Ko gre mestno dekle na vas

Tisti, ki me spremljate na Instagramu, najbrž že veste, da sem se pred kratkim preselila s fantom. In kljub temu, da sva šla v večjo hišo z ogromno zelenja, manj vlage in predvsem več mira, je bila celotna selitev zame kar stresna. Naj ti razložim.

Življenje pred selitvijo

Že celo življenje živim v mestu. Prvih 19 let sem živela v Piranu, naslednje 4 pa v Portorožu. Oboje je po dogajanju približno enako. Življenje v mestu sem imela rada. Oboževala sem vožnjo s kolesom v službo, peš sem skočila do trgovine, poleti pa sem občasno zaplavala v morju, ki sem ga dobesedno imela 5 minut od doma.

Ker sem res velik ljubitelj narave, sem si vedno želela malenkost več zelenja. Prostora pred hišo, kjer bi lahko mirno spustila zjutraj psa, da divja, medtem, ko jaz srkam kavo. Mini vrtka, kjer bi imela svojo solato in jagode. Gozdne poti, kjer bi si lahko odpočila dušo in iskala navdih. Vsega tega v centru mesta pač ni bilo možno.

Idealno bi bilo, če bi imela oboje. Ampak žal je takih hiš zelo malo, cene teh pa so bile zeloooo krepko čez budget v tem trenutku. Moj dragi je pa z razliko od mene celo življenje preživel na podeželju. Zato je nekako smiselna poteza bila, da iščeva nekaj v predmestjih. In tako sva naletela na izjemno zanimivo ponudbo v Šmarjah.

Kam sva se sploh preselila?

Malo dramatiziram in pišem, kot, da sva šla živeti na konec sveta. Obstaja malo morje bolj „levih“ vasi, kot so Šmarje. Če slednje pogooglaš, ugotoviš, da so zgolj 5 minut od Kopra. So največja obalna vas. Imajo celo svojo pošto in trgovino, ki premore rastlinsko mleko. Tudi hiš in prebivalcev je kar lepo število. A za mestnega človeka kot sem jaz, je to res ogromna sprememba. Da moram z avtom do službe? Zdravnika? Da ne morem peš na kavo s prijateljicami ali k staršem na kosilo? Stvari, ki so celo življenje bile samoumevne, so naenkrat izginile.

Ko me noben ne razume, napišem post

V bistvu me večina ljudi ni razumela, in še zdaj me ne. Razumejo zgolj tisti, ki so šli skozi enako/podobno spremembo. In ravno iz tega razloga sem se odločila ta post napisati; da taki, kot sem jaz vedo, da niso sami. Da so spremembe lahko stresne, tudi če so na papirju boljše. Sploh pri tako veliki odločitvi, kot je selitev, in to skupaj s partnerjem. Že situacija sama po sebi zna biti naporna, če se seliš v okolje, ki ti ni blizu, pa še toliko bolj.

Moj najboljši nasvet je, da sprejmeš, kar čutiš. Da si pustiš, da si mogoče na začetku bolj žalosten in, da so ti določene stvari čudne. Si daš čas, da se na stvari navadiš, tudi če čutiš pritisk, da bi vse skupaj moglo potekati hitreje. Privajaj se v svojem tempu, in prav v tem času si nudi še več ljubezni in potrpežljivosti, kakor sicer.

Meni je poleg tega pomagalo tudi osredotočanje na dobre stvari. Končno imam prostor pred hišo, ki sem si ga tako želela. Prav tako imam pol minute stran čudovito gozdno pot, po kateri korakam skoraj vsak dan. Poslovila sem se tudi od problema s parkiranjem. Povrh vsega pa imava sedaj veliko večjo hišo in neskončno možnosti za renoviranje. In ko mi je težko, se k tem stvarem zatečem. Se sprehodim po naravi, preiščem vse ideje za prenovo hiše po Pinterestu, si pripravim domačo solato. Vsekakor pa sprejmem svoje počutje in ga ne ignoriram ali celo zatiram. Še vedno se na trenutke slabo počutim in na določene spremembe se še nisem privadila, a se vse skupaj izboljšuje. Z veliko pozitivne energije, potrpežljivosti in predvsem ljubezni ter poslušanja sebe.

Takšno je moje doživljanje menjave okolja. Si se že kdaj selil/a? Kako si vse skupaj sprejemal/a? Zelo bom vesela, če deliš tudi kakšno svojo izkušnjo.

Se beremo,

V.S.

4 Comments on “Ko gre mestno dekle na vas

  1. Isto sm dozivljala in vsi so mi govorili naj grem zivet nazaj kjer sem bila, ce mi je tko slabo. Pa sploh ni bil point da sm sla na slabse 🤦‍♀️

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: