Naj bo črni petek premišljen

Naslednji petek je Black Friday, dan, ko so po vseh trgovinah „nori“ popusti. Tudi v Sloveniji ima vedno več trgovin tisti dan posebne ponudbe in znižanja. Seveda pa vse skupaj ne traja samo en dan; Black Friday akcije ponavadi veljajo cel vikend, pred tem imamo še pre Black Friday, ponedeljek po črnem vikendu pa nas čaka še Cyber Monday.

V vsej poplavi ponudb in znižanj je kar težko ohraniti trezno glavo in ne zapraviti cele plače. Ker me res boli, ko vidim ljudi, ki jih prevzame petkova črnina, je današnja objava namenjena prav temu dnevu. Na hitro ti bom predstavila črni petek, njegove posledice in podala nekaj svojih idej, kako v tej noriji ohraniti zdravo pamet.

Od kod Black Friday izvira?

Ta dan se je rodil v Združenih državah Amerike že davno. Vsako leto je to zadnji petek v novembru, dan po zahvalnem dnevu. Razlag za nastanek imena je ogromno: izraz se je uporabil za padec vrednosti zlata na ameriškem trgu, ki se je zgodil 24. septembra leta 1869. Druga razlaga nastanka imena je, da so s tem želeli opisati kaos, ki s tem dnem nastane. Če v YouTube vtipkaš „Black friday“, lahko najdeš malo morje posnetkov, ko se ljudje dobesedno tepejo med seboj, zato da pridejo do želenega izdelka. Poleg nasilja med strankami vlada tudi po cestah navadno velika zmeda, zato je na tisti dan nemalo prometnih nesreč. Še ena izmed razlag je, da je to dan, ko prodajalci začnejo služiti. Tako pridejo iz rdečih številk na črne. Slednja razlaga je nastala z namenom, da se temu dnevu doda bolj pozitiven prizvok.

Za koga je ta petek najbolj črn?

Zavedati se moraš, da prodajalec ne bo nikoli spustil cene do te stopnje, da je na nuli ali celo v izgubi. Še vedno bo imel od prodanega izdelka dobiček. Prav tako ogromno trgovin uporablja razne trike, npr. izdelku zviša ceno nekaj dni pred črnim petkom, potem pa jo „zniža“ nazaj na ceno, po kateri se je izdelek v prvi vrsti prodajal. Tako izgleda, kakor da je artikel na nekem norem popustu, pa v resnici sploh ni. Poleg tega pa smo ljudje naravnani potrošniško in če vidimo, da je nekaj znižano, bomo to kupili, tudi če drugače ne bi. Zato se pogosto zgodi, da porabimo veliko več denarja, kot bi ga, če črnega petka ne bi bilo. Bistvo tega nakupovalnega praznika je zaslužek prodajalcev, torej si ti tisti/a, ki je tukaj v finančni izgubi. Imej to v mislih.

Poleg tega pa se imej v mislih, da je vsak tvoj kupljen artikel nekdo izdelal. Nekdo je mogel za tvojo majčko pridobiti material, jo zašiti in potiskati, končni izdelek pa je mogel pripotovati do trgovin. Hitra moda je ponavadi zelo umazana in oblačila izdelajo delavci, ki morajo garati v nepredstavljivih pogojih ter kljub veliko nižjemu standardu ne dobijo niti minimalne plače. V bistvu gre za sodobno suženjstvo. Prav tako so taki artikli ponavadi narejeni iz okolju neprijaznih materialov, torej poleg ljudi tukaj trpi tudi naš planet. Enako velja za še veliko drugih materialnih dobrin, ne samo za oblačila.

Raziskave so pokazale, da veselje in navdušenje ob nakupih v večini primerov traja pol do enega dneva, zelo redko pa več kot en teden ali celo več mesecev. Torej praktično s svojim prisluženim denarjem plačuješ izkoriščanje delavcev manj razvitih držav in uporabo škodljivih materialov, za neko instant veselje, ki zelo hitro mine. Ali je vredno?

Z glavo po nakupih

Črnega petka ne moreš spregledati in včasih se res zgodi, da dobiš nekaj po ugodnejši ceni. A je pri nakupu potrebno biti previden. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako ohranjati trezno glavo in se izogniti črnini, ki jo ta dan prinaša.

  1. Načrtuj

Vnaprej si napiši seznam, katere stvari res potrebuješ. Če imaš čas, si lahko že vnaprej tudi ogledaš vse izdelke in jih ob črnem petku kupiš, če so res na voljo po znižani ceni. Midva sva, odkar sva se preselila, najbolj osredotočena na kupovanje stvari za hišo. Trenutno imava recimo namen kupiti laminat, zato sva že vnaprej prečesala vse trgovine, pregledala ponudbo in si pofotkala, kar nama je všeč. Na fotkah je tudi cena. V kolikor bo naslednji petek znižano kaj, kar imava shranjeno v najini galeriji, bova to kupila, drugače pa ne.

  1. Pozanimaj se

Ko že veš, kaj potrebuješ, se pozanimaj še, kje iskano lahko dobiš. Če boš šel/šla v vsako trgovino in taval/a naokoli, je več možnosti, da vidiš znižane stvari, ki jih ne potrebuješ. In prej ali slej se zgodi, da začneš nakupovati izdelke, katere sicer ne bi. Zato se vnaprej odloči, katere trgovine boš obiskal/a in se tega drži.

  1. Preveri izvor

Vem, da je v današnjem svetu res težko najti stvari, ki niso produkt sodobnega suženjstva in okolju neprijaznih materialov. Vseeno pa se lahko potrudiš, da najdeš najbolj „čist“ izdelek, ki ga lahko. Ena trgovina lahko izkorišča delavce in uporablja škodljive materiale, druga pa npr. plačuje delavce pošteno in uporablja vsaj del recikliranih materialov. Preveri, katere trgovine so najmanjše zlo v tvojem primeru in jih obišči.

  1. Ne kupi, samo zato ker moraš

Če je dan popustov, to še ne pomeni, da nekaj moraš kupiti. Danes imamo že vsi veliko preveč materialnih stvari, zato je nov poln voziček res nepotreben. V kolikor ugotoviš, da ne potrebuješ ničesar, ostani pri tem – ne hodi po nakupih, samo zato, ker to počnejo drugi. Popustov je skozi leto ogromno in črni petek definitivno ni ne prva ne zadnja možnost, da dobiš nekaj po ugodni ceni. Ta dan raje preživi bolj koristno, pojdi na obisk k družini, na izlet s prijatelji, večerjo s partnerjem, ali pa si enostavno privošči dan zase in se razvajaj.

Želim ti čim bolj premišljeno nakupovanje in čim manj nesmiselno zapravljenih evrov. Najbolj pa ti želim, da prideš do spoznanja, da sreča res ni v materialnih stvareh – ne glede na to, kako zelo so znižane.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: