Neformalna izobrazba

Po epidemiji se vračamo v „normalno“ življenje in to obdobje je lahko blazno stresno in naporno. Noben od nas ne ve, kaj nas čaka in kako hude posledice bo Covid-19 pustil za sabo. S tem namenom se trudim napisati nekaj objav, ki vam bodo (upam) pomagale, da se malo lažje postavite na noge, če ste se znašli v težki situaciji.

Že nekaj časa nazaj sem pisala o finančnem načrtovanju in planiranju, danes pa objavo namenjam neformalnem izobraževanju. V grobem so to vsi tečaji, kongresi, delavnice,… Skratka vse, kar ni klasična šola/faks.

Zakaj je neformalna izobrazba sploh pomembna?

Učimo se celo življenje, hkrati pa ne poznam človeka, ki bi celo življenje bil v klasični šoli. Če želimo rasti in nadgrajevati svoje znanje in sposobnosti je nujno potrebno, da se izobražujemo. Seveda se ogromno naučimo v praksi sami in na lastnih napakah, lahko pa veliko odnesemo tudi od kvalitetnih izobraževanj in tečajev. Poleg tega ob opravljenem izobraževanju pogosto dobiš certifikat, da si slednje opravil, kar je lahko velik doprinos tvojemu CV-ju, ko boš pošiljal/a prošnje za delo.

Sama sem se udeležila že kar nekaj neformalnih izobraževanj in rada bi svoje poglede predstavila s tabo.

Skillshare / MojeZnanje

Obe platformi sta precej podobni, le da je ena v angleščini, druga pa v slovenščini. Pri obeh gre za spletno stran, na kateri je na voljo več izobraževalnih vsebin na najrazličnejših področjih. Vse skupaj poteka tako, da si izbereš temo, ki te zanima, nakar te čakajo video vsebine ustreznih mentorjev, ki predavajo snov. Super je, da vsebine lahko pogledaš/poslušaš takrat, ko imaš čas in se ne rabiš prilagajati drugim.

Skillshare ima res zelooo bogat izbor vsebin. Tam najdeš praktično vse; od tega, kako izboljšati svoje pisanje, do vsebin na področju grafičnega oblikovanja, fotografije, mentalnega zdravja,… Vsako predavanje lahko na koncu oceniš in preveriš tudi ocene drugih. Jaz pred vsakim posnetkom najprej pogledam ocene in, če so te slabe, ponavadi niti ne izgubljam časa s poslušanjem ampak izberem nekaj drugega. V splošnem pa so predavanja res kvalitetna, vsebujejo zanimive naloge in vprašanja. Jaz si ob poslušanju vedno delam zraven izpiske, ki jih lahko kasneje pregledam.

„Minus“ Skillshare-a je ta, da po kocnu predavanja ni nobenega preverjanja znanja in ne dobiš nobenega certifikata. Je pa meni osebno res pomembno, da dejansko od predavanj nekaj odnesem in se naučim, zato se vseeno rada učim s pomočjo te strani.

Cena je 15$ na mesec, oziroma če vzameš letno naročnino je 8.25$ na mesec, kar se mi zdi res poceni za vse, kar se lahko v tem mesecu naučiš. Če si pa v dilemi, ti podarjam 2 meseca brezplačne poizkusne dobe, ki jo lahko kadarkoli prekličeš: https://skl.sh/3csnJCx

MojeZnanje je slovenska stran, kjer so izobraževalne vsebine v slovenščini. Plus te strani je, da lahko po koncu izobraževanja opraviš preverjanje znanja. Če slednje uspešno narediš, dobiš certifikat za opravljeno izobraževanje. Je pa preverjanje znanja za moje pojme kar površno narejeno in brez problema lahko vmes npr. „googlaš“ pravilne odgovore. Mislim, da vsak delodajalec, ki to stran pozna, certifikata o opravljenem izobraževanju ne bo jemal tako resno.

Vsebin je veliko manj, je pa to vseeno okej opcija za tiste, ki jim angleščina povzroča težave. Jaz sem iskreno naročnica na tej strani samo zato, ker so me z poizkusno naročnino malo “ukanili” v celoletno. Ne bom se spuščala v podrobnosti in delala drame, povedala bom samo, da platforme praktično ne uporabljam in je definitivno ne bi priporočala.

Če na hitro povzamem ima Skillshare več vsebin, meni osebno bolj zanimiva predavanja in je cenovno bolj ugoden (letna naročnina pride skupaj slabih 92€). MojeZnanje ima manj vsebin, ki pa so v slovenščini in po opravljenem preverjanju znanja dobiš certifikat. Je pa opcija dražja (letna naročnina 240€) in vsebin je veliko manj. Odsvetujem tudi brezplačne preizkuse, it is a trap!

Spletni tecaji

Obstaja še malo morje drugih online tečajev. Eden izmed takih je Open University, kjer pa so vsebine samo pisne in ni video posnetkov.

Prednost Open University-ja je, da je brezplačen in, da lahko po opravljenih izobraževanjih pridobiš certifikat. Zdi se mi super opcija za tiste, ki bi radi izboljšali svoje znanje in obogatili svoj CV, hkrati pa si ne morete privoščiti plačljivih izobraževanj. Tudi tukaj se časovno usklajuješ samo sam/a s sabo in ne z drugimi.

Online tečaje organizirajo tudi razne univerze. Jaz sem se leto nazaj udeležila Oxfordovega tečaja kreativnega pisanja. Tečaj je trajal 3 mesece, vsak teden smo imeli nove vsebine in naloge. Naloge smo lahko delili s „sošolci“ in profesorjem ter med seboj konstruktivno komentirali dela. Dvakrat smo pa mogli oddati daljše prispevke, ki so bili pogoj za opravljen tečaj. Po koncu tečaja smo dobili certifikat. Tečaj, ki sem se ga udeležila je bil kar drag (ne spomnim se točno, ampak mislim, da je bil okoli 600€), sem pa res ogromno odnesla. Poleg tega je pa certifikat, da si se udeležil tečaja, ki ga organizira Oxford University kar lep dodatek na CV-ju.

Fizicni tecaji

Svetovno znane univerze organizirajo tudi fizične nekaj mesečne tečaje, poletne šole, ipd. Sama se nisem udeležila še ničesar od tega, zato ne morem preveč reči. Vsekakor pa se splača preveriti, če te kaj takega mika, kakšne so opcije, cene in koliko znanja dobiš.

Osebno sem opravila tečaj klasičnih masaž, ki ga organizira Vital. Dobila sem priložnost, da se preko svoje fakultete udeležim tečaja po ugodnejši ceni in takrat sem si rekla: „Zakaj pa ne?“ Tečaj navadno traja 1 teden in predavanja so res zelo zanimiva. Bilo je več različnih predavateljev in prav vsak od njih se je potrudil, da nam je snov predstavil na čim bolj zabaven način. Po končanem tečaju smo dobili certifikat, ki je veljaven tudi potem, če želimo pridobiti poklic maserja.

Prav tako sem se udeležila tudi tečaja za učenje joge otrok, kar je tudi bila kar zanimiva izkušnja. Sicer se mi je zdelo, da sem veliko stvari že vedela, je pa vseeno bilo dobro malo obnoviti znanje in dobiti ideje, kako jogo čim bolje predstaviti našim najmlajšim. Tečaj se mi zdi dober tudi za kakšne mamice, ki bi jogo z otrokom prakticirale samo doma, ali pa za vzgojiteljice, učiteljice,… Joga se mi res zdi nekaj, kar bi mogli prenašati na mlajše generacije, saj pomaga tudi otrokom pri umirjanju, boljši koncentraciji, boljšemu spancu,…

Seminarji in kongresi

Ogromno je tudi organiziranih seminarjev in kongresov, ki so navadno namenjeni tistim, ki imajo na določenem področju že nekaj znanja. Včasih so na takih dogodkih predstavljene novosti na trgu, vizije vodilnih podjetij, ali pa gre bolj za razpravo o novih idejah. Vsekakor na takšnih dogodkih lahko dobiš veliko dodatnega znanja, a moraš tudi tukaj biti pozoren/a na to, da se udeležiš takšnih dogodkov, ki bodo dejansko doprinesli k temu, kar trenutno počneš. Arhitektu najbrž seminar o biodiverziteti jadranskega morja ne bo ravno koristil pri delu.

Načinov za pridobivanje znanja je res ogromno in praktično nemogoče je opisati vse. Tukaj sem ti dala samo nekaj mojih primerov, seveda pa se sam/a lahko udeležiš bilo česa, kar te zanima. Vsekakor je dobro, da si prej podrobno prebereš program in razmisliš, če ti bo pridobljeno znanje koristilo. Preveri, kdo uči in če imaš možnost, poišči kakšno mnenje koga, ki se je izobraževanja že udeležil. Prav tako si poglej, kakšni so pogoji za udeležitev in, če jih izpolnjuješ. In seveda ne pozabi se zabavati – udeležuj se izobraževanj, ki te res veselijo in zanimajo. Takih, ki jim z veseljem posvetiš svoj čas, energijo in finance. Le tako bo izobraževanje dejansko imelo svoj efekt.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: