Kateri tip doše si?

Ajurveda je eden najstarejših naukov o zdravju, boleznih, in tudi življenju samemu. Ko sem se začela resneje ukvarjati z jogo, sem imela srečo, da sem tam naletela na dr. ajurvede, ki mi je to znanost predstavil. Ena izmed osnov teh naukov so doše.

Doša je poenostavljeno povedano tip konstitucije, ki ga imamo. V ajurvedi poznamo tri tipe doš: vata, pita, in kapha. So sile, ki vsakega posameznika oblikujejo na telesni in duhovni ravni. Glede na to, katere lastnosti v človeku prevladujejo, govorimo o določenem tipu doše. Konstitucija vpliva na vse odzive v telesu in ostaja vse življenje enaka. Določa človekove talente, fizične lastnosti, posebnosti, naklonjenosti različnim stvarem,…

Ajurveda vse dele telesa in posamezne oblike čutnega zaznavanja pripisuje petim elementom: eter (prostor), zrak (veter), ogenj voda in zemlja. Elementi so v soodvisnosti, izhajajo drug iz drugega, se vzajemno hranijo in dopolnjujejo. Te prvinske sile delujejo v vsakem posamezniku. Lahko so v gibanju, lahko pa mirujejo; odvisno od tega, kako nanje vplivata način življenja posameznika in njegova okolica. V človeku najdemo teh pet elementov v obliki doš.

Vata

Na telesni ravni je vata pristojna za procese gibanja. Dejavna je v prebavilih, uravnava izločanje in dihanje. Na duševno-duhovni ravni je pa odgovorna za hitro dojemanje in umsko prožnost. Če je uravnovešena, sta v ravnovesju tudi pita in kapha. Če pa se pojavi motnja v eni od doš, je vata prva, pri kateri se pojavijo odstopanja, kar vodi v začetek kakšne bolezni. Vati sta podrejena elementa zrak in eter.

Tip vata je najpogosteje vitek, zelo dejaven in nima dosti apetita. Ima izrazitejši kratkoročni kot dolgoročni spomin in je pogosto negotov. Zanj je značilno, da ima večinoma hladna stopala, suho kožo in tanke lase. Človek tipa vata ne mara mrzlega in vetrovnega vremena. Ljudje tega tipa imajo hiter miselni tok, posledično tudi hitro govorijo. Dobro opazujejo in znajo brati med vrsticami, zaznajo telesno govorico in majhne geste. V večini primerov imajo veliko željo po znanju.

Kadar je delež vate negativno polariziran, pride do nejevolje, nezadovoljstva in brezupa. Če je energije vate preveč, pa se tak človek težko odloča in se ne more jasno osredotočati.

Pita

Pita vpliva na dogajanje v prebavnem traktu in je najbolj odgovorna za intelekt in sposobnost uveljavljanja. Upravlja pa tudi lakoto, žejo in spolno moč.

Ljudje, za katere je značilna energija pite, so srednje postave. Spijo malo ampak trdno, so inteligentni in radi trošijo denar za razkošne stvari. So rojeni za vodje, ker so izjemno odločni, poleg tega pa so tudi super motivatorji. Ne bojijo se ovir in kot za šalo premagujejo neprijetnosti. So tudi ambiciozni in dostikrat perfekcionisti. Pogosto se izpostavljajo pritiskom, zaradi česar so lahko nezadovoljni, a tako delujejo – pritisk jim daje zagon in vdaja zanje ni opcija.

Ljudje tipa pita izžarevajo nekaj posebnega. Že ko vstopijo v prostor, ukradejo mnogo pogledov. A se ne razumejo z vsemi, saj so lahko nestrpni in živčni. V skrajnih primerih so lahko tudi agresivni. Če želi tip pita ostati v ravnovesju, potrebuje tako telesne dejavnosti, kakor tudi umske izzive.

Kapha

Ljudje s konstitucijo kapha so nagnjeni k čezmerni teži in bledi polti. Pogosto govorijo počasi in monotono, zato se mogoče komu zdijo dolgočasni. So zelo vztrajni in ko imajo zastavljen cilj, ga v večini primerov dosežejo. Zato ta tip v Indiji povezujejo z obetavno silo v človeku.

Ljudje, ki so pretežno tip kapha, imajo utečen življenjski in delovni slog. Radi imajo red in ničesar ne delajo nepremišljeno. Tako v kariernem, kakor tudi v osebnem življenju, jih osrečuje stanovitnost. Radi imajo družino, veliko jim pomeni tradicija, a so pogosto radi tudi sami. Ne marajo pa spontanosti in niso vzkipljivi. Tudi v konfliktih se lahko zgodi, da bodo najprej počakali, če bi se težava mogoče rešila sama od sebe.

Pri ljudeh, pri katerih je konstitucija kapha preveč izrazita, se pogosto pojavi neprožnost. Zaradi tega se oseba zapre vase, kar lahko vodi v depresijo tipa kapha; življenje postane preveč obremenjujoče, zato čustveno otopijo in se zatekajo v sanjski svet.

Kako odkriti svoj tip?

Najpogostejši so mešani tipi, sestavljeni iz dveh doš. Zato nikar ne skrbi, tudi, če opaziš, da mogoče ne ustrezaš izključno enemu. V spodnji tabeli je nekaj lastnosti, po katerih si lahko pomagaš določiti svoj tip. Če si še vedno v dvomih pa ti svetujem, da obiščeš ajurvedskega zdravnika, ki ti bo znal svetovati.

Upam, da se ti je tema zdela koristna in, da si se naučil/a nekaj novega o sebi.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: