Ekoloski zenski dnevi

Če bi vprašali ženske, bi verjetno velika večina reklo, da bi menstruacijo najraje „podarile“ kar fantom, me pa bi brezskrbno živele do konca svojih dni 😂 a žal so ženski dnevi del narave in nanje smo obsojene veliko večino življenja. Menstruacijski ciklus je povezan z res ogromno stvarmi – z njim lahko povezujemo utrujenost, razdražljivost, imunski sistem, prebavo, apetit, splošno počutje,… Zato bi res svetovala vsaki, da čim bolje opazuje svoj ciklus in kako se njeno počutje skladno s tem spreminja.

A o tem enkrat drugič – danes je nedelja, kar pomeni, da svoj profil namenjam okolju. Tokratna tema je menstruacija in kako lahko slednjo naredimo planetu, pa tudi sebi bolj prijazno.

Tamponi in vlozki

Že praktično od osnovne šole so nas učili o vložkih in tamponih za enkratno uporabo. Ti so seveda praktični, saj jih po uporabi enostavno odvržemo in nanje več ne mislimo. In ravno to je problem; nanje bi morale misliti. Kaj se zgodi z njimi, ko jih odvržemo?

  • Vložek potrebuje 500 – 800 let, da se razgradi
  • En vložek je približno enako kakor 4 plastične vrečke
  • Vložki vsebujejo veliko kemikalij, ki so obremenjujoče za planet
  • Ženska v življenju porabi povprečno 11000 vložkov in/ali tamponov

Žensk na svetu je ogromno. Če upoštevamo zgornje podatke, hitro ugotovimo, da so vložki in tamponi res zelo velik strošek za naš planet. Ne gre pa zanemariti tudi drugega dejstva; lastno zdravje.

Vložki in tamponi vsebujejo veliko kemikalij, ki so poleg planeta škodljivi tudi zate. Bombaž, ki je uporabljen v tamponih in vložkih je pogosto šprican z raznimi pesticidi. Poleg tega so predvsem tamponi velikokrat „pobeljeni“, zaradi česar vsebujejo škodljive dioksine.

Veliko žensk ima ravno po menstruaciji težave z vnetji in veliko raziskav je že namigovalo na to, da razlog tiči prav v teh kemikalijah. Slednje povezujejo tudi z nekaterimi drugimi težavami kot so izpuščaji, srbečica, izsušena sluznica, celo z rakom na materničnem vratu.

Tampon lahko hitro postane leglo bakterij, tudi če ni vstavljen veliko časa. Manjša vlakna iz tampona lahko tudi ob odstranitvi ostanejo v nožnici, z njimi pa ostanejo seveda tudi te bakterije. Stranskih učinkov za zdravje je res ogromno, a se, kot že rečeno, danes želim osredotočati na nekaj drugega. Želela sem ti samo povedati, da te stvari predstavljajo tveganje tudi za tvoje zdravje.

Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica (menstrual cup) je na trgu že lep čas, a je postala najbolj priljubljena zadnjih par let. Skodelico si vstaviš v nožnico ter jo redno prazneš. Vsak mesec jo po koncu uporabe prekuhaš in tako razkužiš, naslednji mesec pa je pripravljena na ponovno uporabo.

Plusov skodelice je veliko in pozitivna mnenja gredo v neskončnost. Ena izmed večjih prednosti je, da skodelica (vsaj večina njih) ne vsebuje škodljivih snovi. Ob ustrezni uporabi nam služi več let, s čimer znatno zmanjšamo odpadek. Prav tako je cena skodelice 25-30€. (Nekatere so tudi manj). Paket vložkov/tamponov je res cenejši, a ga kupimo praktično vsak mesec, kar skupno že v enem letu nanese več, kakor menstrualna skodelica. Še en velik plus je, da tamponi/vložki zaradi kemikalij “obarvajo” tvoj izcedek zato imaš nad njim težji pregled in kasneje ugotoviš, če se pojavi kaj nenavadnega, spremeni barva izcedka, tekstura,… Z menstrualno skodelico pa to prej in lažje zaznaš.

Za mnenje o skodelici sem vprašala tudi vas. Velika večina, ki vas je preizkusila, je z uporabo zelo zadovoljna in je ne bi menjale. Nekaj pa vas je napisalo, da vam ni ustrezala, da je vstavitev/odstranitev bila zelo težka in boleča, skodelica pa neudobna. Par vas je tudi imelo težave s tem, da je skodelica puščala. Vseeno pa vas je „overall“ približno 90+% zadovoljnih z uporabo.

Katero izbrati? Na tržišču je res vedno več skodelic, zato se je kar težko odločiti, kaj izbrati. Sama že kako leto uporabljam OrganiCup, in sem zadovoljna. Udobna je do te mere, da je sploh ne čutim. Uporaba je enostavna in zaenkrat nisem imela nobenih težav s prepuščanjem. Tudi nekatere druge punce ste pohvalile to znamko, delim pa tukaj še 3 najpogosteje omenjene;

  • LaliCup
  • Natu
  • Lunette

Pralni vlozki

Pralni vložki so druga alternativa, ki je prijazna okolju in zdravju. Uporaba je približno enaka vložkom za enkratno uporabo, le da jih po uporabi ne zavržeš, temveč opereš. Punce jih ponavadi perejo na 90°C. Tudi pralni vložki navadno vsebujejo bistveno manj kemikalij, kakor običajni in so tako boljši za tvoje zdravje. Jaz jih sicer še nisem preizkusila (jih imam namen v kratkem, poročam), ampak mi je res všeč ideja za vse, ki mogoče niso okej z „vstavljanjem“. Poleg tega pa imajo pralni vložki tudi luštne motive in so tudi na pogled videti lepše, kakor običajni.

Sicer vas pralne vložke uporablja nekoliko manj punc, kakor skodelico, a dobila nisem niti enega čisto slabega mnenja. Nekaj vas je sicer napisalo, da je na začetku čuden občutek in ste potrebovale par mesecev, da ste se navadile, a ste v splošnem zadovoljne. Nekatere ste napisale tudi, da vam pranje ni praktično.

Katere izbrati? Tudi pralnih vložkov je vse več, zato verjamem, da je težko izbrati prave. Kot že omenjeno, jih sama (še) ne uporabljam, zato osebnega mnenja ne morem podati. Delim pa top tri, ki ste jih priporočale ve;

  • Racman (daleč največ vas je priporočalo vložke te znamke)
  • Kiss
  • LaliPad

Tiste, ki ste preizkusile vložke in skodelico, ste večinoma povedale, da je skodelica bolj udobna in, da ob uporabi slednje praktično sploh ne čutite, da imate menstruacijo. Če si navajena na tampone, bi vsekakor svetovala skodelico. Če ti bolj ležijo vložki pa pralne vložke.

Ne glede na to, za kaj se odločiš, boš za planet naredila veliko.

Preprosta matematika: ženska povprečno porabi 50 vložkov in/ali tamponov na mesec. Letno je to 600 vložkov/tamponov.

Če skodelico ali pralne vložke uporabljaš 5 let, s tem prihraniš kar 3000 (TRI TISOČ!) vložkov oziroma tamponov. In, če smo prej ugotovili, da je en vložek enak 4 plastičnim vrečkam, v 5 letih prihraniš kar 12000 plastičnih vrečk. Ja, tako veliko razliko lahko naredimo s tako majhno spremembo!

Vsekakor je v prvi vrsti treba poslušati sebe in svoje telo. Če ti skodelica ne ustreza, nima smisla siliti z uporabo. Res je, da je na začetku mogoče malo nenavadno in se je potrebno privaditi, a če ti po več mesecih poizkušanja še vedno ni okej, je mogoče čas, da prenehaš z uporabo. Sem pa prepričana da, če preizkusiš oboje, ti bo zagotovo ena od opcij ustrezala in boš lahko tako poskrbela za svoje in okoljsko zdravje.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: