Hitra moda: zakaj je ne bi smeli podpirati?

Že nekaj časa imam željo pisati o hitri modi in končno sem si tudi za to tematiko vzela čas. Na čim bolj enostaven način se bom potrudila, da ti razložim, zakaj hitre mode ne bi smel podpirati prav noben.

Princip hitre mode

Kot že samo ime pove, je hitra moda hitro narejena, hitro kupljena, hitro uporabljena in potem tudi hitro odvržena. Bistvo hitre mode je ustvariti kose, ki so cenovno ugodnejši, a navadno niso toliko kvalitetni in hitro odslužijo svoje. Ne razumi narobe; veliko kosov iz H&M-a lahko nosiš več let, a to v prvi vrsti ni njihov namen. Zato se tudi promovirajo „nove kolekcije“ in zato v takih trgovinah skoraj ne najdeš enakih produktov dve sezoni.

Etika

Ena izmed zelo spornih stvari pri hitri modi je, kdo te produkte naredi. Proizvodnja je ponavadi v manj razvitih državah, kjer so tamkajšnji prebivalci uporabljeni kot poceni delovna sila. Že tako je tam minimalna plača zelo nizka v primerjavi z našo, a so znamke še bolj umazane; delavcem ne zagotovijo niti minimalnega plačila! Poleg tega, da so ljudje premalo plačani, delajo v groznih pogojih; garanje cele dneve, brez premorov, brez sončne svetlobe, brez dopustov, bolniških,… Eden od dokazov, da delavci nimajo niti osnovnih pogojev je bil odmeven primer, ko je zagorela tekstilna tovarna Rana Plaza. Takrat je umrlo več, kot 1000 ljudi, ker tovarna ni imela požarnih izhodov.

Kot, da to ni dovolj, je pa tam povsem običajno, da so delavci premladi, da bi sploh lahko delali. Po domače; tiste majice iz New Yorkerj-a je najbrž izdelal kakšen 10 let star izmučen otrok, katerega družina si ne more privoščiti izobrazbe.

Okolje

Seveda pa hitra moda pusti grozne posledice tudi na okolju; predvsem nastrada vodovje. Za onesnaženje vode iz strani industrije je kar za 20% odgovorna hitra moda. Zaradi tega je hitra moda drugi največji onesnaževalec voda na svetu. Vse kemikalije, ki se uporabijo za izdelavo oblačil, se izpirajo v bližnje reke. Tamkajšnji prebivalci se celo črno šalijo, da lahko vidijo, katera barva bo moderna naslednjo sezono, glede na to, kako je obarvana reka. Seveda pa sama proizvodnja onesnaži tudi zrak in porabi veliko energije. Problem je tudi samo pridobivanje materialov; velika večina bombaža je denimo pridelana na „umazan“ način; potrebno je veliko vode, porabi se ogromno pesticidov. Potem je tukaj še transport materialov, potem pa še transport končnih izdelkov. Za etikete in pakiranja se pa še dodatno porabi veliko plastike. Vem, da tisti listek na majici izgleda zanemarljivo majhen; a teh listkov je na milijone in hitro se naberejo v en velik odpadek.

Cena hitre mode

Ravno zaradi vsega naštetega, je hitra moda poceni; uporabljajo poceni delovno silo in poceni materiale. Če majica stane 5 €, ti je lahko jasno, da material in delavec skupaj staneta mogoče 1 €. Tako, v najboljšem primeru. Ta majica je res poceni, overall je pa vse skupaj velik strošek; tako za družbo, kakor tudi za planet. Dobro razmisli, kaj vse podpreš s takim nakupom. Misel, ki sem jo že nekaj časa nazaj prebrala in mi je res všeč, pravi: „Z vsakim nakupom glasuješ za to, v kakšnem svetu želiš živeti.“ Imej v glavi, da s tem, ko kupiš nekaj v takih trgovinah, dobesedno podpreš izkoriščanje ljudi in onesnaževanje planeta.

Kaj lahko narediš?

Najbolj idealna rešitev bi bila, da popolnoma bojkotiraš vse znamke, ki niso etične in trajnostne. Je pa to veliko težje, kot se sliši; sploh v Sloveniji res velika večina trgovin z oblačili sodi v kategorijo „hitra moda“. Sicer je vedno več trajnostnih znamk, ki so dostopne tudi pri nas, ampak so še vedno več ali manj v spletni obliki in oblačil ni možno pomeriti v živo. Srčno upam, da se situacija kmalu izboljša. Res je tudi, da so takšni artikli dražji, ravno zato, ker so tudi dražji stroški nastanka (material in delavci).

Druga alternativa je kupovanje oblačil iz druge roke. S tem ne podpreš spornih znamk, poskrbiš pa, da se ne zavržejo. Poleg tega je seveda tak nakup tudi veliko ugodnejši. Po Sloveniji je že kar nekaj takih trgovin, prirejajo se razni dogodki izmenjave oblačil, second-hand oblačila pa so na voljo tudi na spletu.

Poskrbi tudi, da so tvoja oblačila res odrabljena do konca. Če ti nekaj ni več prav ali všeč, kos doniraj ali ga prodaj, na mesto, da ga zavržeš. Če ima oblačilo kakšno manjšo luknjico, jo zašij. Če kosu res ni več pomoči ga razreži in si naredi krpe za brisanje. Vprašaj kakšno šivilijo, če bi ji tekstil mogoče prišel prav za ustvariti nekaj drugega. Skratka, možnosti je veliko; potrudi se, da metanje stvari stran ni ena izmed njih.

Od vsega pa je najpomembnejše, da kupuješ samo tisto, kar res potrebuješ. Dejstvo je, da naokoli pač ne moremo hoditi nagi. Veliko je odvisno tudi od tega, kakšno službo imaš; na določenih položajih se spodobi, da si oblečen/a drugače, kakor na drugih. A to ne pomeni, da si v shoppingu vsak teden. Vsi imamo doma pralne stroje (ali pa vsaj kakšno pralnico v bližini), zato res ni potrebe, da se ne pojaviš večkrat v enakem outfit-u. Bodi zmeren/a in res razmisli za vsak nakup. Super je, če si tudi že vnaprej napišeš točno, kaj iščeš in potrebuješ ter res kupiš samo to.

Vem, da je včasih težko upoštevati vse napisano. Tudi jaz včasih kaj kupim od znamk, ki jih mogoče ne podpiram 100%, ker nekaj potrebujem in ne dobim nikjer drugje nič primernega. Zgodi se vsakemu in nikakor ne želim nobenega prisiliti, da se odpove šopingiranju. Prosim te samo za premišljenost. Res potrebuješ toliko? Koliko stvari je pomembnejših od novih oblačil? Verjamem, da lahko naredimo ogromno za boljši jutri, če vsak ravna po najboljših močeh.

Se beremo.

V.S.

One Comment on “Hitra moda: zakaj je ne bi smeli podpirati?

  1. Pingback: Izprazni svoj dom! (14-dnevni decluttering izziv) – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: