5 vaj čuječnosti, če si v službi

Objavila sem vaje čuječnosti za vse, ki smo doma. Ker tudi sama ne delam se veliko osredotočam na vse dejavnosti, ki jih v tem času lahko počneš. S tabo na instagramu delim svoj dan, trudim se pripravljati čim več vsebin, ki ti bodo krajšale čas, tudi na blogu sem ti že dala ideje kako sam/a narediti razkužilo ter kremo za obraz in roke.

A s tem, ko pišem o ostajanju doma, zanemarjam veliko skupino ljudi; vse, ki delajo. Ne glede na to, ali delaš v trgovini, proizvodnji, zdravstvu, pisarni ali kjerkoli drugje, mislim, da je vsak, ki je v službi, trenutno pod veliko večjim stresom kakor tisti, ki smo doma. Če delaš, bi se ti samo rada zahvalila za vse. Tvegaš svoje zdravje, pogosto v katastrofalnih razmerah, za nas. Zato bi ti rada vrnila vsaj en miniaturni delček in se potrudila ti predstaviti nekaj vaj čuječnosti in sproščanja. Upam, da ti bo prišlo prav. Če si doma, si lahko pogledaš „domače“ vaje čuječnosti, seveda pa lahko opravljaš tudi te – lahko že sedaj, lahko pa, ko se vrneš v službo.

Vaje so iz knjige „Mir“, ki jo je napisala dr. Arlene K. Unger. Sam opis postopkov je dobesedno prepisan iz knjige, ker verjamem v učinek samo, če točno slediš navodilom. Poudarila bi rada, da si ne jemljem nobenih avtorskih pravic ali česarkoli. Vaje sem tudi sama preizkušala in so mi bile res všeč, a avtorica vaj je dr. Arlene. V knjigi je 50 takih vaj, zato, v kolikor ti bo objavljenih 5 vaj všeč, priporočam nakup.

Vožnja z menihom

Prva vaja se opravlja že na poti v službo. Kolikokrat se zalotiš, da se jeziš za volanom? Cesta je lahko „strup“ za naše notranje ravnovesje, saj, bodimo iskreni, je veliko voznikov idiotov. Pač tako, domače povedano brez olepšav. To te lahko iztiri in poslabša še cel dan. Čuječna vožnja pa je vožnja, pri kateri se ves čas zavedamo, kako vozimo, ter sledimo razmeram na cesti in vožnji drugih ne, da bi nas to spravilo iz tira.

VAJA:

 1. Ko se usedemo za volan, še preden vžgemo motor, zatisnemo oči in trikrat umirjeno vdihnemo in izdihnemo. Zamišljamo si, da sedi zraven nas prijazen menih.
 2. Zgledujemo se po svojem mirnem sopotniku in se počasi in zbrano pripravimo na vožnjo: odpremo oči, pripnemo se, preverimo ogledala, obrnemo ključ za zagon avta, spustimo ročno zavoro in speljemo. Naš um je povsem miren in vsa pozornost je usmerjena na vožnjo.
 3. Če po poti naletimo na kogarkoli, kar bi nas utegnilo vznemiriti, si zamišljamo menihov glas: „le mirno. Pot je enako pomembna kot cilj. Če že voziš, v tem uživaj.“

Dodaten namig: Čas pred rdečo lučjo naj bo trenutek za premor: vdihnemo, izdihnemo, sprostimo čeljust, ramena in druge predele, kjer morda čutimo napetost.

Kdaj vaditi? Vaji se posvetimo vsakič, ko se usedemo v avtomobil. Če umirimo um, bo vožnja varnejša in na cilj bomo prišli mirnejši in spočiti.

Pohod na vrh

Super vizualizacija, če delaš preveč ali predolgo. Pohvalno je, če si delaven in priden. A je delo cele dneve utrujajoče in nesmiselno. Zdi se mi, da vsi pogosto pozabljamo, da če pri doseganju cilja škodimo sami sebi, to ni uspešno dosežen cilj. Premalokrat se ustavimo in se sploh zavemo, da smo tudi mi samo ljudje in ne roboti.

VAJA:

 1. Udobno sedimo in zapremo oči. Pred sabo vidimo lepo goro, ki jo hočemo osvojiti. Njen vrh je kar daleč.
 2. Sprva je pot zložna, toda hitro preide v strmino in kmalu ne hodimo več, ampak plezamo. Žejni smo in utrujeni, vrh pa ni čisto nič bliže kot prej.
 3. Zatorej spremenimo pristop. Namesto, da bi strmeli v goro, se osredotočimo na vsak korak in vsak trenutek, enega po enega. To nas tako ponese, da pozabimo na cilj. Takrat pa se spomnimo gore in dvignemo pogled. Vrh je veliko bliže – zdi se, da bi lahko stegnili roko in se dotaknili razglednega grebena.

Kdaj vaditi? To vizualizacijo vadimo vsako jutro po pet minut. Če se zdi, da nas bo velikanska naloga pokopala pod sabo, se spomnimo gore in misli, da se ji je treba približati korak za korakom.

Dobra misel

Ohranjanje mirnih živcev v službi je lahko kar izziv. Čustvenomožganski trening pripomore k večjemu miru, ker se učimo pomena stanovitnosti. Pomembno je, da ostanemo zvesti sebi in nikomur ne dovolimo, da bi ogrozil naše samospoštovanje, naše odnose ali učinkovitost. Tukaj so 4 predlogi/vaje:

 1. Svojo službo dojemamo kot živ organizem, ki ga sestavlja naključna zbirka osebnosti. Vedno se bo našel kdo, ki bo kuhal kakšno zamero, te pa se lahko razpasejo kot virus. Obljubimo si, da se bomo zavarovali pred negativnostjo in, da bomo v težavah skušali prepoznati priložnost.
 2. V komunikaciji s kolegi ostajamo pri dejstvih, ne vpletamo čustev in smo pozorni, kako sporočilo posredujemo. Če se zalotimo, da dvignemo glas, se ustavimo, vdihnemo in izdihnemo.
 3. Potrudimo se pričarati nasmeh na ustnice. Smehljanje sprosti obraz in v možganih sprošča izločanje pozitivnih hormonov. Z nasmehom dobro vplivamo tudi na ljudi okoli sebe in njihove reakcije.
 4. Podpiramo svoje kolege. Negativnost se vrne kot bumerang.

Kdaj vaditi? Vsak dan! S pozitivno naravnanostjo na delovnem mestu se lahko izognemo temu, da bi nas posrkalo v težave drugih in ohranimo notranji mir.

Prožne misli

Težko se je osredotočiti na delo, ko se nam po glavi podi nešteto misli. Ponovno se mi zdi, da je v tem času prisotnost različnih misli še toliko večja. Če delaš, verjamem, da te hkrati skrbi za tvoje bližnje, razmišljaš o vseh opravilih, ki te še čakajo doma, na telefonu pa imaš še nova sporočila prijateljev. Naporen čas je trenutno, res. S to vajo se boš učil/a usmeriti pozornost na svoje delo in tako hitreje naredil/a vse, kar te čaka v službi. Zdi se mi idealna tudi za vse, ki delate od doma in tega niste navajeni. Verjamem, da je doma veliko več motečih dejavnikov, kakor v pisarni.

VAJA:

 1. Zapremo oči in se usmerimo na dihanje. Nekajkrat zbrano vdihnemo in izdihnemo.
 2. Vse, kar nas pri delu moti, si predstavljamo kot elastike, ki razmetane ležijo po naši delovni mizi. Poberemo eno in jo frcnemo iz misli z besedami: „Zdaj imam delo, o tem lahko premišljujem pozneje.“
 3. Še nekajkrat vdihnemo in izdihnemo in ponovimo opisano vizualizacijo, dokler na mizi ni več nobenih motenj. Takrat odpremo oči in se osredotočimo na delo. Če se pojavi moteča misel, si predstavljamo, kako jo frcnemo proč.

Kdaj vaditi? Vizualizacijo vadimo vsak dan dva tedna, dokler je ne usvojimo, odtlej pa po potrebi. Če nas pogosto preganja neka misel, ki jo težko zatremo, si zadamo, da se ji bomo pozneje podrobneje posvetili. Morda bo pomagalo, če se s svojo težavo dogovorimo za „sestanek“ – na primer rečemo si, da bomo o njej razmišljali dvajset minut ob petih popoldne.

Takojšnji mir

Ta vizualizacija je „krajšnica“ do miru. Ko si privoščiš trenutek spokojnosti, se um sprosti in tvoja čustvena prožnost se obnovi. Raziskave so pokazale, da lahko čuječnostna meditacija sčasoma spremeni miselne vzorce in pripomore k okrevanju po stresu.

VAJA:

 1. Udobno se usedemo ali ležemo, roke ali noge niso prekrižane. Zapremo oči.
 2. V misli si prikličemo prizor, ki nam predstavlja mir. Lahko je karkoli: notranjost cerkve ali svetišča, bel samorog, koralni greben, gozdna jasa ali gorsko jezero.
 3. Vzamemo si čas in v mislih izrišemo podrobnosti našega zamišljenega kraja. Če smo si na primer priklicali jaso, si predstavljamo barvo in hrapavost drevesnih debel, oblike listov, sončno svetlobo, ki pronica skozi krošnje.
 4. Počasi vdihnemo, v mislih ohranjamo ta kraj ali predmet, ki nas navdaja s spokojnostjo, in vsakič, ko izdihnemo, v sebi izrečemo besedo „mir“ (ali na glas, če smo kje na samem). To nekajkrat ponovimo.
 5. Zdaj položimo eno roko na prsni koš, drugo na trebuh, ponovimo dihanje in govor. Ali čutimo, kako nam odmerjeno bije srce in kako napetost v trebuhu počasi popušča?
 6. Še nekaj trenutkov umirjeno dihamo, telo se sprošča. Ko smo pripravljeni, počasi odpremo oči in še nekajkrat mirno vdihnemo in izdihnemo, potem pa se spet posvetimo svojim opravilom.

Kdaj vaditi? Tej vaji se posvetimo vsak dan ob istem času – mogoče tik pred odhodom v službo. Lahko jo delamo tudi, če potrebujemo premor, ko sedimo za delovno mizo, oziroma na avtobusu ali vlaku.

Še enkrat bi rada izrazila spoštovanje vsakemu, ki v tej norosti dela. Zame ste heroji in srčno si želim, da bodo razmere hitro boljše. Predvsem pa upam, da seveda tudi vi ostanete zdravi – tako fizično, kakor tudi mentalno.

Se beremo.

V.S.

7 Comments on “5 vaj čuječnosti, če si v službi

 1. Pingback: 5 vaj čuječnosti, če si doma – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: