Nabildaj svoj imunski sistem

Kaj pa to, ko je iz poletja praktično čez noč prišla zima? Sploh ne morem verjeti, kako se je kar naenkrat ohladilo in mislim, da je to kar velik šok – tako za naravo, kakor tudi za naše telo. Ravno zdaj je obdobje prehladov in določenih bolezni. In v trenutni situaciji lahko dobesedno vsak kašelj pomeni, da bomo mogli biti 2 tedna doma, česar pa si noben ne želi, mar ne? 😉

Tudi jaz sem vsako leto v tem obdobju prehlajena. Ker sem vedno hodila kljub temu delati, se mi je vse skupaj pogosto še bolj zavleklo. Letos se res trudim, da do tega ne pride in preučujem vse možne metode, s katerimi okrepiti imunski sistem in rada bi s teboj delila vse, kar sem se do sedaj naučila.

Limona

Magičen sadež, ki so ga uporabljale že naše babice – limona je super živilo za tvoj imunski sistem! Večina ljudi si jo kar stisne v čaj, jaz si pogosto naredim tudi (toplo) limonado. Poleg limone pa imajo tudi ostali citrusi super učinek na imunski sistem.

Ingver

Vedno bolj pogosta je uporaba ingverja, ki ima pri meni osebno res najboljši možen učinek. Ne samo, da je super za imunski sistem; meni pomaga pri bolečem grlu, hripavosti, prehladu, že večkrat sem prebrala tudi, da je pomagal nosečnicam ob jutranji slabosti. Jaz ga največkrat uživam v kombinaciji z limono, ponavadi si ga kar svežega naribam v limonado ali čaj. Nekateri ljudje ne prenesejo močnega okusa ingverja – če si eden od takšnih, poizkusi morda s kandiranim ingverjem, ingverjevimi bonboni,…

Cesen

„Česen je naravni antibiotik,“ vedno pravi moj oče že odkar vem zase. Osebno ga nisem marala nikoli, zadnja leta pa se počasi privajam na okus. Česen je dokaj vsestranski, zato mislim, da vsak lahko najde način, kje bi ga lahko zaužil. Jaz sem se zaenkrat sprijaznila s tem, da ga pojem, ko je res drobno nasekljan v solati.

„Domaci zvarki“

Kadar imam čas, se igram teto Pehto in pripravljam domače napitke, s katerimi okrepim imunski sistem. Zaenkrat sta moja najljubša dva:

Shot zdravja: Stisnjen sok limone zmešam z naribanim svežim ingverjem. Narejeno hranim v hladilniku in dnevno zaužijem v manjših količinah (spijem en „shot“ kozarec, ali pa si zvarek zlijem v čaj).

Anti-bacili napitek: Stisnjen sok 1 limone in 2 pomaranč prelijem v litersko steklenico, dodam 1 čajno žličko suhega ingverja ter 1 čajno žličko kurkume, vse skupaj dobro premešam in do vrha steklenice dolijem navadno vodo. Narejeno hranim v hladilniku, spijem pa približno dober 1 dcl napitka na dan (litersko steklenico porabim v točno 1 tednu).

Dodatki

To je res zadnja stvar, ki se je poslužujem, ker nasploh nisem ljubitelj „kemije“. Pri nas doma ne najdeš niti aspirina. 😂 Se pa včasih zgodi, da vsi domači zvarki ne pomagajo in takrat tudi jaz obiščem lekarno. Za imunski sistem vzamem ImmunoGran, prašek, ki si ga zmešam z vodo. Najpogosteje vzamem paket 3 vrečk in 3 dni zapored vsak dan zaužijem 1 vrečko. Ni se mi še zgodilo, da bi mogla to početi več, kakor 3 dni, ker se moje stanje res hitro izboljša.

Tekocina

Poskrbi, da v dnevu popiješ dovolj tekočine; voda, naravni sokovi, nesladkan čaj,… Tukaj se posipam s pepelom ker ponavadi premalo pijem, a se res trudim. Hidracija igra ogromno vlogo pri ohranjanju zdravega telesa, normalnemu delovanju organov in seveda tudi pri imunskem sistemu.

Pocitek

Že nekaj časa nazaj se mi je v spomin vtisnila misel: „Če si ne vzameš časa za počitek, te bo telo v to prisililo.“ Vem, da je včasih težko najti 5 minut zase v prenatrpanem urniku. Ampak ali ni veliko bolje, da se organiziraš in sam/a določiš kdaj boš počival/a, kot pa, da te bolezen priklene na posteljo za 1 teden? Po možnosti ravno tisti teden, ko imaš goro drugih opravkov? Čas za počitek je v sodobnem svetu že prava umetnost, a je res tako zelo pomemben! Vzami si vsaj 30 min v dnevu popolnoma zase; pripravi si penečo kad, meditiraj, ali pa samo poglej epizodo svoje najljubše serije. Najdi način, s katerim se najučinkovitejše odpočiješ.

Seveda je ultra pomembno, da živiš zdravo – ne samo v obdobju prehladov, ampak celo življenje. Poskrbi, da tvoje telo dobi dovolj hranil, seveda pa mu privošči tudi dovolj kvalitetnega gibanja, ki ti bo predstavljalo sprostitev. Imunski sistem ni nekaj, kar lahko kar magično popraviš v nekaj dnevih. Najbolj pomembno je, da zase dobro skrbiš celo življenje.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: