Kako čim bolje preživeti karanteno?

Pa smo spet tam. Prejšnji teden so se zaprli vsi lokali, frizerji, fitnesi in praktično vse „ne nujne“ dejavnosti. V tem tednu se je gibanje omejilo zgolj na občine, kar pomeni, da velika večina ljudi svoj čas preživlja doma. Jaz zaenkrat še vedno delam, sem pa v prvem valu bila doma. V redni službi sem bila „na čakanju“, tako da sem od doma pisala samo prispevke. Sem pa bila ravno takrat v nekem bolj čudnem obdobju; že januar in februar sta bila zame precej težka, nisem imela neke prave motivacije in iskreno sem se marca kar malo ustrašila, kaj bo z mano. Bala sem se, da bom v karanteni hitreje nazadovala in, da se bo moje stanje še poslabšalo.

Na začetku sem se mogla kar malo „prisiliti“, da sem ostajala produktivna, po prvih 2-3 tednih pa mi je vse skupaj prišlo v navado. Čeprav sem sprva mislila, da se bom doma spremenila v razvalino je bilo prej nasprotno; ravno takrat sem imela dovolj časa, da se spravim v red. Absolutno ni bilo lahko, a sem bila bolj vztrajna od mojih dvomov.

Ne glede na to, v kakšnem stanju si trenutno, bi rada s tabo delila nekaj nasvetov, ki so pri meni bili zelo učinkoviti v prvem valu. Upam, da bodo tudi tebi prišli prav in, da boš iz te karantene potegnil/a najboljše, kar lahko.

Rutina

Ena najpomembnejših stvari se mi zdi rutina. Ljudje imamo radi stalnice, saj nam te dajejo občutek varnosti. Ni važno, če delaš od doma ali, če trenutno ne delaš. Prav tako ni pomembno, koliko časa imaš v dnevu. Lahko si vsako jutro ob isti uri vzameš 20 minut, da popiješ kavo, lahko pa si oblikuješ jutranjo rutino, ki bo trajala 2 uri. (O jutranji rutini sem že pisala). Pomembno je samo, da počneš določene stvari vsak dan, saj ti bo rutina podzavestno dajala občutek stabilnosti. In to v teh negotovih časih še kako pride prav!

Planiranje

Tudi planiranju sem že namenila objavo, pa bi vseeno tukaj poudarila pomembnost. Podobno kot rutina, nam tudi planiranje daje občutek varnosti, ki ga v tem času še bolj potrebujemo. Ne glede na to, če delaš ali ne, se potrudi načrtovati vsaj del dneva.

Če delaš od doma, bo tvoja produktivnost res bistveno večja, če si vnaprej določiš npr. „Od 8-14 bom delal/a.“ V tistem času ne imej motečih dejavnikov, kot so telefon, televizija,… Ampak se res posveti delu. Idealno je, če imaš doma kakšno pisalno mizo, katero si urediš tako, da bo organizirana in, da bo imela čim manj dekoracij in ostalega nepotrebnega balasta, kar bi te lahko zmotilo pri delu. Vmes si tudi točno načrtuj kdaj in za koliko časa si boš vzel/a pavzo, kdaj in kaj boš jedel/a,…

Tudi, če trenutno ne delaš se potrudi, da si planiraš dan. Dobesedno si napiši npr. „8-9 zajtrk, 9-10 joga, 10-11 gledanje televizije, 11-12 hišna opravila,…“ S tem boš ohranjal/a motivacijo, da si v dnevu produktiven/a. Vsi vemo, da se recimo gledanje kakšne serije lahko hitro obrne v več urno dejavnost. 😂 Če pa si vnaprej določiš, koliko časa boš posvetil/a temu, je tudi manj možnosti, da se bo gledanje televizije prelevilo v celodnevno početje. Potrudi se, da se res maksimalno držiš plana, seveda pa mora slednji biti realen – če si npr. do sedaj vse proste dni preživljal/a za računalnikom, bo težko, da boš iz danes na jutri uvedel/a spremembe, ki bodo dejansko trajale. Prvih par dni si denimo samo planiraj, da greš ob določeni uri na sprehod. Nato dodaj še meditacijo. Potem še hišna opravila. Pojdi počasi in postopoma dodajaj aktivnosti, ki ti koristijo.

Telesna aktivnost in prehrana

Koliko nas je takih, ki smo iz prve karantene prišli z nekaj kilogrami več? 😂 Vseeno pa je pomembno, da ohranjamo zdravo telo. Poišči aktivnosti, ki so ti všeč in v katerih uživaš. YouTube je zakladnica najrazličnejših vodenih vadb, od pilatesa, plesa do vaj za moč. Če te nič od tega ne interesira, lahko greš v hribe ali pa tečeš, kolesariš, rolaš,… Možnosti je res veliko in prepričana sem, da ti bo vsaj ena ustrezala. Prav tako pa ohranjaj svojo prehrano zdravo – v teh časih je še posebej pomembno poskrbeti, da ima telo vsa hranila, ki jih potrebuje. Jej redne obroke, ki naj bodo bogati s sadjem in zelenjavo. Če imaš čas in rad/a kuhaš je to idealna priložnost, da eksperimentiraš z raznimi zdravimi recepti.

Virtualno druženje

Si predstavljaš, da bi se taka situacija zgodila 50 let nazaj, ko še nismo imeli računalnikov, telefonov in interneta? Veliko srečo imamo, da lahko ogromno stvari počnemo virtualno – med drugim se tudi družimo. Jaz sem že v prvem valu imela „virtualne kave“ s kolegicami; vsaka si je pripravila pijačo in imele smo video klic. Seveda nič ne nadomesti fizičnega stika, je pa to res ena odlična alternativa, s katero si lahko zdaj pomagamo, da ohranjamo odnose in si tudi krajšamo čas. Prav tako glej, da na socialnih omrežjih slediš samo tistim profilom, ki te navdihujejo in motivirajo, da tudi sam/a začneš delati na sebi. Odstrani vse profile, ob katerih se počutiš slabo.

Hobiji

To je zlati čas, da si poiščemo kak nov hobi. Mogoče se v karanteni naučiš igrati kak instrument, začneš šivati ali se morda posvetiš pisanju dnevnika? Odlična izbira je tudi, če se udeležiš kakšnega online tečaja oziroma izobraževanja. Izbiraj hobije, ki ti delujejo zanimivi in za katere misliš, da te bodo napolnili. Naučil/a se boš nekaj novega, hkrati pa ti bo to pomagalo pri spoznavanju same/ga sebe in osebni rasti, seveda pa boš na ta način tudi kvalitetneje porabil/a višek časa, ki ga imaš.

Karantena je idealna priložnost, da začneš z delom na sebi. Spoznaj se, prisluhni si. Zapisuj si svoje občutke in poizkušaj razumeti zakaj do njih pride. Od vsega pa je najpomembneje, da si do sebe prijazen/a. Privošči si kvalitetno prehrano, zabavne aktivnosti in pa seveda tudi počitek. Zavedaj se, da si upravičen/a do slabih dni in, da ni prav nič narobe, če si kakšen dan mogoče bolj žalosten/a ali, če tvoja motivacija ni vsak dan na vrhuncu. Vsak od nas je samo človek in vedeti moraš, da te vsi tvoji strahovi in stiske delajo človeka. Upam, da to obdobje res izkoristiš najboljše, kar lahko in, da boš v tem času zrasel/a v še boljšo verzijo sebe, kakor prejšnje leto.

Se beremo.

V.S.

2 Comments on “Kako čim bolje preživeti karanteno?

  1. Pingback: Kako ohranjati mirno kri v negotovih časih? – Life of Lavender

  2. Pingback: Kako z dragim shajati v karanteni (in se ob tem ne pobiti)? – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: