Nov teden, nove dobre novice

Jaz ne vem, a sem edina, ki ji čas tako hitro teče, ampak res ne dojemam, da je že sredina marca! Zdi se mi, kot da sem še včeraj normalno delala, je pa v bistvu že 1 leto od tega, odkar smo bili prvič v “karanteni”. Je pa tudi že eno leto odkar nas v medijih dnevno strašijo s podatki o virusu. Vsak dan poslušamo, koliko ljudi je okuženih, koliko jih je umrlo… In v poplavi negative je ključno, da se osredotočamo na dobre stvari. To je bil tudi glavni razlog, da sem se sploh odločila začeti objavljati dobre novice.

Saj so poročila že od vedno bila nekoliko bolj negativno nastrojena. A zdi se mi, da so se v zadnjem letu vse te novice še potencirale. Sama jih načeloma ne spremljam: ne berem novic, ne gledam poročil. A vseeno nenamerno naletim na malo morje “grozljivih” in “šokantnih” objav, katerih naloga je, da nas spravijo v slabo volje. Temu se upiram tako, da berem in delim z vami čim več dobrih novic, ki mi dajo upanje in rišejo nasmeh na obraz.

Uničeni koralni grebeni na Fidžiju so si opomogli veliko bolje, kakor je bilo predvidevano

Leta 2016 je tropski ciklon Winston prizadel južno poloblo in uničil koralne grebene ob Fidžiju. Pričakovano je bilo, da bodo grebeni potrebovali več let, da si opomorejo. A nedavno je Društvo za zaščito divjih živali organizirala potapljaško ekspedicijo, kjer so vsi ostali presenečeni. Korale so v veliko boljšem stanju, kakor so pričakovali. Na mnogih predelih imajo barvo in obdaja jih ogromno morskih živali.

Iz tega se predvideva, da si bodo korale dokončno opomogle veliko prej, kakor so predvidevali, kar je super novica za podvodno življenje in konec koncev, tudi za nas. (vir)

Epstein-ov dvorec je bil prodan za 51 milijonov, ki jih bodo dobile žrtve spolne zlorabe

Za Jeffery-ja Epstein-a ste verjetno že vsi slišali. Vodil je eno največjih verig za trgovanje s seksom mladoletnih deklet. Zaradi njega je bilo ogromno žensk zlorabljenih in dobra 3 leta nazaj je končno bil razkrinkan. Leto kasneje je naredil samomor in za seboj pustil veliko premoženja. Med drugim tudi njegovo nepremičnino na Manhattnu, ki je bila prodana za kar 51 milijonov dolarjev.

Ves izkupiček bo šel v program odškodnin za žrtve Epsteina. Ženska, ki je doživela spolno zlorabo bo zaznamovana celo življenje in odškodnina je najmanj, kar ji pripada. Program je do sedaj žrtvam izplačal skupno že 55 milijonov, na novo pridobljena sredstva pa bodo razdeljena med ostale žrtve, ki do danes odškodnine še niso dobile. (vir)

Gospod je rešil življenje neznancu, ki je želel storiti samomor

Anthony Brown se je vozil v svojem avtomobilu, ko je na mostu opazil moškega, ki želi storiti samomor. Ustavil se je, izstopil iz vozila in pristopil k neznancu. Anthony mu je rekel: “Nisem tukaj, da te obsojam, ampak, ker mi je mar.” Moški mu je odvrnil, da ne more pomagati ali ga rešiti. Anthony se je odločil, da neznancu pove svojo zgodbo. Povedal mu je, da je tudi njegov brat naredil samomor, in da bolečina ob izgubi nikoli ne mine.

Gospoda sta se nekaj časa govorila, nato pa se je moški strinjal, da se bo umaknil od mosta in se z Anthony-jem odpravil do njegovega avtomobila. Kmalu za tem je prispela tudi policija, ki je gospoda odpeljala v bolnico in mu zagotovila potrebno pomoč. Anthony je rekel, da je šokiran, da noben pred njim ni ukrepal. Vse poziva, naj pristopimo do sočloveka, če opazimo, da je v stiski. (vir)

Učitelj kemije je svojo kuhinjo spremenil v laboratorij, da bi ustvaril bolj zanimive ure za svoje učence

Jonte Lee je učitelj kemije, ki je zaradi situacije bil primoran poučevati od doma. A odločil se je, da ga to ne bo ustavilo; svojo kuhinjo je spremenil v kemijski laboratorij, z željo, da bo z otroci kar prek spleta opravljal eksperimente. Z lastnim denarjem je kupil vse potrebščine za svoje učence in pričel s poučevanjem.

Njegovi posnetki so privabili mnogo zanimanja in hitro so ga poznali po vsej državi. Njegovi uri se je pridružil celo komik Kevin Hart in doniral šoli sredstva za novo kemijsko opremo ter štipendije učencem. Tako bodo otroci po pandemiji lahko brez skrbi pridobivali znanje še naprej. (vir)

Ptice, ki so zaradi lovcev skoraj izginile iz Velike Britanije, so videne v vse večjem številu

Navadni žerjav je leta nazaj bil zelo priljubljen med lovci v Veliki Britaniji. Dobrih 40 let nazaj so si začeli prizadevati za ohranitev te vrste. Prepovedali so lov in se trudili za ohranitev mokrišč. Končno je ves trud obrodil sadove. Danes so v državi opazili že skoraj 200 ptičev te vrste, kar je ogromno, glede na to, da pred tem niso opazili nobenega že več kot 400 let!

Znanstveniki so presrečni, a seveda opozarjajo, da je to šele začetek; še naprej si moramo prizadevati za ohranitev vseh vrst, tako, da skrbimo za okoljsko zdravje in se seveda izogibamo lovu na živali. (vir)

A ni teden takoj boljši, če ga začnemo pozitivno? 💛

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: