Zastavljanje ciljev

Na mojem instagram profilu sem začela z nagradno igro, kjer ti bom dnevno postavljala razne izzive. Današnji izziv je, da si postaviš cilje za leto 2020 in, da ti pri tem pomagam, sem pripravila objavo o tem, kako si jaz postavljam cilje in na kaj se osredotočam.

Konec leta se strmo približuje in osebno obožujem tako vpogled v preteklo leto, kakor tudi zastavljanje ciljev za prihodnje. Nekateri so mnenja, da za zastavljanje ciljev in uresničevanje želja ne potrebujemo novega leta in s tem se strinjam – je pa vseeno menjava koledarja v pisarni en tak lep povod za začetke nečesa novega.

Mnogo ljudi je neuspešnih pri zastavljanju, še bolj pa pri uresničevanju ciljev. Deloma zato, ker nam skozi leto zmanjka motivacije in doslednosti, delno pa tudi zato, ker so cilji mogoče malenkost zgrešeno postavljeni ali načrtovani. Pri tem bi ti rada pomagala.

Danes ti bom dala nekaj idej, kako si cilje zastaviti, tekom tega meseca pa bo sledila še objava, kako cilje ustrezno načrtovati.

Kako začeti?

Predvsem se mi zdi pomembno, da so cilji postavljeni uravnoteženo. Če se osredotočiš recimo samo na izboljšanje svojih odnosov z drugimi, bo morda trpela tvoja kariera ter psihofizično zdravje. Prav tako morajo cilji realni glede na tvoje pogoje in seveda časovni okvir. Moja tehnika, ki jo že nekaj let izvajam in se izkazuje za učinkovito je, da cilje razdelim v več kategorij in pri vsaki kategoriji postavim enega ali več (odvisno od velikosti in zahtevnosti) manjših ciljev.

Kategorije

Skozi leta sem kategorije večkrat spreminjala in eksperimentirala, a sem se na koncu ustalila z naslednjimi sedmimi. Seveda si kategorije lahko določiš sam/a, pomembno je le, da so kategorije iz več področij in skupaj sestavljajo neko popolno celoto za kvalitetno leto.

Skrb zase: kako lahko bolje poskrbiš zase? Katere so tiste malenkosti, s katerimi izboljšaš svoje počutje? Na tem področju je res težko dati univerzalne ideje. Eden izmed mojih ciljev za leto 2020 v tej kategoriji je denimo, da bom dalje hodila na terapije. Če rad/a meditiraš, je mogoče lahko tvoj cilj vsaj 2x na teden meditirati. Enkrat mesečno si privošči masažo. Karkoli, kar te veseli in po čemur se počutiš boljše.

Zdravje: Predvsem pri skrbi za fizično zdravje se pogosto zgodi, da so naši cilji previsoki in smo na koncu razočarani, ko jih ne izpolnimo. Pri postavljanju ciljev bodi realen/a in skromen/a. Moj cilj za prihodnje leto v tej kategoriji je na primer, da bom spila vsaj 1.5l vode na dan (ker trenutno pijem totalno premalo). To je precej majhen cilj, a trenutno spijem veliko manj in ne želim si dajati neuresničljivih predstav, da bom s 1.1. magično začela piti 3l dnevno. Kot cilj si lahko postaviš tudi recimo, da boš izboljšal/a svojo kvaliteto spanca ali pa, da boš jedel/a zdrave zajtrke.

Razmerja: Razmisli, s čim lahko izboljšaš svoja razmerja. Tukaj je spekter res širok, saj lahko izboljšaš svoje odnose s partnerjem, družino, sodelavci, prijatelji,… Karkoli. Moj cilj za naslednje leto je med drugim tudi, da si bom vsaj enkrat mesečno vzela čas za moje punce. Ker smo 4 in imamo vse nore urnike, se je precej zahtevno uskladiti in uresničitev cilja ni odvisna samo od mene, pripravljena sen se potruditi po najboljših močeh. Lahko si postaviš tudi cilj, da boš partnerju večkrat izkazal/a ljubezen na način, ki ga bo razumel, ali pa, da boš enkrat mesečno šel/a na kosilo z družino.

Okolje: Kako lahko po svojih močeh poskrbiš za okoljsko zdravje? Dejstvo je, da se stanje na našem planetu slabša in res je pomembno, da prav vsak naredi nekaj, da se to izboljša. Tudi če je to zelo majhna sprememba, je boljše kakor nič. Odkar sva se preselila imava svoj vrt, zato je moj cilj tudi, da si čim več zelenjave pridelava sama. Lahko si daš cilj, da ne boš kupil/a niti ene plastične vrečke celo leto, da enkrat na teden ne boš jedel/a živalskih izdelkov, ali pa da boš jemala kavo za s seboj v svoji embalaži.

Kreativnost: Vsak od nas je kreativen na svoj način. Je pa ta kategorija pomembna, saj preko kreativnosti navadno lažje izražamo svoje počutje. Moj cilj med ostalim je, da v letu napišem vsaj 120 objav na blogu (kar je povprečno 10 objav mesečno). Lahko se odločiš, da boš enkrat tedensko slikal/a ali fotografirala, da boš celo leto sam/a izdelovala rojstnodnevna darila za družino, ali pa, da se boš udeležil/a plesnega tečaja. Poišči svojo kreativno žilico in njej primerno postavi svoje cilje.

Kariera: Postavi si cilj, s katerim boš napredoval/a v svoji karieri. Če še študiraš, je cilj seveda lahko povezan tudi s študijem. Eden od mojih je, da bom v prihodnjem letu opravila prakso, ki je obvezna na mojem faksu. Postavitev cilja je tukaj zelo odvisna od tvoje vrste kariere, zato ti težko podam več primerov. Morda lahko izboljšaš svojo produktivnost, organizacijo, se udeležiš novih izobraževanj? Sam/a pri sebi razmisli, s čim lahko izboljšaš svojo karierno pot.

Dobrodelnost: Trudim se, da si postavim vsaj en cilj v letu, ki ni neposredno povezan z mano. Večina ciljev se osredotoča na izboljšanje kvalitete mojega življenja, tukaj pa želim narediti nekaj dobrega za druge. Letos je moj cilj bil, da vsak dan naredim najmanj eno dobro dejanje. O tem bom pisala še kasneje, za prihajajoče leto pa še ne vem točno, kaj si bom zadala. Lahko daruješ kri, doniraš hrano za živali v zavetišču, postaneš boter otroku iz socialno ogrožene družine, obiskuješ dom za ostarele,… Skratka karkoli, s čimer po svojih zmožnostih pomagaš drugim.

Zabava: Življenje živimo zato, da se zabavamo! Osebno se včasih preveč resno lotim zastavljanja ciljev in iz tega razloga sem si dodala to kategorijo. Pomisli, kaj te veseli, sprošča in zabava ter vpelji to v svoje letne cilje. Eden izmed mojih je, da bom vsaj dvakrat v letu šla na počitnice in vsaj enkrat mesečno na dnevni izlet. Zelo rada raziskujem nove destinacije v družbi ljudi, ki so mi blizu, preizkušam novo hrano in spoznavam kulturo, hkrati pa ponavadi take trenutke izkoristim za manjši digitalni odklop. Tudi tukaj je postavljanje cilja odvisno predvsem od tebe in tega, kar ti je všeč. Lahko se odločiš, da boš večkrat šel/a v hribe, prirejal/a družabne večere, ali pa se bolj posvetil/a svojemu hobiju. Možnosti so neskončne.

Vzemi si čas in si cilje zastavi premišljeno. S kategorijami lahko eksperimentiraš in postaviš take, ki so ustrezne tvojemu življenju. Na koncu dneva je vendar najpomembnejše, da najdeš način, ki funkcionira zate.

O svojih izkušnjah pa mi ne pozabi komentirati v moji zadnji instagram objavi, kjer si ravno svojim komentarjem prislužiš lepo nagrado.

Se beremo.

V.S.

One Comment on “Zastavljanje ciljev

  1. Pingback: Kako se držati novih ciljev? – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: