Ko postanes “plant lady”, o rastlinah pa nimas pojma

Pred leti sem se preselila na svoje, in takrat nisem imela niti ene rastline. Najbolj zato, ker me to ni niti malo zanimalo, pa tudi zato, ker sem vedela, da mi bo umrlo karkoli prinesem domov. Po nekaj časa sem podlegla in vzela kaktus. Tak lušten, miniaturen, ki je na vrhu imel prilepljen simpatičen sombrero. Celo ime sem mu dala, Muchacho. Ubogi revež je po približno letu dni (najbrž) totalno neprimerne oskrbe zapustil ta svet. Upam, da moja nona ne bere mojega bloga, ker bi se mi odpovedala, če bi to prebrala. Kakorkoli, ker enkrat ni bilo dovolj, sva kasneje skupaj z dragim nabavila še neko degenerirano miniaturno sivko v loncu, ki naj bi bila precej trpežna. Po nekaj tednih me je poklicala soseda in povedala, da je rastlino posvojila, ker je videla da umira. Še danes moja sivka srečno domuje pri njej. In od takrat dalje nisem želela niti slišati o še kakšnih rastlinah.

Dve moji prijateljici (Ola Ana & Karin! 👋) sta bili obsedeni z rastlinami in nikoli nisem tega razumela. Celo hecala sem se vedno na ta račun, da sta „zmešani“. Zarečen kruh ima kar kul okus, enkrat ko se ga navadiš jesti. Sem jima pa vedno zavidala lepe prostore. Zelenje mi je bilo vedno lepo za videti. Tako, od daleč, na fotkah in na obisku. Vedela sem, da to pri meni pač ni izvedljivo.

Potem pa sva se preselila v hišo. Tako, ki je ogromna in ima verando. Nekaj rastlin so nama zapustili bivši lastniki, a so tudi te bile že na koncu z življenjem. Ker je hiša res precej večja od tega, kar sva imela prej, in ker veranda brez rastlin pač ne more biti veranda, me je srce zopet zapeljalo na vrtni oddelek in me prepričalo, da zmorem to. In da bodo vsi prostori res lepši, ko bodo imeli zelen pridih. Priznam, prvi razlog za nakup rastlin je bila estetika.

Dva meseca po selitvi sem bila že na takem številu rastlin, da sem nehala šteti. In ne samo to, da prostori res veliko bolje izgledajo; z rastlinami smo postale frendice. Prav v veselje mi je skrbeti za njih, jih presajati in gledati, kako rastejo. Nekatere so celo že naredile pomladke. Z veliko večino smo našli skupni jezik in, glede na to, kako divje rastejo, predvidevam, da se imajo kar fajn.

Kje se lotiti?

Jaz sem se, kakor vseh izzivov v tem življenju, lotila sistematično. O vsaki rastlini, ki jo prinesem domov se pozanimam in naredim izpisek, kakšno nego potrebuje. Najprej ji določim primeren prostor, dodam „vlago“, če to potrebuje. Imam seznam vseh rastlin, ki so v hiši in zraven imam napisano, koliko mora biti zalita, kdaj jo gnojim, itd. Potem pa si v telefon še beležim kdaj sem zalila in pognojila katere rastline. Ker si rada poenostavljam stvari se seveda trudim, da čim več rastlin zalijem/pognojim hkrati in imam tako potem vsaj nekaj dni „mir“.

Pri skrbi za rastline si pomagam z različnim gradivom. Najpogosteje uporabljam knjigo „Lončnica bo preživela“, ki jo je napisala Veronica Peerless. V njej se skriva veliko nasvetov in trikov, kako za posamezne rastline skrbeti. Če slučajno rastline ne najdem v knjigi, jo poiščem na internetu.

Uporabljam tudi aplikacijo PictureThis. Gre za aplikacijo, kjer fotkaš rastlino, program pa ti pove, katera je. Poleg identificiranja rastline lahko fotkaš tudi bolno rastlino in dobiš nasvet, kaj bi to lahko bilo ter kako težavo odpraviti.

Še ena koristna aplikacija, ki je sicer osebno ne uporabljam, mi pa deluje, da bi lahko komu prišla prav, je HappyPlant. V program si beležiš, kako pogosto morajo biti rastline zalite in nato dobivaš opomnike, kdaj jih moraš zaliti.

Katere rastline izbrati?

Za začetek bi rekla, da kupiš rastlino, ki je zdrava in bujna. Da so listi lepe barve in, da ni poškodovana. Preveri tudi prst – če je ta presuha ali premokra obstaja možnost, da za rastlino ni bilo dobro poskrbljeno, kar ti lahko povzroči dodatne komplikacije. Preveri tudi, če ima rastlina kakšne škodljivce. Če nisi siguren/a, si pomagaj z internetom.

Za konec bi ti rada dala še nekaj idej, za rastline, ki so nezahtevne in so najprimernejše za začetnike in nesposobneže (a.k.a. Takšne, kot sem jaz).

Zamija

Ena prvih rastlin, ki sem jo kupila. Ni občutljiva in ne zameri ti, če jo kdaj zaliješ preveč ali premalo. Prav tako ni zahtevna glede prostora. Jaz imam eno v temnejšem kotu v sobi, kjer je sicer temno a bolj toplo, drugo pa na verandi, ki je sicer svetla ampak pozimi ni ogrevana. Tista, ki je na svetlobi seveda bolj divje raste, a sta obe v dobrem stanju.

Taščin jezik

Rastlina, ki čisti zrak in ima rada vlago. Sicer ne mara biti preveč zalita, a je drugače nezahtevna in nekomplicirana. Tudi ta bo seveda bolje rastla v svetlejših prostorih, a lahko čisto normalno uspeva tudi v temnejših.

Kaktus

Kljub temu, da je meni uspelo ubiti tudi kaktus, je ta načeloma primeren za začetnike. Rad ima svetlobo in toploto ter potrebuje zelo malo vode. Idealen za vsakega, ki rad pozabi zalivati svoje rastline. Mile zime preživi tudi, če ni v ogrevanem prostoru. Jaz jih imam na verandi, ki je svetla in neogrevana. Ker je tam nekaj vlage, jih pozimi par mesecev sploh nisem zalivala. Zdaj jih počasi začenjam, a ne pretiravam.

Zlati potos

Meni osebno je to ena izmed najlepših rastlin, še bolje pa je, da je nezahtevna. Jaz jih imam kot obešanke, lahko pa se vzpenja tudi po količku. Tudi tukaj imam en potos na verandi, drugega pa v malenkost temnejši sobi. Oba delujeta zadovoljna in oba lepo raseta (tisti bolj v senci je mogoče celo malo bolj zadovoljen). Skrbim le, da je prst konstantno vlažna (ne mokra).

Tradeskancija

Še ena rastlina, ki je meni izjemno lepa. Rada ima topel in svetel prostor, a naj ne bi komplicirala, če jo postaviš kam drugam. Jaz jo zalivam, ko se zemlja že delno posuši, saj sem prebrala, da ima raje suho prst, kakor mokro.

Upam, da ti je kakšna od rastlin všeč in, da se boš tudi ti odločil/a sprejeti v svoj dom kaj zelenja. Če misliš, da ti nisi primeren/a za to, če ti rastline niso všeč, če zanje ne znaš skrbeti.. Poizkusi z eno nezahtevno rastlino in daj času čas. Verjemi – zasvojljivo je!

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: