Kako lahko pomagaš zaščititi divje živali in rastline?

Danes je svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst! (World wildlife day) Žal je v današnjem svetu tako, da je ogromno divjih živali in rastlin ogroženih. Glavni krivec za njihovo ogroženost smo ravno mi, ljudje. Si vedel/a, da vsak dan na svetu izumre približno 150-200 vrst? Podatki so grozljivi in čas je, da vsi začnemo ukrepati v tej smeri.

V ta namen sem ti danes pripravila nekaj idej, kako lahko TI pomagaš za ohranjanje čim večih različnih vrst.

Doniraj

Donacija je ena izmed precej enostavnejših opcij, kakor recimo sprememba v lastnem življenjskem stilu. Ogromno društev se ukvarja z zaščito raznih divjih živali (primatov, tigrov, koal, morskih živali…) in veseli so vsake donacije. Preden doniraš, se samo dobro pozanimaj, da društvo predstavlja in zagovarja to, v kar verjameš tudi sam/a.

Posvoji žival

Tukaj ne mislim, da dobesedno posvojiš tigra in ga pripelješ domov. Ima pa mnogo društev opcijo „posvojitve na daljavo“ – v grobem to pomeni, da žival ostane v svojem habitatu (če je v procesu okrevanja je lahko začasno v azilu), ti pa financiraš skrb zanjo, nadzor, veterinarsko oskrbo…

Spremljaj dogajanje

Iskreno, ne maram gledanja poročil in spremljanja novic, ker se mi zdi, da je vse skupaj precej negativno nastrojeno. Se pa vseeno trudim spremljati novice glede planeta in okoljskega zdravja. Dostikrat so aktualne razne peticije, s katerimi želijo sprejeti nove zakone, ki bi pomagale prostoživečim vrstam. Na dnevni bazi se sprejemajo nove odločitve, izumljajo nove alternative, ki bi lahko tem vrstam pomagale, tudi na lokalni ravni je veliko akcij, s katerimi pripomoremo k bolj zdravemu planetu (čiščenje obale, pogozdovanje, razna izobraževanja…). Pomembno je, da ostajamo aktivni in, da tudi sami pomagamo, kjer je le možno.

Dvorišče prilagodi živalim

Ko rečem „divja žival“, ogromno ljudi pomisli na velike mačke, medvede, slone, žirafe… A dejstvo je, da je tudi okoli nas veliko prostoživečih živali, ki jim lahko pomagamo. Na svojem dvorišču postavi ptičjo hišico, v kateri naj bo hrana, primerna za tamkajšnje ptice. Posadiš lahko kakšno drevo ali grmičevje, celo pustiš posodo z vodo (sploh v sušnih obdobjih). Tako si bodo razne ptice, ježki, veverice, polži, celo srne… Lahko pri tebi odpočili in opomogli. Živalim omogoči mir in ne sili vanje, če se bojijo.

Če imaš hišne ljubljenčke, naj bodo obvezno ponoči v hiši; zunaj lahko pride do raznih sporov in pretepov, ki ogrožajo tako prostoživeče živali, kakor tudi tvoje ljubljenčke.

Pozorno nakupuj

Ogromno izdelkov je narejenih iz divjih živali (sploh oblačila – krzno, usnje, kačja koža…), ogromno pa je tudi takih, ki so narejeni iz sestavin, ki živali ogrožajo (najbolj znano je palmovo olje). Pozoren/a bodi, da kupuješ čim manj izdelkov, ki imajo take sestavine in seveda kupuj res samo tisto, kar potrebuješ.

Ohranjaj habitat

Ogromna težava je v tem, da živali izgubljajo svoj habitat. Do tega pride predvsem zaradi gradnje mest, pa tudi zaradi sprememb v naravi (izsekavanje gozdov, podnebne spremembe, onesnaženje voda in zemlje…). Ko kupuješ lesene izdelke, jih kupuj iz preverjenih virov, kjer je sekanje načrtno (za vsako posekano drevo posadijo novo). Uporabljaj čim manj plastičnih produktov in produktov za enkratno uporabo. Razmišljaj trajnostno in okolju prijazno. O ekologiji na različnih področjih sem že ogromno pisala, tako na blogu, kakor tudi na instagram profilu.

Previdno pri izbiri rastlin

Tudi vedno več rastlinskih vrst je ogroženih in nekatere se iz narave odstranjuje ilegalno, zato da krasijo domove ljudi. Po drugi strani pa potem take rastline izumrejo iz okolja in tudi, če jih imamo doma, to vsekakor ni enako; v naravi opravljajo določeno funkcijo in tam so z razlogom.

Povedala bom čisto po pravici, da se do nedavnega nisem ukvarjala s tem, a sem pred kratkim naletela na en članek o tem, kako obsesija z rastlinami v določenih pogledih lahko škoduje planetu. Zavezala sem se, da bom tudi sama svoje rastline izbirala bolj premišljeno in se prej pozanimala o izvoru.

Zavedaj se, da se je vredno boriti prav za vsako vrsto. Ne samo, da si vsaka žival/rastlina zasluži kvalitetno živeti, vsaka vrsta ima tudi svojo vlogo v ekosistemu in na dnevni bazi izgubljamo koščke puzzlov, ki jih nikoli ne bomo mogli umetno pridobiti nazaj. Skrajni čas je, da stopimo skupaj in naredimo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo divje vrste.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: