Pet dobrih novic: Teden #2

Teden je naokoli in še zmeraj se mi zdi, da so nas te dni spremljale samo slabe novice. Kljub temu, da se situacija z virusom izboljšuje, se mi zdi, da se mediji še vedno osredotočajo samo na vse slabo. Izpostavljajo dejstvo, da ni nujno, da se virus ne bo ponovno pojavil in pa seveda opozarjajo na prihajajočo krizo. Razumem. Res. Kot sem že povedala, se mi zdi prav, da se zavedamo resnosti situacije. Se mi pa zdi pomembno tudi, da se v življenju naučimo videti vse dobre stvari, ki se dogajajo.

Zato ponovno s tabo delim 5 novic, ki so mi polepšale prejšnji teden in za katere upam, da te bodo spravile v dobro voljo, tako, kot so mene.

Ženska, ki se je rodila brez rok, s svojimi nogami šiva zaščitno opremo za zaposlene v zdravstvu

32 let stara Norfarrah Syahirah Shaari iz Malezije se je rodila brez rok. Od vedno je za opravljanje dnevnih opravil uporabljala svoje noge (oziroma stopala) in že praktično celo življenje dokazuje, da so tudi invalidni ljudje lahko samostojni in živijo normalno življenje. 7 let nazaj je dobila vozniško dovoljenje, že od svojega 8. leta starosti pa si sama šiva oblačila, saj si jih izdela posebno prilagojena sebi.

Ob izbruhu virusa se je odločila, da svoja znanja uporabi za dober namen. Prijavila se je kot prostovoljka pri šivanju opreme za delavce, izpostavljene virusu. Večinoma šiva zaščitne halje za zaposlene v bolnišnicah. Pravi, da je zanjo velika čast, da lahko pomaga in, da je hvaležna, da ima to možnost. Posnetek, kako šiva, je kmalu postal viralen in tako je začela dobivati spodbudna sporočila in komentarje iz vsega sveta. Upa, da bo njena zgodba navdihnila tudi druge, da po svojih zmožnostih pomagajo v trenutni situaciji. (Vir)

Anonimnež je poslal darilne kartice 1400 ljudem

Prebivalce manjšega mesteca po imenu Earlham je eno jutro čakalo presenečenje. Vsako gospodinjstvo je v svoj nabiralnik prejelo tri darilne kartice, skupaj vredne 150 $. A to še ni vse; prav vsaka od teh darilnih kartic je bila od manjših, lokalnih podjetij. Tako je anonimen donator polepšal dan 1400 prebivalcem, pa tudi 3 lokalnim podjetnikom.

Začelo se je tako, da je župan mesta prejel klic možakarja, ki je klical v imenu anonimneža. Povedal je, da bi rad kupil 100 darilnih kartic v vrednosti 50$ pri eni od restavracij ter pri eni od lokalnih trgovinic s hrano. Kartice pa bi potem doniral prebivalcem. V pogovoru mu je župan omenil še eno drugo restavracijo in anonimnež se je odločil kupiti kartice tudi tam. Najprej je število kartic zvišal na 250, na koncu pa že na 500. Še vedno je seveda vztrajal pri tem, da se vse kartice razdelijo med prebivalce in župan mu je rekel, da bo ob takem številu skoraj vsako gospodinjstvo prejelo to darilo. Anonimnež ga je vprašal, koliko gospodinjstev je v mestu in dobil odgovor: 549. Tako se je odločil, da obdari vsako gospodinjstvo z vsemi tremi karticami. Župan še danes ne ve, kdo je ta dobri mož a pravi, da je vsekakor naredil ogromno gesto za Earlham in dogodka definitivno še dolgo ne bodo pozabili. (Vir)

Angleške javne ustanove bodo zmanjšale količino mesa na svojih jedilnikih

V angleškem javnem sektorju se obetajo velike spremembe v prehrani. Dobavitelji hrane za javne ustanove so se zavezali, da bodo vsako leto zmanjšali meso na menijih javnih sektorjev za 20%, kar je približno 9 milijonov kilogramov mesa manj. Dobavitelji javnega sektorja priskrbijo bilijone obrokov vsako leto, ki dosežejo četrtino populacije. S tem, ko bodo v javnih ustanovah (šole, bolnišnice, domovi za ostarele,…) zmanjšali meso v prehrani, si želijo zmanjšati ogljični odtis države.

Živinoreja je odgovorna za kar 14,5% vseh toplogrednih plinov, za katere smo odgovorni ljudje. Oktobra lani je več kot 60 znanstvenikov poslalo pisma vladam različnih držav. Pozvali so, naj šole in bolnišnice zmanjšajo količino mesa in tako pomagajo planetu. Profesor Pete Smith, ki je razvil idejo s pismi je dejal, da je uživanje manj mesa in mlečnin eden izmed najboljših načinov za premagovanje podnebne krize. (Vir)

99 let star veteran je zbral preko 20 milijonov dolarjev za javno zdravstvo

Tom Moore, 99 let star veteran je novi heroj Velike Britanije. Približno 10 dni nazaj, se je odločil, da bo začel zbirati donacije za javno zdravstvo, kateremu trenutno primanjkuje vseh sredstev. Postavil je stran, namenjeno zbiranju sredstev ter se zavezal, da bo s pomočjo hojice 100x prehodil svoj 24 m dolg vrt naprej in nazaj. Dolžine je razporedil v 10 krogov, njegov cilj pa je bil, da obljubo izpolni do svojega 100. rojstnega dneva, kateri je 30. aprila. Želel je zbrati 1250 $, a na njegovo presenečenje je že v roku 24 ur zbral 8750 $.

Njegova zgodba je postala svetovno znana, o njem je poročal tudi BBC. Prejšnji četrtek je zaključil svoj zadnji krog hoje (2 tedna pred zadanim ciljem) in takrat zbral že 15 milijonov dolarjev. Ko je prehodil do cilja, so ga tam čakali baloni, prav tako so ga pričakali vojaki in mu izkazali svoj poklon. A donacije kar dežujejo še naprej; do petka je bilo zbranih že 23 milijonov dolarjev, stran, kjer zbira donacije, pa se je večkrat sesula zaradi tako velikega obiska. (Vir)

Terapevtska psička še naprej lepša dneve v bolnišnicah

Loki, simpatična rotvajlerka, je delala kot terapevtska psička v bolnišnici. Že pri 18 tednih je pokazala svoj izjemen karakter in začela obiskovati paciente, katerim je pomagala in jim delala družbo med okrevanjem. A ker so trenutno obiski prepovedani, je skrbnica psičke, Carolina Benzel, dobila idejo kako dalje animirati paciente – začeli sta z „digitalno terapijo“. Carolina in Loki sta na svojem vrtu, ko imata videoklice s pacienti. Slednji preko video klica slišijo veter, šumenje in prepevanje ptic, kar jim lahko vsaj za kratek čas da občutek, da so v kakšnem parku, ne pa v bolnišnici. Seveda pa so deležni tudi raznih „online“ animacij iz strani psičke.

A to še ni vse – Carolina in Loki skrbita tudi za zaposlene v bolnišnici. Skrbnica je opazila, da imajo mnogi zaposleni po celem dnevu nošenja mask težave z razdraženo kožo, suhimi usti in podobno. Zato sta z Loki začeli pripravljati in dostavljati pakete za osebje. Vsak paket vsebuje hipoalergen losjon za suho in razdraženo kožo, paket žvečilk za vlaženje ustne sluznice, medicinski puder za razdraženo kožo, vazelin, balzam za ustnice ter kavo in čaj. V vsakem paketu pa čaka tudi zahvalna kartica, s katero se Caroline in Loki zahvalita zaposlenim za njihovo požrtvovalnost. Definitivno sta tako psička, kakor tudi skrbnica krasnega srca in sigurna sem, da s svojimi dejanji polepšata dan mnogim. (Vir)

Želim ti uspešen teden in upam, da te tudi v tvojem notranjem svetu čaka veliko dobrih novic.

Se beremo.

V.S.

One Comment on “Pet dobrih novic: Teden #2

  1. Pingback: Pet dobrih novic: Teden #3 – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: