Kako ohranjati mirno kri v negotovih časih?

Kljub temu, da se v Sloveniji trenutno ukrepi sproščajo, so časi še vedno precej negotovi. Ne vemo, kdaj bomo lahko dejansko normalno začeli delati in preživljati prosti čas. Ne vemo pa niti, kako hude posledice bo to obdobje za sabo pustilo. Nič nenavadnega ni, če v teh časih čutimo anksioznost, nemir, tesnobo.

Zato se mi še toliko bolj na mestu zdi, da to objavo pišem zdaj. Pisala sem že o tem, kako čim bolje preživeti karantetno, kjer sem se osredotočila predvsem na to, kako si organizirati dan, ohranjati stike z ljudmi, kaj početi v prostem času… Tokrat pa bo beseda tekla predvsem o tem, kako se pomiriti v negotovih časih v življenju. Ta prispevek ti bo (upam) prišel prav tudi v drugih življenjskih obdobjih.

Torej: kaj lahko narediš, da zmanjšaš nivo stresa zaradi trenutnega stanja oziroma kadar se znajdeš v negotovi situaciji?

Odziv na življenjske situacije

Dejstvo je, da se v življenju lahko zgodijo nepredvidljive stvari in ne moremo vedno kontrolirati vsega (boli me, ko to pišem 😂). Imamo pa vseeno na nekatere situacije različne odzive. Ko nastopijo, se lahko nanje pripravimo ali ne, lahko smo mirni ali ne. Ker se mi zdi, da ti to najlažje razložim z vizualnim prikazom, sem ti naredila mini grafični prikaz.

Če kot primer vzamemo trenutno „koronasituacijo“ to izgleda približno tako:

Kvadrant ena: ostajaš miren/a, a nimaš nobenega plana. Situaciji se ne prilagodiš in ne pripraviš. Ležiš na kavču in si misliš, da bo itak kmalu minilo in ne narediš nič, da bi se prilagodil/a neizbežni spremembi. Takšen odziv je lahko precej neodgovoren in nerealen.

Kvadrant dva: Paničariš, a se hkrati ne pripraviš. Podležeš strahu in skrbem in s tem izgubiš moč, da bi karkoli spremenil/a in vzel/a vajeti v svoje roke. Poenostavljeno povedano te lastna čustva paralizirajo.

Kvadrant tri: Si v velikih skrbeh, zato se (še preveč) pripraviš. Tukaj sodijo vsi, ki so marca lani nakupili 20 paketov toaletnega papirja. 😂 Tako vedenje je neracionalno in, kljub temu, da se pripraviš, ne razmišljaš trezno.

Kvadrant štiri: Točka, na kateri bi si vsak želel biti. Si miren/a, a pripravljen/a. Naredil/a si vse, kar je v tvoji moči, da se čim bolje prilagodiš situaciji. Vzpostavil/a si dnevno rutino, dalje skrbiš za svoje zdravje in odločil/a si se, da ekstra čas nameniš za nekaj produktivnega (gibanje, hobiji, počitek, skrb zase…).

Da dosežemo ta „zen“ kvadrant, je torej potrebno dvoje:

  • Kontroliraj svoja čustva (ohranjaj mirnost)
  • Stopi v akcijo in svojo rutino prilagodi situaciji (bodi pripravljen/a)

Kako se pripraviti?

Na kratko povedano je pomembno, da se naučiš dati vse od sebe, a se hkrati zavedati, da določene stvari niso v tvoji moči. Včasih višje sile prekrižajo tvoje načrte in to je potrebno sprejeti. Na mesto, da se jeziš in paničariš je bolje, da svoj fokus usmeriš v to, kako boš svoje cilje (in življenje) spremenil/a tako, da bodo funkcionirali v novo nastali situaciji.

Si v tem letu želel/a odpreti svoj posel? Izkoristi čas za izobraževanje o podjetništvu. Začni s spletno promocijo, naredi FB/IG/TikTok profile, ustvarjaj vsebine in pridobivaj publiko. Ko bo odprtje podjetja mogoče, boš tako že imel/a potencialne stranke.

Te skrbi, kaj bo s tvojo službo? Raziskuj trg dela. Pošiljaj prošnje podjetjem, ki so perspektivna in, ki trenutno iščejo nove delavce. Udeležuj se dodatnih izobraževanj na področju, ki te zanimajo in, ki jih boš lahko dodala v CV.

Ne veš, kdaj se bodo stvari vrnile v normalno? Noben ne ve. Najbolje je, da čas, ko čakaš, porabiš produktivno. Loti se novih hobijev, odpočij si, odkrivaj nove recepte… Hkrati pa si lahko postaviš cilje in želje, ki jih boš izpolnil/a po karanteni. Tako boš ohranjal/a osredotočenost, motivacijo in miselnost, da prihajajo tudi boljši časi. Je pa tudi tukaj pomembno, da ne obsesiraš s prihodnostjo. Najdi zmernost, ki ustreza tebi in ob kateri se počutiš dobro.

Kontrola čustev

S tem, ko stopiš v akcijo se avtomatsko počutiš bolj mirno, saj imaš občutek, da imaš situacijo bolj pod kontrolo. Hkrati pa se to seveda ne sme spremeniti v obsesijo.

Povsem normalno je, da se kdaj počutiš živčno, v strahu, anksiozno. V veliko pomoč je, če se ta čustva naučiš ustrezno izražati. To lahko počneš preko športa, umetnosti, pogovora… Meni najbolj pomaga pisanje dnevnika, v prejšnjem letu pa sem totalno vzljubila tudi ples kot način izražanja. Redno pa obiskujem tudi terapije, o katerih sem prav tako že pisala.

Drugi načini so še slikanje, fotografiranje, tek, petje… Poizkusi vse možne načine, ki ti padejo na pamet. Eksperimentiraj. Vsakega en teden. Kmalu ugotoviš, kaj ti leži in kaj ne.

Zame je izrednega pomena za ohranjanje mirnosti tudi redna joga praksa. Res se trudim, da vsaj 4x na teden namenim pol ure jutra jogi. Sama vadba je odvisna od mojega razpoloženja; včasih je to samo nežno raztegovanje, včasih pozdrav soncu, spet drugič pa sem razpoložena za bolj zabavne „akrobatske“ položaje, kot je npr. stoja na glavi. Zgodi se tudi, da mi ni do gibanja in takrat več časa namenim meditaciji in dihalnim vajam. Sploh meditacija in dihanje dokazano pomirita um in sta odločni orodji za omilitev anksioznosti.

Prav tako je pomembno, da ohranjamo rutino. To sem že večkrat omenjala, ampak se mi zdi res zeloooo pomembna. Daje nam občutek stabilnosti, prav tako pa z rutino ne porabimo energije za razmišljanjem in odločanjem o tem, kaj bomo počeli.

Želim ti veliko notranje moči in seveda miru. Maš to! 💛

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: