Ocena Eko Brlog izdelkov

Nekaj časa nazaj sem pomočjo Anje iz Eko Brloga napisala objavo o tem, kako so lahko tudi hišni ljubljenčki lahko bolj okolju prijazni. Anja je bila zelo prijazna in dogovorili sva se, da mi pošlje nekaj artiklov, ki jih bom testirala (jih bo G testirala 😂) in napisala oceno.

Eko Brlog poznam že več let, odkar sem prvič naročila Puppy Paket za mojo prvo psico. Od takrat sem preizkusila že lepo število stvari in ravno zato bom danes res lahko podala oceno za veliko stvari, ki jih lahko najdeš v trgovini. Poudarila bi rada, da sem veliko večino teh stvari kupila sama, in da objava ni sponzorirana. Dobila sem podarjenih nekaj artiklov (bom tudi napisala točno katerih), vse ostalo sem pa plačala tako, kakor vsi ostali. 🙃

Suha hrana

Hrana je eden največjih dejavnikov, ki vpliva na zdravje in počutje našega kosmatinca, prav tako pa lahko ravno s prehrano vplivamo ogromno na okolje. Jaz sem prejšnjo psico prvo leto hranila večinoma s suho hrano, potem pa sem prešla na surovo. G ima tudi trenutno v glavnem suho hrano, občasno pa doma pripravljene obroke (sedaj, ko delam manj, je doma pripravljenih obrokov malenkost več). Eko Brlog ponuja več različnih znamk suhe hrane. Imela sem možnost preizkusiti tri.

  • Lily’s Kitchen: Organska suha hrana za pse, ki je iz naravnih in ekološko pridelanih snovi. V proizvodnji uporabljajo le najbolj kvalitente surovine – sveže meso, organske stročnice, sadje, zelenjava in zelišč. Ne vsebuje nobenih derivatov barvil, sladil, konzervansov, arom ali gensko spremenjenih organizmov. Organske sestavine so zapakirane v biorazgradljivo embalažo. Znamka se je uvrstila med 10 najbolj etičnih podjetij na svetu, izdelki pa imajo tudi oznako „cruelty-free“, ker niso testirani na živalih.

Meni je blazno všeč cela njihova filozofija in etičnost. Že pri prvi psici sem preizkusila Puppy brikete z lososom in so bili super. Psica je imela lepo dlako, in njeno počutje je bilo odlično. Sedaj tudi G občasno dobi enako hrano, najpogosteje za treninge.

  • BecoPets: To je najbrž moja najljubša znamka za pasjo opremo in presenečena sem bila, ko sem videla, da imajo tudi hrano. Tudi ta je narejena iz kvalitetnih sestavin, ki so naravne trajnostne pridelane.

Do sedaj sem preizkusila samo manjšo količino njihovih briketov s puranom, so se pa mi zdeli kar dobri. Edino, kar mi mogoče ne bi ustrezalo je, da so preizkušeni briketi bili precej majhni (ker so bili za mladiče). G, ki je res pravi požeruh, bi te brikete samo pogoltnila, če bi jih dobila v skledo. Zato sem jih uporabljala za sled, kjer pojé en po en briket. Se mi pa ta hrana zdi super za manjše pasme, najbrž pa imajo tudi kakšne večje brikete.

  • Yora: Najnovejša znamka suhe hrane, ki se je pojavila v Eko Brlogu. Gre za hrano, narejeno iz žuželk. Psi potrebujejo beljakovine živalskega izvora in taka oblika je odlična okolju prijaznejša alternativa. Uporabljajo ličinke črne bojevniške muhe, s katerimi zagotovijo super sestavo za naše kosmatince in hkrati pripomorejo k bolj zdravemu planetu.

Brikete sem za krajši čas preizkusila in izkazale so se kot super. Dlaka psičke je bila lepa, imela je veliko energije, njeno splošno počutje je bilo dobro. Sicer jih nisem preizkušala veliko časa, da bi lahko dala neko realno oceno na dolgi rok, ampak na prvo žogo lahko pohvalim.

Je pa res, da je ekološka suha hrana nekoliko dražja od navadne – sploh, če imate velikega psa. Če bi psičko hranila samo z zgoraj omenjeno hrano, bi me to na mesec prišlo cca. 100 €. Za ta denar bi ji lahko že sama pripravljala obroke iz kvalitetnih ekoloških sestavin (imam to srečo, da večino surovin dobim po ugodnejši ceni). Je pa res, da so briketi veliko manj zamudni. Jaz to suho hrano uporabljam predvsem za treninge (kar je približno polovico vse zaužite hrane dnevno), kot obrok pa dobi ponavadi kaj drugega.

Mokra hrana

Kot že omenjeno, večinoma hranim pse s suho hrano, občasno pa jih „pocrkljam“ s kakšno konzervo. Od Eko Brloga sem preizkusila tudi že mokro hrano od Lily’s Kitchen. Tudi njihova mokra hrana je kvaliteno sestavljena, kar mi je pri hranjenju res eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri izbiri. Velikokrat je predvsem prejšnja psica po kakšni mokri hrani imela razne težave, a je po Lily’s Kitchen počutje vedno bilo super. Konzerve niso najcenejše, imajo pa pogosto opcije, kjer lahko naročiš 6 „poškodovanih“ konzerv za nižjo ceno. Iskreno, jaz sama sploh ne bi opazila, da so poškodovane. 😂 Mogoče je malo poškodovana etiketa, ampak nič hujšega. Kar je važno, je, da je v konzervi enaka, kvalitetna vsebina.

Priboljški

Sploh sedaj, ko je G še dokaj mlada, delava res ogromno z njo. Učiva jo najrazličnejših stvari in privajava na različna okolja. Pri tem poleg suhe hrane uporabljava ogromno priboljškov, kar je psici še v dodatno motivacijo. Tudi priboljške sem že preizkusila od Lily’s Kitchen in bila zelo zadovoljna. Po hranjenju mi niso smrdele roke (kar me moti pri ogromno priboljških), seveda pa so tudi priboljški te znamke narejeni iz kakovostnih organskih sestavin.

Poleg tega sem v preizkus dobila tudi žvečilke znamke Denzel’s. Narejene so iz naravnih sestavin, so brez žit, umetnih sestavin in so nizkokalorične. Ko sem žvečilko dala prvič G, jo je psica kar nekaj časa žvečila. „Odlično, to bo dobila pri naslednjem cepljenju, da bo na miru,“ sem si mislila. No, izkazalo se je, da ji je sprva bil samo nenavaden okus/tekstura. Pri veterinarju je žvečilko dobesedno inhalirala. 😂 Tako da zdaj žvečilke večinoma dam na manjše koščke in uporabljam kot priboljške, celo palčko pa dobi samo, če je ultra pridna. 😛 Ne morem ravno reči, da je to žvečilka, ki bo psa zaposlila za nekaj časa (sploh, če imate večjega in požrešnega psa 😂). Pride pa vseeno zelo prav za šolanje, ker je psom po okusu dobra, hkrati pa ni škodljiva kakor mnogo trgovinskih priboljškov.

Najbolj, kar mi je bilo zanimivo pa so proteinske ploščice Yora. Te so, kakor njihova suha hrana, tudi narejene iz žuželk. Ploščice se mi zdijo super za kakšne daljše sprehode/celodnevne izlete, ko nimamo časa psu dati običajnega obroka in je to kot nekakšna malica s kvalitetno sestavo.

Igrače

Kot že rečeno, od igrač prisegam na BecoPets. Začelo se je tako, da sem prejšnji psici kupila žogo te znamke. No, žoga je bila 3 leta s psico, nato je preživela še dva začasnika in potem nekaj mesecev krajšala čas G. Vedeti morate, da je imela večina teh psov močne ugrize, zato me je prav presenetilo, da je igrača preživela vse. A sva jo nekega dne žal z G zgubili in še danes ne vem, kje je končala. Upam, da jo dalje uporablja kak kuža. 🙃 Kakorkoli, takoj, ko sva jo izgubili, sem naročila novo. Žoga nama je služila dobre pol leta, ampak smo pred kratkim imeli manjši incident; nekdo nam je iz dvorišča sunil vse pasje igrače (ne bom se sploh spuščala v detajle, lahko samo rečem, da upam, da mu bodo pogrižene igrače res dobro služile 😂). Tako sem sedaj dokaj na novo naročila zopet BecoPets žogo, kost in obroč.

Igrače so 100% naravne, narejene pa so iz gume na osnovi riževih luščin. Te so stranski produkt proizvodnje riža, ki bi se sicer zavrgel. Material je trpežen, hkrati pa okolju prijazen. Cilj znamke je, da naredijo čim kvalitetnejše igrače, ki bodo služile več let, hkrati pa bo njihova izdelava čim manjši strošek za okolje. Lahko rečem, da jim kar dobro uspeva. G ima precej močen ugriz, poleg tega pa imam tudi v varstvu najpogosteje močnejše pse, in vse igrače so zaenkrat zdržale. Psi jih grizejo, vlečejo, lovijo,… In še vedno so cele. Je pa res, da igrač nikoli ne puščam psom, da jih lahko žvečijo sami več ur. Uporabljam jih za aktivno igro.

Imam tudi igračo v obliki artičoke znamke Planet Dog. Trenutno je to daaaleč najbolj priljubljena igrača pri nas. Lepo se odbija in je iz trpežnega materiala. G je obsedena! Ravno ta igrača pa je trenutno na znižanju 😉

Posode

Tudi tukaj že več let uporabljam BecoPets posode, ki so narejene iz biorazgradljivih materialov (večinoma iz bambusovih vlaken in riževih luščin). Oba materiala sta pomešana z rastlinsko smolo in ravno slednja omogoča, da se izdelek lahko razgradi – če ga postavimo na toplo, vlažno mesto (kompost) ali zakopljemo v zemljo. Biološka razgradnja traja približno 2-3 leta, kar je veliko manj, kakor plastične posode.

5 let nazaj sem kupila dve BecoPets posodi (ena za hrano, ena za vodo). Po nekaj letih uporabe mi je ena padla iz cca 2 metrov na beton in počila. Tako sem jo žal mogla odvržti na kompost, drugo (za vodo) pa uporabljam še danes. Ta je „preživela“ že prejšnjo psico, začasnika, pse v varstvu, sedaj pa jo ima tudi G. Iskreno, me je na začetku skrbelo, da bo posoda začela razpadati (ko prebereš, da je posoda biorazgradljiva, si je malo čudno predstavljati, da bo uporabna toliko let 😂), ampak je po toliko letih še vedno cela. 😛 Edino, kar bi koga znalo zmotiti je, da se mi zdi, da je dosti prej umazana, kakor plastična posoda. Mogoče je to samo moj filing, ne vem. Jaz jo operem vsak dan (za primerjavo, imam trenutno plastično posodo za hrano ki jo operem cca 1x tedensko), je pa tudi res, da je posoda za vodo veliko več v uporabi. Potrebujem tudi nekoliko več časa, da jo operem – nič kritičnega. Da jo temeljito operem, potrebujem cca. 5 minut, plastično operem v 1 minuti. Sem pa se jo že navadila oprati in je to že del moje dnevne rutine. 🙃

Vrečke za iztrebke

Eko Brlog ponuja dvoje različnih vrečk za iztrebke; razgradljive in kompostno razgradljive. Oboji sta od znamke BecoPets, glavna razlika je pa čas razgradnje. Kompostno razgradljive vrečke se razgradijo v roku 90 dni, medtem ko „navadne“ razgradljive potrebujejo približno 3 leta. Tri leta se mogoče sliši dosti, a je to v primerjavi s plastičnimi vrečkami zelooo malo! Jaz večinoma uporabljam kompostno razgradljive vrečke in so mi všeč. So edine vrečke za iztrebke, ki se razgradijo v tako kratkem času, hkrati pa se mi ne tržejo. Še vedno so tanjše od običajnih vrečk, ampak osebno me to ne moti. Če ste bolj občutljivi pa bi priporočala „navadne“ razgradljive vrečke, ki so veliko debelejše in trše. Vem, da nekatere moti, če preveč „čutijo“ iztrebek, ko ga pobirajo in v teh primerih so navadne razgradljive vrečke odlična izbira, saj dajejo dejansko enak občutek, kakor plastične.

Res sem vesela, da imam priložnost predstaviti tako super znamko. Všeč mi je vse; od tega, da sta Anja in njen mož res zelo izobražena o tem, kaj prodajata, do kvalitete izdelkov. Všeč mi je tudi, da to ni običajna trgovina, kjer je ljudem bistvo zaslužek, ampak je dejansko nek višji cilj. Ne promovirajo potrošništva in veseli so, če nam izdelek služi čim več let – tudi, če to pomeni, da bomo manj nakupovali v njihovi trgovini. 🙃 Zato imajo na spletni strani tudi posebno kategorijo second-hand izdelkov, kjer lahko za res simbolično ceno kupiš že uporabljene izdelke. Njuna vizija se mi zdi res krasna. Več takih trgovin, prosim! 🙃

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: