Vpliv koronavirusa na okolje

Že cel teden je mimo, odkar smo v Sloveniji sprejeli stroge ukrepe zaradi trenutnega aktualnega virusa. Zaprli so se lokali, restavracije, odpovedani so vsi dogodki. Tudi v mnogih drugih državah je situacija precej podobna; zaprle so se tudi meje in ukinil se je letalski promet.

Kljub temu, da je včeraj bil prvi dan pomladi, imamo ljudje komaj sedaj svoje „zimsko spanje“. Ustavil se je svet, kakršnega poznamo – in z njim tudi mi. Veliko nas je doma, vse naše obveznosti so praktično čez noč izginile. Naša obalna mesta, ki so še nedavno nazaj vsak vikend bila že polna turistov, ki so lovili sončne žarke, so sedaj mrtva.

Mislim, da se nas večina zaveda, kako veliko gospodarsko škodo bo situacija prinesla. Nemo stojimo in opazujemo, kako drvimo proti novi gospodarski krizi. Popolnoma brez moči čakamo, da potrka na naša vrata. Seveda pa se bojimo tudi samega virusa; predvsem smo po večini zaskrbljeni, da doleti koga od naših bližnjih, za katere vemo, da sodijo v ranljivejšo skupino.

K sreči sem se rodila šele po vojni, zato ne vem, kako je bilo takrat. A mnogi trenutno stanje primerjajo z vojnim. Grozno. Vem, da bo virus za sabo pustil ogromne posledice.

A ker sem človek, ki v vsaki stvari išče nekaj pozitivnega, se trudim tako gledati tudi na to situacijo. Danes bi se rada osredotočila na vpliv virusa na naš planet.

Če pogledamo samo Kitajsko, lahko opazimo velike spremembe. V času, ko je tam vladal ta virus, je industrija “spala”, prav tako je bilo bistveno manj prometa. Ljudje niso kupovali več oblačil, naprav in vseh ostalih nenujnih stvari. Ker je bilo res ogromno populacije bolne, je posledično bilo tudi manj delavcev, torej je veliko tovarn bilo zaprtih oziroma so delale manj.

Približno podobno je sedaj pri nas; ne poznam človeka, ki bi si recimo v tem času omislil nov telefon. Tudi, če bi nekdo želel v „shopping“, so trgovine zaprte. Velika večina letov je bilo odpovedanih, prav tako je praktično nemogoče iti na daljšo pot z avtomobilom, saj izhod iz države skorajda ni možen.

S tem, ko se virus širi, upada onesnaženost zraka. Ogljikov monoksid (večinoma zaradi avtomobilov) je upadel kar za 50%. Poleg tega se je zmanjšala tudi količina ogljikovega dioksida. Tako na Kitajskem, kakor tudi v Italiji, so opazili tudi konkreten padec v dušikovem dioksidu. Pojav pripisujejo zmanjšanemu prometu in delovanju tovarn. V Benetkah je voda prvič po zelo dolgem času tako čista, da naj bi se zopet videle ribe. Tamkajšnji prebivalci naj bi videli celo labode.

Seveda vsi upamo, da bo krize kmalu konec in, da se bomo čim prej vrnili k normalnemu življenju. A se sprašujem, če je „korona kriza“ tisto, kar nas bo rešilo druge krize – podnebne krize? Vsi, ki situacijo vsaj približno spremljamo smo nekako predvidevali, da se našemu človeštvu približuje konec. Z našo Zemljo ravnamo katastrofalno in samo vprašanje časa je, kdaj se bo to ravnanje obrnilo proti nam. In potem se zgodi nekaj, kar praktično celotno populacijo prisili v to, da se ustavi. Da neha z večino dejanj, ki ranijo naš planet.

Podnebna kriza niti približno ni rešena. Smo si pa sedaj kupili malo časa, da zadeve popravimo. Še vedno je pomembno, da se po končanem „obdobju virusa“ zavedamo svojih odločitev in njihovih posledic. Da premislimo, preden nekaj naredimo. In da delamo drugače, kot smo do sedaj.

Resnično si želim, da po virusu ne bomo imeli občutka, da moramo nadoknaditi vse za nazaj. Da ne bomo brezglavo kupovali nepotrebnih reči in potovali vsak mesec. Predvsem pa najbolj srčno upam, da se v obdobju izolacije naučimo skromnosti. Ne, ne potrebujemo novega telefona vsak mesec. Niti nove oblekice za vsako zabavo. Prav tako bomo preživeli, če gremo na dopust „samo“ dvakrat na leto. Virus nam je naredil dober „head start“ pri premagovanju podnebne krize. A to bitko bomo lahko zmagali samo z pravilnimi odločitvami še naslednjih nekaj let, ko bo bolezen že pozabljena in bo Corona zopet samo pivo.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: