Kako vidva sploh funkcionirata?

Vsakič, ko imam na instagramu Q&A, dobim malo morje vprašanj, kako se prehranjuje moj dragi in kako to deluje pri nama. Zato ti danes razlagam svoj pogled na to, ob enem pa poudarjam, da je ta post precej subjektiven in nikakor ne trdim, da je moja filozofija pravilna.

Da najprej razložim svoje način prehranjevanja, ker je veliko polemik tudi glede tega; doma kuham večinoma plant-based (ne bom se spuščala v podrobnosti), zunaj, če nimam veganske opcije, pojem vegetarijanski obrok. Vsake toliko pojem tudi kaj morskega. Ne definiram se kot vegan, vegetarijanec, ali karkoli drugega, če me kdo kaj vpraša, na kratko povem, da samo ne jem mesa. Naj ti povem še, da poznam OGROMNO ljudi, ki se predstavlja za vegane, v realnem življenju pa to niso. (Ne verjeti vsemu 😉). In ker nočem biti ena izmed takih, oznak zase ne uporabljam.

Moj dragi je vsejedec. Ko sva se spoznala, je bil strastni mesojedec, zdaj, ko živiva skupaj, jé manj mesa. Pravi, da mu v velikih količinah ne paše, večina jedi, ki jih pripravim, mu je okusnih, zato za neko pretirano nažiranje z mesom ni potrebe.

Tukaj se mi zdi ključno spoštovanje. Če želiva funkcionirati, mora on spoštovati moje odločitve in jaz njegove. Nikoli v dobrih 3 letih mu nisem rekla, da ne sme kupiti zrezka, da lahko meso jé samo zunaj, da v svojem hladilniku nočem salame,… In seveda obratno. Tudi on se ne zgraža nad mojimi rastlinskimi obroki in, kot že rečeno, velikokrat jé enako, kakor jaz.

Nekateri strastni vegani me čudno gledajo in si mislijo: „Kako si lahko s človekom, ki ima popolnoma drugačne vrednote od tebe?“ In seveda razumem ta vidik. Po drugi strani pa vem, da uspevajo zveze, kjer so ljudje drugačne veroizpovedi, imajo drugačna politična prepričanja, različne kariere,.. Zakaj potem ne bi mogla funkcionirati zveza, kjer imata dva drugačen način prehranjevanja? Vem, da za mojo odločitvijo tiči še milijon drugih razlogov in vem, da je najina razlika veliko večja, kot samo, kaj imava na krožniku. A vseeno se mi to ne zdi noben deal breaker. Zavedam se, da smo si vsi različni in mogoče on res jé meso, a zato pripomore k boljšemu svetu na kakšne načine, na katere jaz ne.

Na trenutke je lahko težko, po drugi strani pa ima tudi dobre plati. Prav zaradi te razlike sem bolj odprte glave tudi pri drugih vsejedcih. Razumem in sprejemam njihove vidike, vem, da smo si vsi različni in spoštujem, da nekdo sprejema drugačne odločitve kakor jaz. Z vsem srcem verjamem, da je veganstvo najboljša odločitev za telo, živali in okolje. Po drugi strani pa verjamem tudi, da nekdo, ki tako spoštuje sebe in druga živa bitja, mora spoštovati tudi sočloveka in njegovo življenjsko pot. Tako bizarno kot se sliši, zame vegan ni nekdo, ki ima rad samo živali, po drugi strani pa napada druge ljudi.

Ne glede na to, kaj ima moj dragi na krožniku, je zame eden najboljših ljudi, kar jih poznam. Srčen, iskren in spoštljiv. Zdi se mi nesmiselno, da bi se ga trudila spremeniti. Zveze so že tako lahko včasih težke in če bi se trudila spremeniti še njegovo prehrano, bi najin odnos samo (še bolj) zakomplicirala. Že od samega začetka sem to vedela in sprejela, zato še danes oba živiva en z drugim. Ne bom rekla, da se ne bova razšla, ker nikoli ne veš, kaj življenje prinese. A če se bova, najin način prehranjevanja definitivno ne bo razlog za to.

Vsi smo si med seboj različni in prav v tem je čarobnost. Če bi po svetu tavali sami enaki ljudje bi to bilo tako zelo pusto. Tako pa vsak na svet prinaša nekaj drugega, vsak nosi svoje barve in skupaj tako tvorimo krasno mavrico.

Se beremo.

V.S.

One Comment on “Kako vidva sploh funkcionirata?

  1. Pingback: Tri leta naju – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: