10 idej za zmenke doma

Koliko smo že naveličani trenutne situacije? 😅 Tudi jaz moram priznati da mi je kar že težko preživeti toliko časa doma, sploh, ker sem sicer navajena biti precej naokoli. Verjamem, da je marsikomu od nas vse skupaj že presedlo – tudi če se sicer raje držimo zase. Jaz med drugim izjemno pogrešam različna doživetja.

Z dragim sva kar pogosto hodila na kakšne vikend izlete, raziskovala različna mesta, si odpočila v naravi, redno obiskovala tudi sosednji Italijo in Hrvaško, dokaj pogosto pa sva imela tudi zmenke v kakšni nama ljubi restavraciji. In zdaj je to nekoliko oteženo.

A zmenki so v tem času še vedno pomembni. Pomagajo nam izboljšati vez s partnerjem, hkrati pa se vsaj delno sprostiti in pozabiti na vse, kar se dogaja. Spodbudijo nas, da popestrimo zvezo in se za nekaj časa posvetiti samo svojemu dragemu/dragi. Midva sva v tem času imela nekaj „movie night“-ov, ampak žal se to pri nama slabo obnese, ker zaspim pri vsakemu filmu. 🙈 Zadnji teden sem si vzela čas in iskala ideje, kako bi uvedla zmenke doma in odločila sem se, da te ideje delim tudi s tabo. Seveda ni nujno, da to počneš s partnerjem – lahko tudi s prijateljem/ico, mamo, očetom, sestro…

Večer kuhanja

Hrana gre skozi želodec! Če imata oba veselje do kuhanja je skupno pripravljanje večerje odlična ideja, da se povežeta. Lahko pripravita svoje najljubše jedi, ali pa eksperimentirata s kakšnim novim receptom. Če si želita večerjo izpeljati bolj „na nivoju“, se lahko recimo dogovorita, da eden pripravi predjed in sladico, drugi pa glavno jed in solato. Pogrnita mizo, prižgita kakšno svečko in si zraven natočita priljubljeno pijačo. Tako si bosta ustvarila pravo „restavracijsko“ vzdušje!

Učenje novih stvari

Učimo se celo življenje in ravno to naše misli ohranja vitalne. In če imamo pri učenju družbo, je pa to še toliko bolj zabavno! Če eden od vaju zna igrati kitaro, drugi pa ne, lahko učita en drugega. Seveda pa si lahko izbereta nekaj, kar bi oba rada znala in se skupaj začneta učiti od začetka.

Notranji piknik

Nekaj mesecev nazaj sva preurejala najino dnevno sobo in posledično dala vso pohištvo ven. Ko sva ostala s prazno dnevno sobo, sva vanjo postavila samo preprogo, nekaj blazin, šla po pico „to-go“ in si ustvarila piknik. Res je bilo luštno in cozy, zato je to preizkušen predmet, ki ga toplo priporočam. Lahko na tla postavita preprogo, ali pa kar navadno odejo/brisačo. Imejta kakšne okusne prigrizke, če imata v bližini televizijo, pa lahko na ta način pogledata tudi kakšen dober film.

Masaža

Vsi vemo, da masaža ni ravno poceni, zdaj pa tudi ni mogoča. Zato lahko ustvarita masažni salon kar doma. Vse kar potrebujeta, je brisača in masažno olje (lahko tudi kakšna krema, ali pa kar navadno olivno olje). A pozor: ne masirajta se sama, če ima kdo od vaju kakšno poškodbo ali bolečino!

Skupno športanje

A sem edina, ki je v tej karanteni nabrala že nekaj dodatnih kilogramov? 😅 No, pa saj je videz sekundarnega pomena. Se je pa še posebej zdaj izkazalo, kako pomembno je, da skrbimo za svoje zdravje z ustrezno prehrano in gibanjem. In zakaj ne bi združili prijetno s koristnim? Poiščita vadbo, ki je obema všeč; lahko je to joga, ples, tek, hoja, kolesarjenje, najrazličnejše (online) vodene vadbe… Skupno potenje je vedno dobra ideja!

Pokušanje vin

Sicer to pri nama ne pride toliko v poštev, ker nisva taka ljubitelja vina, a vseeno se mi je zdela zelo dobra ideja za vse „vinoljubce“. Naročita različna vina – lahko so vsa iz ene vinske kleti, lahko pa so iz različnih. Tukaj bi te rada opomnila, kako je trenutno še toliko bolj pomembno, da podpiramo lokalne obrtnike. Z naročilom njihovega vina zraven podpreš še lokalnega podjetnika in popestriš en večer z nekom, ki ga imaš rad/a. (Lahko pa se seveda razvajaš tudi sam/a!) Ob vinu poskrbi tudi za okusne prigrizke in si tako ustvari večer, ki se ga bodo tvoje brbončice še dolgo spominjale. Seveda lahko zmenek prilagodita svojim okusom – lahko imata večer pokušanja piv, čajev, limonad…

Tekmovanje

Če imata rada malo prijateljske tekmovalnosti, lahko doma organizirata različna tekmovanja! Eden od primerov je recimo, da naredita tekmovanje v pečenju muffinov. Vsak od vaju poišče recept za muffine in jih pripravi, nato pa imata skupno okušanje in določita zmagovalni izdelek. Če vas je v družini več in so otroci primerne starosti, vas lahko seveda tekmuje tudi več. Več, kot vas je, bolj bo zabavno in več okusnih stvari boste pokušali. Lahko naredita tudi tekmovanje v slikanju (npr. morata narisati portret en drugega), fotografiranju, kiparjenju… Skratka čemurkoli, kar vaju zanima.

Plani za prihodnost

Pomembno je, da se naučimo živeti o trenutku, a malo sanjarjenja o prihodnosti ne škodi. Lahko si naredita „bucket list“ vseh stvari, ki jih želita opraviti v naslednjih 10 letih. Ali pa si naredita seznam vseh izletov, ki vaju čakajo po sprostitvi ukrepov, vseh restavracij, ki jih želita preizkusiti, vseh destinacij, ki jih želita obiskati…

DIY projekt

Lotita se skupnega ustvarjalnega projekta. Lahko obnovita staro omaro, ustvarita svojo kozmetiko, iz starih zaves zašijeta vrečke… Nekaj idej za DIY projekte (predvsem kozmetiko) lahko najdeš tukaj.

Ljubezensko pismo

Idealno za vse take, ki lažje izražamo čustva preko pisanja, kakor govora. 😂 Napiši pismo svojemu partnerju, v katerem mu/ji poveš, zakaj ga ceniš, imaš rad/a, kaj na njemu/njej občuduješ… Lahko se vnaprej dogovorita, da si bosta napisala pismo, lahko pa partnerja presenetiš. Pismo mu lahko daš takoj v roke, ali pa ga skriješ v nabiralnik. Prepričana sem, da se bo vsak razveselil takšne pošte.

Bistveno je, da najdeš interes, ki je všeč obema in ga prilagodiš tako, da je izvedljiv tudi ob trenutnih ukrepih. Z malo domišljije, prilagajanja in improvizacije, lahko marsikateri zmenek ustvariš doma in vama tako popestriš dan. Upam, da so ti nasveti prišli prav, če boš kakšno idejo preizkusil/a, pa bom vesela tudi feedback-a. 💛

Se beremo.

V.S.

One Comment on “10 idej za zmenke doma

  1. Pingback: Kako z dragim shajati v karanteni (in se ob tem ne pobiti)? – Life of Lavender

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: