Tri leta naju

Danes imava z dragim najino uradno obletnico – skupaj sva že 3 leta. Iskreno sva si datum kar izmislila in nama nič ne pomeni (razen, da so nama všeč številke 😂), ker nimava nobenega dneva, za katerega bi lahko rekla: „Evo, na ta dan se je začela najina zveza!“ Ker pa oba rada praznujeva in obletnico pač moraš imeti, sva se odločila za 7.4. 😅

To objavo zato namenjam nama. Večkrat omenim Mihaela na instagramu, pa tudi na blogu. V eni objavi sem celo pisala o najinem načinu prehranjevanja. Sicer pa nerada pišem preveč o naju. Nekako se mi to zdi dvorezni meč. Če pišem samo o dobrih stvareh, ki se nama dogajajo, bi objave bile popolnoma nerealne, o nekih najinih „problemih“ pa se mi ne zdi fer pisati, ker sva vanje vključena oba. Nekatere teme raje zadržim zase in spoštujem tudi zasebnost njega. Tudi na splošno je o zvezah kar težko pisati, saj verjamem, da je vsak človek drugačen in ima druge potrebe. Pisala sem že o jezikih ljubezni (Prvi del in Drugi del), ampak se načeloma vzdržim dajanja nasvetov.

Tudi tokrat ne bom pisala nasvetov in formul, kako zveza zdrži tri leta (kar je v moji glavi sicer malo, ampak v očeh mnogih je to ful 😅). Napisala bom samo 3 ključne stvari, ki sem se jih v tej zvezi naučila. V resnici jih je veliko več, ampak danes je pač dan trojk. 😝

Osebna rast = rast zveze

Kako klišejsko je, če napišem, da moramo prvo imeti radi sami sebe? Dejansko je po mojih izkušnjah res tako. Ko sva z Mihaelom začela, sem dokaj hitro tudi začela hoditi na terapije. Ne upam si nič trditi, a sem res skoraj prepričana, da danes ne bi bila skupaj, če ne bi oba delala na sebi. (Seveda ni nujno, da vsakemu leži terapija. Ugotoviti je treba, kaj deluje za posameznika). Preden sva se spoznala, se nisem imela rada v taki meri, kot bi verjetno bilo dobro. Ampak sem imela potem njega in, ker sem si res želela, da nama uspe, sem bila pripravljena začeti delati na sebi. Zato po moji izkušnji lahko rečem, da ni nujno, da imaš PRVO rad/a sebe. Je pa definitivno zelo pomembno, da eventuelno do tega prideš.

Velikokrat se mi zdi, da se ljudje preveč osredotočajo na partnerja, na mesto nase. Že pri samih hobijih in preživljanju časa se včasih lahko zgodi sledeče; punca se totalno posveti fantu in zapostavi vse svoje interese, ljudi, hobije, cilje,… Ker se osredotoči toliko na fanta, to lahko njega duši. Tudi v primeru, da mu to ustreza, je vprašanje, če je taka punca lahko kdaj zares srečna. No, tudi če je tak režim okej obema, se lahko zgodi da končata, in kaj potem? Punca ostane zgubljena, brez ničesar. To je samo en teoretičen primer, za katerega se mi zdi, da se zgodi dokaj pogosto. Zato se mi zdi pomembno, da vsak v zvezi v prvi vrsti ostane posameznik in da počne stvari, ki ga veselijo, pa tudi take, ki spodbujajo k rasti.

Prilagajanje

Kljub prejšnji točki seveda v zvezi ne more biti vse „po naše“. V vsakem razmerju se včasih pojavijo nestrinjanja in pomembno je, da je v taki situaciji vsak pripravljen nekoliko popustiti. Tu se posipam s pepelom, ker se osebno precej težko prilagajam, a se zavedam, da je to moj problem in na tem delam. Zopet, ne verjamem, da se nekdo mora v zvezi popolnoma zapostaviti, da ustreže drugemu. Verjamem pa, da se v določenih situacijah vsak mora malo prilagoditi. Če jaz naredim korak proti fantu, pričakujem, da ga bo on naredil tudi proti meni.

Noben nas ne razume

Si se kdaj zalotil/a, da si za vse svoje frende, brate, sestre in vse ljudi, ki so ti blizu najbolj pameten/a na svetu? Noben fant od kolegic ti ni všeč in vsaki bi privoščil/a nekaj veliko boljšega. Dejstvo je, (zopet) da je vsaka oseba drugačna in vsak potrebuje nekaj drugega. Zelo redko se bo zgodilo, da boš neko zvezo dobro poznal/a, ter jo hkrati razumel/a in podpiral/a (razen, če imata dva precej podobno zvezo tvoji). Tudi če misliš, da neko zvezo razumeš, jo mogoče samo ne poznaš dovolj dobro. Zato se ne sekirat, ko drugi ne razumejo in mogoče celo ne podpirajo tvoje zveze. You do you – če si srečen/a v svoji zvezi ni razlogov, da bi se obremenjeval/a s tem, kaj mislijo drugi.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: