Planiranje 101

Prejšnji teden je bil namenjen financam. Govorili smo o tem, kako si čim bolje razporediti svoje prihodke in kako prihraniti. Poleg blog objave smo o tem govorili tudi na mojih instagram story-jih, dobila pa sem tudi precej sporočil in razvilo se je kar nekaj kul debat. Moja največja želja je, da dalje razmišljate sami o stvareh, o katerih jaz pišem. Hvala!

Tokratno objavo posvečam planiranju. Vsak, ki me malo bolje pozna, ve, da sem precej organizirana. Rada imam vnaprej načrtovane zadeve, planer je praktično najpomembnejša stvar v moji torbici. Že od srednje šole imam vsako leto drug planer. Preizkusila sem jih že veliko ter eksperimentirala z različnimi metodami beleženja. Danes lahko rečem, da res že obvladam planiranje, zato bi rada s tabo delila nekaj nasvetov in trikov, kako si vse skupaj poenostaviti.

Zakaj sploh planirati?

Če imaš stvari načrtovane, že vnaprej veš kaj te čaka ter kdaj. Nekaterih stvari se res ne da planirati, a se jih mnogo lahko. Dokazano je, da večina „uspešnih“ ljudi planira. Z načrtovanjem se lažje držiš svoje vizije. A ne samo to; naši možgani dnevno porabijo ogromno energije za razmišljanje in sestavljanje dneva. Če pa si vnaprej splaniraš, kako bo tvoj dan potekal, s tem svojim možganom prihraniš delo. To energijo tako porabiš za bolj produktivne aktivnosti.

Izbira planerja

Pomembno je, da si izbereš planer, ki ti ustreza. Jaz sem celo srednjo šolo kupovala planerje v knjigarnah, izbrala pa sem tistega, ki mi je bil najlepši. Po končani srednji šoli, 6 let nazaj, sem prvič naročila Magic Planner. Zopet sem ga izbrala, ker mi je bil lep in, ker sem želela podpreti slovensko ustvarjalko. Sem pa prišla do zanimive ugotovitve; Magic planner je imel na začetku navpično postavitev (stolpce). Takrat sem ugotovila, da mi ta postavitev bistveno bolj ustreza, kakor vodoravna. Po nekaj letih se je MP spremenil in imel vodoravno postavitev. Eno leto sem ga še imela, ker mi je bil res zelo lep, a se nikakor nisem mogla navaditi na takšno razporeditev dni. Tako sedaj že drugo leto uporabljam BusyBee.

Point mojega dolgovezenja je, da si je planer potrebno izbrati na podlagi njegove funkcije, ne izgleda. Razmisli, katere stvari so ti pri planerju pomembne. Meni osebno je pomembno, da ima tedenski pregled dovolj prostora za pisanje, ter mesečni finančni pregled. Poleg tega imam rada razne sledilnike.

Če se odločaš za planer, pa vsekakor najprej poišči postavitev, ki ti leži. Kot že omenjeno, sta moji priporočili naslednji:

  • Če ti ustreza vodoravna postavitev: Magic Planer imam zelo rada, ker sem ga res imela od prvega leta, ko je nastal. Všeč mi je, kako se razvija, kako je vedno lepši in boljši. Kljub temu, da meni postavitev pač ne ustreza, ga toplo priporočam vsakemu, ki mu je tak način okej.
  • Če ti ustreza navpična postavitev: BusyBee uporabljam sedaj dve leti in sem super zadovoljna. Ima vse, kar potrebujem, hkrati pa je zelo lep.

Oba izdelka sta mi noro všeč in oba sta delo slovenskih ustvarjalcev, zato jih še toliko raje kupim in podprem. (Objava ni sponzorirana)

Spimpaj po svoje

Noben planer ne bo 100% vseboval točno vsega, kar želiš. Tu je potrebno malo kreativnosti. Zopet – postavi funkcijo pred vizualni izgled. Jaz si stolpce razdelim v več različnih kategorij. Tudi če na pogled ne izgleda lepo, se pri meni obnese super. Če imaš umetniško žilico, lahko najbrž vse skupaj narediš bolj privlačno na pogled, a vsi nimamo te sreče (LOL). Ponovno dobro razmisli, katere kategorije v planerju najbolj potrebuješ. Jaz sem to ugotavljala tako, da sem vsako stvar preizkušala 1 mesec. Ugotovila sem, ob katerih kategorijah sem bolj zorganizirana, dosledna, in konec koncev sploh motivirana za beleženje. Preurejanje planerja morda zveni komplicirano, ampak res ni. Na začetku je mogoče malo zamudno vse poizkušati, a enkrat, ko se navadiš, gre vse skupaj veliko bolj tekoče.

Realno planiranje

Pri planu je izjemno pomembno, da je ta realno izvedljiv. To pomeni, da si ne zadaš preveč, ne premalo. Postavi si cilje, ki jih lahko v določenem času dejansko lahko uresničiš. Če si zadaš, da se boš učil/a, si npr. ne planiraj, da boš v 1 uri obdelal/a celotno snov, saj je to praktično nemogoče. Če se plana ne zmoreš držati, bo to slabo vplivalo na tvojo motivacijo in nad planiranjem boš kmalu obupal/a. V načrt vključi tudi pavze, kosilo, sprostitev… Vse, kar v dnevu dejansko potrebuješ.

Moj planer

Če ti mogoče pride prav, je tukaj še primer, kako si tedenski pregled uredim jaz. V vsakem dnevu imam naslednje kategorije:

  • Dan: Tukaj si beležim vse, kar imam v dnevu. Vse sestanke, treninge, pijače,… Napišem si tudi, kdaj se imam namen zbuditi.
  • Hrana: Beležim si vse obroke, ki jih pojem. Opažam, da ima hrana velik vpliv na moje počutje, zato mi pride prav, da vem, kaj sem v dnevu jedla.
  • To-do: Napišem si vsa opravila, ki jih v dnevu moram opraviti
  • Počutje: Beležim si, kako se počutim. Tako fizično, kakor mentalno. Če sledim svojemu počutju in si ga zapisujem, se bolj zavedam same sebe, hkrati pa tudi lažje prepoznam vzorce, kaj na moje počutje vpliva (npr. kadar hodim na jogo se bolje počutim kadar takrat, ko ne grem).
  • Navade: vsak mesec se trudim uvajati 2 novi navadi v svoj vsakdan. Mesec, ko sem to slikala (Februarja), sem se trudila bolj zgodaj zbujati in opuščati sladkor. Tako sem si vsak dan označila s kljukico, če sem se nove navade držala.

Najbrž opaziš tudi, da so na dnu dneva tudi kapljice. S pomočjo teh kapljic si označujem, koliko v dnevu popijem. Iskreno nisem sigurna, če so te kapljice namenjene beleženju zaužite tekočine ali menstruaciji 😂. Ampak meni pridejo bolj prav za tekočino, zato jih uporabljam za to. Vsaka pobarvana kapljica predstavlja 2dcl popite tekočine.

Vsak teden je pa opremljen tudi s sledilnikom. Jaz ga uporabljam za beleženje, kolikokrat tedensko delam jogo, lahko pa ga uporabiš za karkoli želiš.

Najpomembnejše je, da planer prilagodiš svojim prioritetam. Če ti je trenutno pomembno, da preživiš čim več časa z bližnjimi, vključi čim več druženja v svoje plane. Če si trenutno najbolj želiš čim več gibati, v svoje plane vključi treninge, napiši si, kdaj boš šel/a na sprehod, kolesariti,…

Enkrat, ko padeš v „svet planiranja“ ugotoviš, da ti vse skupaj lahko zelo olajša življenje, če se tega lotiš pravilno. Kakor pri vseh stvareh, je na začetku težko, ko se še loviš in ugotavljaš, kaj ti ustreza. A enkrat, ko se vpelješ, res brez planerja več ne moreš. Upam, da si boš dal/a možnost in našel/a način, ki je najboljši zate.

Se beremo.

V.S.

2 Comments on “Planiranje 101

  1. Pingback: Neformalna izobrazba – Life of Lavender

  2. Pingback: Kako čim bolje preživeti karanteno? – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: