365 dobrih del

Konec leta se strmo približuje in ne morem si pomagati, da ne bi razmišljala o vsem, kar se je v tem letu zgodilo. Predvsem zadnje dni razmišljam o svojih letošnjih ciljih in o tem, koliko se jih je uresničilo in koliko ne.

O tem, kako postaviti cilje sem že pisala tukaj, v isti objavi pa sem napisala tudi nekaj mojih ciljev za prihajajoče leto. Nisem pa še omenjala nikjer ciljev, ki sem si jih postavila za leto 2019. Bilo jih je kar nekaj in veliko sem jih realizirala (bravo jaz!), bi se pa danes rada osredotočila predvsem na enega.

Eden izmed mojih ciljev je bil, da vsak dan naredim eno dobro delo. Ni važno kako veliko in kaj pravzaprav to je – važno je, da naredim nekaj, s čimer nekomu polepšam sekundo, minuto, morda celo dan ali teden.

Kako je vse skupaj izgledalo?

Dnevno si beležim vse dobre stvari, ki se mi v zgodijo. Ker sem nekako bila navajena rednega zapisovanja, mi je to bil dodaten stavek na dan mala malica. Tako sem poleg dobrih stvari, ki se mi v dnevu zgodijo, začela pisati tudi dobro stvar, ki sem jo v dnevu naredila jaz. Namen za beleženjem je bil predvsem, da se zavedam, kako lahko nekomu polepšam dan. Da imam poleg stvari, ki lepšajo dni meni, na papirju tudi stvari, ki jih jaz delam za druge. In ko danes berem vse prejšnje zapise, sem do konca hvaležna za vse možnosti, ki sem jih imela, da pomagam drugim. Poleg tega me pa spremlja tisti kul filing, da tudi jaz delam nekaj za boljši svet. Ko narediš eno dobro dejanje, to komaj opaziš. Ko pa prebereš 365 konkretnih stvari, ki si jih naredil, je občutek bistveno drugačen.

Dejanja so bila zelo različna. Od nekih najmanjših banalnih stvari, kot so npr. neznancu pridržati vrata in se mu nasmehniti, starejšemu odstopiti sedež na avtobusu, turistom dajati napotke ko so izgubljeni, do udeleževanja na dobrodelnih prireditvah, poslušanja in svetovanja prijateljicam, krvodajalstva, doniranja sredstev, sprehajanja in celo posvojitve psa. Primerov je bilo res preveč, da bi napisala vse, je pa šlo res za najrazličnejša področja.

Zakaj je moja ideja bila super?

Kot že rečeno, ko narediš eno dobro dejanje ne greš niti zatem. Če pa se zavestno odločiš, da boš vsak dan naredil/a nekaj in si to beležiš, je res lep občutek, ko bereš vse za nazaj. Ko opaziš, kako lahko dobesedno vsak od nas naredi nekaj za boljši jutri. Si predstavljaš, če bi vsak človek na tem planetu naredil eno dobro dejanje na dan? Samo eno samcato, po njegovih zmožnostih? Ah, kako zelo lepši bi bil svet.

Ne samo, da sem pomagala nekomu drugemu – tudi jaz sem se počutila boljše, se ob vsakem dejanju nekaj naučila, celo spoznala nekaj ljudi, skratka kvaliteta mojega življenja se je izboljšala. Najljubši del od vsega pa mi je bil, kako mi je vedno bolj samoumevno postalo, da nekomu pomagam. Da sploh zaznam vsaj enkrat dnevno to potrebo po pomoči in se nanjo odzovem najboljše, kar mi okoliščine dopuščajo.

Nisem nobena svetnica in tudi jaz delam napake. Verjamem, da sem marsikoga v življenju tudi prizadela in mu škodovala. A se res trudim tudi pomagati, tako kot v danem trenutku čutim in zmorem. Definitivno se bom potrudila dalje delati enako tudi v prihodnjem letu in upam, da bom ohranila tak cilj do konca življenja.

Na tem mestu pozivam tudi tebe, da razmisliš, kako lahko pripomoreš k lepšemu svetu. In, da si mogoče, mogoooče tudi ti zastaviš vsaj en cilj, ki ni direktno povezan s tabo, je pa dober na globalni ravni. Upam, da nas bo vsako leto več. 💛

Se beremo.

V.S.

One Comment on “365 dobrih del

  1. Pingback: 5 vaj čuječnosti, če si doma – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: