Dihaj

Verjamem, da se je marsikdo ob naslovu vprašal: „Dihaj? Pa saj to vsi počnemo.“ In res je. Dihanje je nekaj, kar naše telo avtomatsko počne. Ampak, ali zares dihaš pravilno? Kako lahko z dihanjem umiriš svoj um?

Zakaj je pravilno dihanje pomembno?

Skozi čas naše dihanje poteka v nekem vzorcu, ki ni nujno pravilen. Lahko vdihneš preveč zraka, dihaš plitko ali pa nevede zadržuješ dih.

Nepravilno dihanje lahko vodi v slabši spanec in slabše počutje skozi dan. Lahko ima slab vpliv na mišice, možgane, srce in živčni sistem. Če recimo dihaš plitko, možgani dobijo manj kisika, zaradi česar lahko pride do motenj v koncentraciji, glavobolom in vrtoglavici. Primerov je nešteto, vsekakor pa je dejstvo, da je pravilno dihanje izrednega pomena za naše zdravje in dobro počutje.

Pravilno dihanje lahko pripomore k znižanju krvnega tlaka, lažjemu razmišljanju, večji umirjenosti, kvalitetnejšemu spancu in boljšemu vsesplošnemu počutju.

Opazovanje dihanja

Smiselno je, da najprej oceniš svoje trenutno dihanje. To lahko narediš na zelo enostaven način. Seveda se lahko odpraviš tudi na strokovne preiskave, a tukaj ti bom predstavila, kako lahko svoje dihanje preveriš kar doma.

Eno dlan postavi na svoj prsni koš, drugo pa na trebuh (na območje trebušne prepone). Opazuj, kakšno je tvoje dihanje. Najverjetneje se boš takoj, ko boš začel/a zavedno dihati, začel/a tudi popravljati in dihati drugače, kakor sicer. Poizkusi se čim bolj upreti tej skušnjavi in dihaj čim bolj normalno, kakor to počneš skozi dan.

Kaj opaziš? Ugotovitev si lahko tudi zapišeš.

Nato roke postavi v enak položaj, kakor prej in začni dihati plitko. Vdihi in izdihi naj bodo kratki. Ponovno opazuj, kaj se dogaja s tvojim telesom v primerjavi z običajnim dihanjem? Mogoče opaziš tudi, da se ob plitkem dihanju tvoj prsni koš premika, trebuh pa ne. Tako ljudje ponavadi dihamo, kadar smo pod stresom.

Kako dihati?

Verjetno si že slišal/a za izraz „globoko vdihni in izdihni“. Dejansko je pravilno dihanje sestavljeno iz precej dolgih in počasnih vdihov, pa tudi izdihov. Veliko ljudi naredi globok vdih in pozabi na izdih. Bodi pozoren/a, da se to ne zgodi tebi.

Tukaj je ena odlična vaja, s katero lahko treniraš svoje dihanje in umiriš svoj um:

  1. Usedi se na tla in, kakor prej, položi eno dlan na prsni koš in drugo na trebuh.
  2. Zavzdihni, kakor, da je za tabo zelo dolg dan. Ob tem sprosti svoja ramena in mišice.
  3. Zapri usta in se ustavi. Ne dihaj in štej do 3.
  4. Počasi vdihni skozi nos. To počni čim bolj zavedno in opazuj svoje telo. Pomembno je, da se ob vdihu premakne („napolne“) področje tebuha. Zadrži dih in ponovno štej do 3.
  5. Izdihni skozi usta. Ob tem se tvoj trebuh ponovno premakne navznoter („se izprazne“).
  6. Ponovno se ustavi in štej do 3.
  7. Ponavljaj korake 3-6 nekaj minut.

Mogoče boš začutil/a učinek že ob prvem poizkusu, mogoče pa ne. A pomembno je, da vztrajaš. Če je le možno, vajo ponavljaj vsak dan. Dovolj je, da si vzameš samo nekaj minut. Z rednim ponavljanjem bo učinek prej ali slej opazen.

Vaja je še posebej priporočljiva, ko se znajdeš v kakšnih stresnih situacijah, ali ko se počutiš preobremenjen/a. Na ta način se boš lažje umiril/a in kasneje tudi skoncentriral/a na reševanje problema.

A ni zanimivo, kako lahko s tako enostavno vajo pripomoremo k boljšemu počutju?

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: