Ah, to naše zdravstvo!

Če bi dobila evro vsakič, ko bi slišala/videla, da se nekdo pritožuje nad slovenskim zdravstvom, bi ta post pisala že na kaki kul lokaciji iz svojega letnega potovanja okoli sveta, doma pa bi me čakalo polno zavetišče rešenih živali.

Blazno zanimivo mi je, kako je to pritoževanje nad zdravstvom (in v bistvu sistemom nasploh) prišlo v modo. Kako radi preberemo, da je nekdo na nujen pregled čakal pol leta, in potem seveda še komentiramo, kake grozote se dogajajo, kako nesposobni so zdravniki, kako polne so bolnišnice, dolge čakalne vrste in kako grozno je osebje. Danes zato sledi en tak, malo bolj subjektiven post. Moj pogled na zdravstvo, na ljudi, ki se pritožujejo in na našo družbo nasploh. Že takoj na začetku bi rada poudarila, da sem (trkam!) relativno zdrava, da res nisem nikoli imela hujših zdravstvenih težav. Poznam pa res malo morje primerov, konec koncev pa tudi študiram na zdravstveni smeri. Iz vseh izkušenj, ki sem jih dobila in zgodb slišala, sem si pač izoblikovala neko mnenje. Daleč od tega, da bi trdila, da je pravilno.

A je res vse tako slabo?

First things first. Naj te najprej opomnem, da smo ena izmed redkih držav, kjer je zdravstvo tako poceni/praktično zastonj. V veliko tujih državah, s katerimi se tako radi primerjamo, je zdravstvo plačljivo. Poleg tega so tudi zneski za razne posege veliko višji. Veš koliko punc v Ameriki obdrži otroka, ker si splava enostavno ne more privoščiti? Pri nas je recimo ta poseg v okviru zavarovanja zastonj. Da o raznih zdravljenjih poškodb niti ne začnem. Prav tako imamo ob zaposlitvi pravico do bolniškega dopusta. Kar se tiče dni, ni nobene omejitve – na bolniški smo lahko tudi 1 leto. Vse kar potrebujemo, je potrdilo zdravnika, da smo res bolni (kar, roko na srce, lahko dobimo že za vsako figo). V nekaterih državah imajo letno količino bolniških dni („Sick days“), torej „lahko“ na leto zbolijo točno določeno število dni. Seveda ob hujših boleznih in poškodbah lahko dobijo še nekaj dodatnih dni, a je postopek veliko bolj kompliciran, kakor pri nas. Poleg tega pa je naše zdravstvo bolj na nivoju, kakor marsikatero drugo – pogooglaj koliko smrti je v Indiji zaradi nestrokovnosti osebja, slabih higienskih pogojev in neustreznosti metod.

Tudi zdravnik je le človek

Ta opomnik bi po mojem mnenju mogel pisati na vsaki steni vseh zdravstvenih ustanov. Kakor pri vsakem poklicu seveda obstajajo boljši in slabši zdravniki. Prav tako ima vsak svoje metode, ki ne ustrezajo vsem. Jaz osebno imam rada zdravnike, ki mi ne bodo predpisali tablet ob prvem prehladu. Nekaterim gre to na živce, ker dojemajo, kakor da zdravnik ne jemlje resno pacientovih težav. Osebnega zdravnika si lahko izbereš sam/a, torej je na tebi, da se pozanimaš, kateri zdravnik bi bil okej zate. V kolikor imaš zdravnika, s katerim nisi zadovoljen/a, je po mojem bolje, da poiščeš nekoga drugega, kot pa da se nad svojim zdravnikom pritožuješ na fejsu.

Seveda pa se moraš zavedati, da so tudi zdravniki iz mesa in krvi – vsak od njih se kdaj zmoti, vsak naredi napako. To je pač človeško. Bolezni je ogromno, simptomi pa so si med sabo lahko zelo podobni. Zdravniki ponavadi predvidevajo in postavijo diagnozo, ki je najbolj pogosta. Verjamem, da je lahko ultra neprijetno, ko dobiš napačno diagnozo – a verjamem tudi, da se (vsaj nekateri) zdravniki po najboljših močeh trudijo, da do tega čim manj prihaja.

Kaj pa mi?

Kolikokrat slišim situacijo, ko ima recimo nekdo dlje časa težave, pa čaka zadnji moment, da pokliče zdravnika. Ko ga pokliče, pa seveda pričakuje, da bo naročen takoj isti dan. Torej; sam/a si totalno neodgovoren/a, svojih problemov 1 mesec ne jemlješ resno, potem pa kar naenkrat pričakuješ, da bodo vsi „skočili v luft“ in ti pomagali isto stotinko, ko se ti odločiš zavrteti telefon? Za moje pojme totalno nezrelo in egocentrično razmišljanje.

Poleg tega pa se taki, ki se pritožujejo nad zdravstvom pogosto ne zavedajo svojih dolžnosti. Preden naslednjič kritiziraš pomisli; ali skrbiš za svoje zdravje po najboljših močeh? Že dostikrat sem slišala nekoga, ki recimo kadi „kot turk“, ko ga je doletela recimo bolezen pljuč, pa so bili vsi krivi, samo on/a ne. In da ne bo kdo razumel narobe; vsak od nas si zasluži kvalitetno zdravstveno oskrbo! A če sam ne skrbiš dobro za svoje zdravje, ne pričakuj, da se bodo drugi zanj postavljali na trepalnice. Jaz sem imela lani zdravstvene težave, ki so bile povezane z izgorevanjem. In kljub temu, da sem seveda šla tudi k zdravniku, sem se zavedala, kje je krivda moja in začela delati na odpravljanju vzroka. Seveda je malo morje ljudi, ki niso zboleli po svoji krivdi in razumem, da je lahko kar frustracija, kadar v takih primerih ne dobiš primerne oskrbe. A je problem v nas, kot družbi. Če bi vsak dobro skrbel zase, bi potem bilo tudi manj bolnikov in tisti, ki bi zboleli, bi lahko dobili kvalitetno zdravstveno oskrbo. Ampak seveda večina ljudi misli samo nase in jih neb briga, zakaj sistem ne deluje. Važno je samo, da se ga lahko blati in na ta račun zbira všečke. Ne pozabi; Zdravstvo je v k*rcu ravno toliko, kolikor je v k*rcu naša družba.

Sama mislim, da je v zdravstvu še ogromno prostora za izboljšave. Moje skromno mnenje je, da bi lahko veliko več poudarka dajali na mentalno zdravje, da bi npr. tudi psihoterapije bile subvencionirane s strani države, da bi se več osveščalo o vplivu našega duševnega stanja na fizično zdravje, in da bi se nasploh več ukvarjali s tem. Prav tako se zavedam, da je zdravnikov premalo, nas pa preveč. Vem, da so čakalne vrste lahko bizarno dolge in vem, da je včasih lahko izkušnja s slovenskih zdravstvom neprijetna. A overall mislim, da ni tako slabo, kakor pričajo nekatere objave in zgodbe, ki jih berem in poslušam na dnevni bazi.

Kakšne pa so tvoje izkušnje z našim zdravstvom?

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: