) in nam je za božič podarila doma izdelano kremo za roke in balzame za ustnice.

5. PONOVNA UPORABA

Bombažna vrečka je res v trenutku dražja od plastične/papirnate, a če jo lepo hraniš in čuvaš, te lahko spremlja kar nekaj let. Dolgoročno je ena vrečka, ki jo imaš več časa cenejša, kakor če vsakič daš npr. 10 centov za vrečko, ki jo zavržeš. Seveda pa je vsaka zavržena vrečka obremenjujoča tudi za našo Zemljo. Tudi vedno več kavarn ima popust za tiste, ki prinesejo svojo skodelico za kavo. Tudi, če je momentalno skodelica za ponovno uporabo dražja, lahko na dolgi rok z njo prihraniš. Za ženske se tako na dolgi rok izplača tudi menstrualna skodelica. Cena te se giblje navadno med 20 in 30 evrov, kar je približno enako kot 10 paketov tamponov. Menstrualno skodelico pa imaš (če zanjo ustrezno skrbiš) veliko dlje časa, kot imaš 10 paketov tamponov. Takih primerov je še malo morje, načeloma se vse stvari, ki so namenjene ponovni uporabi, na dolgi rok izplačajo.

Seveda pa je najbolj smiselno, da vedno kupuješ samo stvari, ki jih res potrebuješ in hrano, ki jo uspeš porabiti. V današnjem svetu imamo tako ali tako vsi že preveč stvari, za katere nas je družba prepričala, da jih potrebujemo. Da o zavrženi hrani niti ne začnem. Seveda je pomembno kje in kaj kupuješ, a najboljše je, da pred vsakim nakupom res razmisliš, če nekaj potrebuješ in preučiš opcije. Premišljeno nakupovanje in minimalizem sta vedno najboljši vodili, tako za planet, kakor tudi za tvoj žep.

Se beremo,

V.S.

2 Comments on “Ekologija za tanke denarnice

  1. Super napisano. Jaz bi dodala še to, da se zelo poceni s prehrano pride skozi tudi, če se sprehodimo do lokalnega kmeta. Velikokrat kmet ne uspe prodati vse zelenjave in sadja, ki ga pridela in se tako ceneje dobi, pa tudi iz 1. roke. Pri nas v bloku imamo solidarnostno košarico, v katero sosed, ki nekaj ne potrebuje (hrana) odloži vanjo (še užitno seveda). Če nekdo potrebuje vzame ven, tudi če ni v socialni stiski. V gajbici poleg pa puščajo listke sosedje, ki nekaj potrebujejo in če ima kakšen sosed viška pusti. Tako se manj hrane vrže pa tudi manj se zapravi.

    Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: