Kaj je rutinitis in kako se mu izogniti?

V septembru sem si končno tudi jaz privoščila dopust. Seveda sem bila navdušena nad odklopom, veselila sem se vseh poti, ki jih bom prehodila ter narave, ki mi bo dala nov zagon. Se pa vsak dopust veselim tudi časa, ki ga bom posvetila branju. Tokrat sem na svojem instagramu vprašala vas, katere knjige mi priporočate. Moram reči, da je to bila zelo slaba ideja. 😂 Dobila sem ogromno predlogov in iskreno je bilo kar težko izbrati, kaj prvo prebrati. Nekako sem se le odločila za „zmagovalnih“ nekaj knjig, ostale pa bodo (upam) prišle čim prej na vrsto.

Ena izmed knjig, ki sem jih prebrala je bila knjiga z naslovom Tvoje drugo življenje se začne, ko se zaveš, da imaš samo eno (avtorica: Raphaelle Giordano). Zgodba se vrti okoli 38 let stare Camille, ki ima sicer v življenju vse, a še vedno ni srečna. Po naključju se v njenem življenju znajde Claude, ki ji pove, da trpi za težko obliko rutinitisa. Zase pravi, da je rutinolog in, da ji lahko pomaga. Pod njegovim mentorstvom Camille začne delati na sebi in si končno ustvari življenje, kakršnega si želi.

Kaj je rutinitis?

Beseda ni strokovna in je psihologi pri svojem delu navadno ne uporabljajo. Avtorica si jo je izmislila kot izraz za stanje, ko imajo običajni ljudje čisto normalno življenje, a vse delajo tako avtomatsko, da pozabijo uživati. Imajo „resne“ službe, zaradi katerih zapostavijo svoje sanje, ohlajene odnose, skratka, njihovo celo življenje je ena velika rutina.

Vaje, kako ga prekiniti

Skozi zgodbo je bilo omenjenih precej različnih vaj in nalog, ki naj bi pomagale v boju proti rutinitisu in pripomogle k bolj kvalitetnemu življenju. S tabo bi rada delila tiste, ki so se mi zdele najbolj zanimive.

Beležka pozitivnih stvari: Gre za seznam v abecednem vrstnem redu, na katerega navedeš vse male in velike uspehe, veselja, skratka vse, kar te osrečuje. Ob vsaki črki pomisli na ključne besede, ki te spomnijo na močne in pozitivne trenutke. Primer: A – Aperol Spritz (“guilty pleasure” pijača, ob kateri uživam sončne dneve s svojimi prijateljicami). B – Bohinj (Ena mojih najljubših destinacij za dnevne izlete). Ob vsaki besedi čim bolj natančno napiši svojo asociacijo, ali, še boljše, konkreten spomin na nek dogodek. Kar se da podrobno opiši svoje telesne in čustvene odzive. Tako imaš nekakšen “imenik” svojih najljubših trenutkov, ki te lahko ob težjih dnevih spravijo v boljšo voljo, prav tako pa ti ta vaja pomaga pri poznavanju samega sebe.

Imaginarni fotoaparat: Pretvarjaj se, da si fotograf. A ne skrbi; ne potrebuješ prav nobene opreme! Fotoaparat so tvoje oči, njihova naloga pa je, da v dnevu naredijo čim več fotk lepih trenutkov, pokrajin, ljudi, živali,… Kamorkoli v dnevu greš, s svojimi očmi poišči nekaj, kar ti je všeč in si to vtisni v spomin. Tako si v svojih možganih izdeluješ album lepih spominov, kar je odlična naloga, da svoje misli “reprogramiraš” tako, da se naučijo osredotočati na vse, kar je v tvojem življenju dobrega.

Umetnost zgledovanja: Med vsemi ljudmi, ki jih poznaš, poišči take, ki imajo določene lastnosti, ki jih občuduješ. Lahko gre za tvoje družinske člane, zvezdnike, ki jih spremljaš, izmišljene like,… Pri vsakemu se ustavi in definiraj, kaj točno občuduješ (modrost Gandija, eleganco Audrey Hepburn, toplino svojih staršev, itd). Od vsakega svojega idola si natisni portret in naredi kolaž, zraven katerega lahko pripišeš tudi vse lastnosti, ki so ti všeč. Kolaž si postavi nekam, kjer ga boš pogosto videl/a in se spomnil/a, kaj želiš postati. Od vsakega vzemi najboljše – vedenje, navade, pogled na svet,… Tako ustvariš lasten zgled za uspeh.

Mnenje o knjigi

Glede na to, da me je knjiga navdihnila, da napišem to objavo, lahko najbrž sklepaš, da mi je bila všeč. Ni pretežka, dejansko je za branje zelo enostavna, pozitivna in hkrati polna uporabnih nasvetov, kako na življenje gledati bolj pozitivno ter v njem uživati. Je pa vseeno nekaj stvari, ki me je zmotilo.

Najbrž se bo slišalo malo smešno, ampak „vibe“ te knjige je na trenutke bil umeten. Tak, že pretirano vesel. Veš, ko gledaš reklame od TopShop-a, ali pa, ko poslušaš HerbaLife-ovce? No, tak vibe sem na trenutke zaznala v knjigi. 😂 Zdi se mi, da so celo osebno rast predstavili, kot nekaj povsem enostavnega. V zelo kratkem času je Camille dosegla ogromno sprememb, kar je skoraj nemogoče. Razumem, da knjiga najverjetneje ne bi bila zanimiva, če bi Camille potrebovala denimo 5 let da doseže to, kar je v 6 mesecih. A še vedno lahko nekomu, ki se z osebno rastjo mogoče komaj spogleduje, da nerealno predstavo.

Poleg tega me je malo zmotilo, da je v knjigi zelo malo poudarka bilo na preteklosti. Osebno sem mnenja, da preteklost ogromno vpliva na našo sedanjost. Če se nas nekaj dotakne, za tem stoji razlog in včasih je to potrebno pri sebi razčistiti. V knjigi tega praktično ni bilo, razen enega krajšega dela o odpuščanju tistim, ki so nas prizadeli. Sama menim tudi, da so vsa čustva na nek način lahko koristna. V življenju poleg veselja včasih potrebujemo tudi jezo, žalost, strah in prav se mi zdi, da si dovolimo občutiti ta čustva. V knjigi pa se mi zdi, da se je ta čustva nekoliko zanemarilo oziroma, če sem lahko dramatična, celo potlačilo. Zopet, se mi zdi tukaj bolj smiselno, da bi se Camille s temi čustvi soočila in se jih naučila razumeti, razumem pa, da bi knjiga potem bila manj zanimiva.

Po kritiki sodeč misliš, da mi knjiga sploh ni bila všeč. 😂 Kot sem že povedala, če mi ne bi bila, ne bi o njej pisala. Sem pa vseeno želela opozoriti na par mojih opazk, v kolikor se jo slučajno odločiš prebrati. Vsekakor bi jo priporočala vsakemu, saj za razumevanje ne potrebuješ nobenega predznanja, ti bo pa dala nekaj dobrih idej in iztočnic, kako svoj vsakdan obrniti na bolje.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: