Ali je stres lahko pozitiven?

Kljub temu, da že celo življenje poslušamo, kako je stres nekaj slabega in nezdravega, obstaja tudi druga vrsta stresa, o kateri se po mojem mnenju premalo govori. Gre za pozitiven stres oziroma eustres. Nasprotje tega, stres o katerem govori večina, je pa distres.

Ko ti življenje nameni izziv, tudi če je dober, lahko čutiš določeno mero stresa. A če imaš občutek, da si temu izzivu lahko kos, je veliko večja verjetnost, da se v tebi pojavi „dober“ stres, ne pa „slab“. To se ti npr. lahko zgodi ob rojstvu otroka, poslovni priložnosti, potovanju, ali praktično čemurkoli, kar si želiš, a delno terja tudi izstop iz tvoje cone udobja.

Tak stres ti da energijo, moč in motivacijo. Pomaga ti biti osredotočen na cilj in bolje obvladovati nek izziv. Zaradi njega si lahko bolj produktiven/a in dostikrat je nujen za naš napredek in rast. Brez pozitivnega stresa imaš lahko občutek da stagniraš.

Kako se eustres spremeni v distres?

Že sama beseda „stres“ ima žal negativen prizvok, zato jo velikokrat avtomatsko povezujemo z nečim slabim. Popolnoma nič nenavadnega ni, da svoj stres občutiš kot slab, tudi če ni temu tako. Zaradi tega lahko sprva koristen stres postane obremenjujoč in posledično se umakneš iz situacije, ki ti povzroče stres, a bi bila zelo dobra za tvojo rast.

Naj ti razložim na primeru: šef ti ponudi napredovanje v službi. Sprva si zelo vesel/a in navdušen/a. Nivo tvoje motivacije je zelo visok in že se veseliš začetka dela. Razmišljaš o vseh projektih, ki bi se jih rad/a lotil/a in kaj vse bi lahko doprinesel/a. A kmalu postaneš pozoren/a na tremo, ki jo čutiš v želodcu. Naenkrat opaziš cmok, ki ga imaš v grlu ob misli na napredovanje. Vse skupaj povežeš z negativnim stresom, zato se odločiš, da ti ta situacija škodi. Razmišljati začneš o tem, da nisi dovolj sposoben/a in da novih odgovornosti ne boš zmogel/a. Promocijo zavrneš, kljub temu, da si na začetku bil/a zelo vesel/a nove priložnosti.

Tako lahko zelo hitro pozitiven stres postane nekaj slabega in takih primerov je veliko. Ker nas učijo, da je stres nekaj slabega in škodljivega, se mu vsi izogibamo in tako lahko zamudimo priložnosti, ob katerih bi rasli. Nekako logično je, da ne moremo biti celo življenje “nahajpani”, polni energije in zagona; eustres eventuelno mine. Ni pa nujno, da se spremeni v distres.

Kako čim bolje izkoristiti in obdržati pozitiven stres?

Vsak človek ima svoje načine, kako te situacije čim bolje obvladovati. Kot že rečeno, eustres ne traja večno; ni pa popolnoma nobene potrebe, da se transformira v distres. Tukaj delim 3 ideje, ki se mi zdijo najbolj koristne in uporabne.

  1. Afirmacije: kljub temu, da sama nisem velik ljubitelj afirmacij, se pri mnogih ljudeh izkažejo kot dobre. Jaz jih uporabljam res zelo redko, a sem že večkrat slišala, da pomagajo tudi v takih situacijah. Afirmacija, ki jo v teh primerih lahko uporabljaš, je npr. „Kar čutim, je pozitiven stres, ki mi bo koristil, mi dal energijo in me motiviral. Imam dovolj znanja in volje, da bom kos novemu izzivu.“ ali pa „Trenuten stres, ki ga čutim, je zame dober in je pokazatelj, da počnem nekaj, kar mi dosti pomeni.“
  2. Beleženje počutja: tehnika, katere se jaz najpogosteje poslužujem. S tem, ko si zapisuješ svoje počutje, imaš zelo dober pregled nad tem, kdaj se pozitiven stres sprevrže v nekaj slabega. S pomočjo beleženja lahko ugotoviš, kakšen je tvoj vzorec in kaj je pravzaprav sprožilec, da se tvoje počutje in odnos do nekega izziva spremeni. Prav tako lahko tako vidiš, kaj ti v takih primerih najbolj pomaga. Ta tehnika se mi zdi še posebej primerna za tiste, ki se s pozitivnim stresom komaj spoznavajo. Če še nisi siguren/a, kaj čutiš in zakaj je tako, je to super priložnost, da se bolje spoznaš. Zapisuj si vse; kako se počutiš fizično, o čem razmišljaš, kakšna hrana ti paše, ali si želiš biti v družbi ali ne,… Več stvari kot si zapišeš, več je možnosti, da se naučiš pomagati sam/a sebi.
  3. Sproščanje: pozitiven stres ti lahko da toliko energije in zagona, da je vse skupaj že obremenjujoče. Pomembno je, da se znaš sprostiti vsaj nekaj trenutkov v dnevu. Osebno se najbolje sprostim z jogo, meditacijo in dihalnimi vajami. Seveda pa ni pri vseh tako. Lahko te sprosti sprehod v naravi, kuhanje, peneča kad ali pa samo pijača s prijateljem. Opazuj se in poišči dejavnost, ki najbolje funkcionira pri tebi. Sem pa tudi jaz na blogu objavila že vaje čuječnosti in sproščanja; tako doma, kakor tudi v službi.

Želim ti, da te čim večkrat doleti stres, ki ti bo pomagal iti rasti in izkoristiti vse svoje skrite potenciale ter seveda, da boš situacijo čim bolje obvladoval/a in ne boš pustil/a, da situacija obvladuje tebe.

Se beremo.

V.S.

One Comment on “Ali je stres lahko pozitiven?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: