Kontracepcijske tabletke

Tema, za katero se mi zdi, da je precej pomembna predvsem pri mlajših puncah, pa se o njej premalo govori. Kontracepcija je še vedno preveč krat tabu tema, pa po mojem mnenju ne bi smela biti. Smo v 21. stoletju in super se mi zdi, da imamo možnost preprečiti nosečnost, če si te ne želimo. Prav tako nas denimo kondom zaščiti pred raznimi spolno prenosljivimi boleznimi. Seveda pa se je potrebno zavedati, da ima vsak poseg v telo tudi stranske učinke. Odločila sem se, da ta prispevek napišem tudi s pomočjo vas in sem tako na svojem instagramu povprašala o vaših izkušnjah s kontracepcijskimi tabletkami.

Najprej bi se zahvalila vsaki, ki si je vzela čas in mi pisala. Od vas sem dobila točno 93 odgovorov, od tega vas je 5 napisalo, da tabletk niste nikoli jemale, 2 sta mi pisali o drugih vrstah kontracepcij, 3 ste poizkusile tako tabletke, kakor tudi vaginalni obroček. Tako sem si z 88 odgovori zelo pomagala pri pisanju te objave, si vzela čas in vse prebrala ter pripravila nekaj statističnih podatkov. Bi pa samo rada poudarila, da so tukaj rezultati napisani izključno na podlagi vaših izkušenj. Nisem zdravnik ali kakršen koli drug strokovnjak in ni nujno, da tej podatki veljajo tudi za splošno populacijo. Če te zanima več o samih kontracepcijskih tabletkah in njihovem delovanju, me je par punc napotilo na profil zdravnice Ane Debevc Prašnikar – tam najdeš med highlighti en set story-jev, namenjenih prav tej tematiki.

Različne vrste kontracepcije

Vsaka kontracepcija ima svoje prednosti in slabosti. Če se osredotočim na sam učinek, je pri tabletkah kar velik minus, da ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi. Če imaš torej več spolnih partnerjev hkrati ali so tvoja razmerja krajša, je zato mogoče bol smiselna uporaba kondoma. Prav tako kondomi niso hormonska oblika kontracepcije – kar pomeni, da so edini, ki ne bodo umetno sproščali hormone v tvoje telo in tako praktično ni stranskih učinkov. Okoljevarstvenik v meni se kar naježi, ko vidi, kaj pišem. Se mi pa vseeno zdi lastna varnost in zdravje tukaj prioriteta. Tudi tabletke (kakor vsa ostala zdravila) niso najbolj okolju prijazna, prav tako naj omenim tudi, da je večina zdravil testiranih na živalih. A o tem kdaj drugič. Če na hitro zaključim, so kondomi precej varni, kar se zaščite pred boleznimi tiče, prav tako s seboj prinesejo manj stranskih učinkov. Obstajajo tudi ženski kondomi a, kot sem brala na forumih, niso tako praktični in zanesljivi. O osebni izkušnji z ženskimi kondomi mi ni pisala nobena.

Tabletke pa so, kar se preprečevanja nosečnosti tiče, malenkost bolj zanesljive od kondoma (če jih seveda ne pozabiš jemati).

Ti dve obliki kontracepcije sta najbolj razširjeni, obstaja pa še nekaj drugih. Kontracepcijski obliž je približno podoben po učinku, kakor tabletke. Zdi se mi dobra alternativa za tiste, ki pozabite jemati tabletke. Na sebi ga imaš (najpogosteje na zadnjici ali trebuhu) tri tedne, nato sledi en teden premora (v tem tednu nastopi menstruacija). Nato se krog ponovi. O obližu sem dobila samo eno mnenje, in to je bilo pozitivno. Punca je povedala, da nima nobenih stranskih učinkov. Seveda je samo eno mnenje bistveno premalo, da bi lahko nekaj potrdili. Po mojem laičnem mnenju, glede na to, da ima obliž podoben učinek kakor tabletke, sklepam, da ima lahko tudi podobne stranske učinke.

Poleg obliža je opcija tudi vaginalni obroček. Tega vstaviš v nožnico (vstavitev naj bi bila zelo podobna običajnemu tamponu). Obroček ima nižjo koncentracijo hormonov in zato naj bi imel tudi manj stranskih učinkov. Deloval bi izključno samo na reproduktivne organe. Tri punce ste mi napisale, da ste po tabletkah poizkusile z obročkom, in vse tri ste bile zadovoljne z zamenjavo (manj stranskih učinkov).

Zadnja oblika kontracepcije, ki je tudi vse bolj priljubljena, je pa maternični vložek. Slednjega vstavi ginekolog ob pregledu, kar se mi zdi precej pametno. Tudi vložek naj bi deloval na reproduktivne organe in imel manj učinkov na telo. Seveda pa v praksi ni nujno tako – o vložku mi je pisala samo ena, in ta mi je povedala, da je po vstavitvi imela grozne glavobole in bolečine v križu. Po kakem tednu je vložek odstranila in bolečine so izginile. (Zopet, samo na enem primeru seveda ne moremo sklepati in delati zaključkov za vse).

Kontracepcijske tabletke – osebna izkušnja

Sama sem se od hormonskih kontracepcij posluževala samo tabletk. KT sem začela jemati, ko sem bila stara 16 let. Na sebi sem opazila kar nekaj stranskih učinkov – kljub temu, da se večina ob jemanju zredi, sem jaz shujšala. Nikoli nisem imela problemov z bolečimi ali močnimi menstruacijami, ob jemanju pa so te bile še krajše in še bolj blage. Takrat se mi je zdel velik plus to, da sem lahko s tabletkami prestavljala svojo menstruacijo; če sem recimo ravno šla na dopust, sem si menstruacijo „nastavila“ za čas po dopustu. Ultra praktično – a kakšne posledice je to imelo za moje telo? Nočem vedeti. Največji stranski učinek pa so tabletke prinesle mojim mislim. Postala sem veliko bolj občutljiva, moje razpoloženje je noro nihalo. Čez čas se je zadeva malo umirila, a vseeno bi overall rekla, da so tabletke imele slab vpliv na moje mentalno zdravje.

5 let kasneje sem prvič sama omenila ginekologu, da bi naredila pavzo s tabletkami. Ta mi je takrat zatrjeval, da sicer pavza ni potrebna, ampak, da jo lahko naredim za nekaj mesecev in opazujem. Če imam v nekaj mesecih redno menstruacijo, lahko začnem nazaj z jemanjem. Slepo sem mu verjela in prenehala z jemanjem za 3 mesece. Ker je vse „štimalo“, sem ponovno začela z jemanjem. Točno leto zatem sem se začela srečevati z več različnimi težavami. Zopet sem obiskala ginekologa, ki mi je predpisal nove, močnejše tabletke. Ni mi razložil, zakaj sploh takšna odločitev. Ker mi je vse skupaj bilo čudno, sem se odločila, da grem po drugo mnenje. Tako sem obiskala še enega ginekologa, ki se mi je res posvetil in me temeljito pregledal. Ugotovil je, da so moji hormoni v neravnovesju. V vsakem primeru je predlagal spremenjen način življenja (takrat sem se srečevala z izgorelostjo, ter mi potem dal dve opciji; lahko začnem jemati močnejše tabletke, ali pa preneham z jemanjem. Odločila sem se, da poizkusim s slednjim.

Že slabi dve leti sta mimo, odkar sem nehala z jemanjem. Po prenehanju sem se zredila, moje menstruacije so postale daljše in močnejše (bolečine imam samo prvi dan, ampak nič drastičnega). Zopet sem imela na začetku precej velika nihanja v razpoloženju, a se je zadeva umirila. Na splošno se mi zdi, da se po prenehanju jemanja boljše počutim, imam več energije in sem boljše volje. Iskreno mi je kar malo žal, da nisem prenehala z jemanjem že prej. Ampak hej, vsaka šola nekaj stane. Vsekakor nimam namena začeti s ponovno uporabo tabletk. Še nekaj let bi rada dala telesu čas, da si odpočije in opomore, potem bom pa že v taki starosti, da si želim že začeti z načrtovanjem družine. No, tudi, če do tega ne pride, se bom definitivno posluževala kakšne druge kontracepcije, ki ne bo imela takega vpliva name.

Kontracepcijske tabletke – vaše izkušnje

Pa pojdimo še na vaše izkušnje! Skupno sem dobila 86 mnenj o tabletkah. Ker vas je bilo res kar nekaj, sem lep čas razmišljala, kako bi povzela odgovore, da so rezultati enostavni in pregledni. Vsako telo je drugačno, zato so tudi izkušnje in zgodbe bile različne. Najraje bi kar objavila direkt odgovor vsake, ki mi je pisala haha. Ker bi pa žal potem objava bila res totalno predolga, sem se potrudila in naredila statistiko za vse stranske učinke, o katerih ste mi pisale. Prosim, da pri branju rezultatov upoštevaš tudi, da je veliko punc začelo tabletke jemati v puberteti in bi zato morda do kakšnih sprememb prišlo v vsakem primeru.

Koža: 20 vas je napisalo, da so se vam po jemanju začeli pojavljati mozolji in druge težave s kožo. 42 vas je napisalo, da ste imele pred jemanjem težavno kožo, ki pa se je po jemanju izboljšala. 24 vas ni opazilo nobenih sprememb na koži, oz. Mi o tem niste nič napisale.

Telo: Kar 74 vas je napisalo, da ste se po jemanju zredile! Pri nekaterih se je kasneje stanje izboljšalo kljub jemanju, druge pa ste shujšale šele, ko ste nehale z jemanjem. Samo 2 sta imeli podobno izkušnjo, kakor jaz; ob jemanju sta shujšali, po prenehanju pa sta se ponovno zredili.

Prsi: Prav nobeni se prsi niso pomanjšale ob jemanju. Vas pa je zato 48 napisalo, da so vam „zrastle joške“. Ena mi je napisala, da so se ji v prsih pojavile bule. Ostale niste poročale o spremembah prsi.

Menstruacija: 50 vas je povedalo, da ste ob jemanju imele blažjo, krajšo in manj bolečo menstruacijo. 21 pa vas ni imelo tako dobre izkušnje; ob jemanju so se pojavile močnejše in bolj boleče menstruacije, kljub temu, da prej niste imele težav. Ste pa nekatere napisale tudi, da ste imele boleče menstruacije, ob jemanju KT se je izboljšalo, po prenehanju jemanja so pa menstruacije bile še toliko bolj boleče in močnejše, kakor prej.

Mentalno počutje: Nobeni se mentalno počutje po jemanju ni izboljšalo. Približno tretjini (28 punc) se je počutje poslabšalo, ostalih 58 pa vas ni opazilo sprememb.

Splošno zadovoljstvo: Od vseh, ki ste mi pisale, vas je 32 bilo zadovoljnih z jemanjem, 54 pa ne. Tako vas je tudi veliko napisalo, da ste z jemanjem že prenehale ali, da o tem razmišljate. Definitivno sem mnenja, da je zaščita zelo pomembna, a zaradi tega ne bi smelo trpeti tvoje telo. Če se ob jemanju slabo počutiš, ti absolutno svetujem, da se pozanimaš o drugih alternativah, ki bi ti mogoče ležale.

Moj nasvet

Če bi imela mlajšo sestro, ki bi se s kontracepcijo komaj začela srečevati, bi ji dala dva nasveta; poslušaj svoje telo in izberi dobrega ginekologa! Slednjemu jaz nisem namenjala posebne pozornosti, dokler se niso pojavile težave. Takrat sem šla po drugo mnenje samoplačniško in ugotovila, kakšna je razlika. Seveda verjamem, da si vsak ne more privoščiti samoplačniškega zdravljenja in niti ni nujno, da so ti boljši. Polagam ti samo na srce, da se dobro pozanimaš in premisliš, h komu greš.

Vsako telo je različno in logično je, da ne čutimo vsi enakih stranskih učinkov. Če si zadovoljna s KT se mi zdi to super in ne vidim nič narobe s tem, da jih jemlješ. Jaz zase vem, da jih ne bom več jemala. Če pa imaš še kakšno vprašanje ali pa bi samo tudi ti rada delila svojo izkušnjo, bom vesela tvojega komentarja ali sporočila.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: