Kako z dragim shajati v karanteni (in se ob tem ne pobiti)?

Verjamem, da imamo vsi že poln kufer ukrepov in trenutnega stanja. Sploh za tiste, ki smo bili navajeni, da konstantno nekaj delamo in, da se vedno nekaj dogaja.

Jaz moram priznati, da sem lani bila precej optimistična. Mislila sem, da si bom pač vzela nekaj tednov zase, si spočila in nabrala moči za nove ideje. Vse skupaj je potekalo kar okej, do drugega vala. Takrat sem na začetku tudi bila kar precej pozitivno naravnana a sem izgubila voljo, ko sem videla, da se situacija ne izboljšuje.

Sama sem že praktično celo leto doma, moj partner pa je običajno hodil v službo. Je pa potem situacija naletela tako, da je tudi on bil doma. (Ne bom vas dolgočasila z detajli 😝)

Na začetku sva shajala čisto ok. Potem je pa vmes prišlo to obdobje, ko sva oba že bila naveličana vsega. Izgubila sva voljo, postala bolj razdražljiva in vse skupaj se je poznalo na najinem odnosu. Biti z nekom 24/7 v takem stanju zna biti izredno naporno. Me je pa tisto obdobje naučilo veliko in danes bi rada nekaj teh lekcij na kratko delila s tabo.

Osredotoči se nase

Ko z nekom preživiš cele dneve skupaj je izrednega pomena, da ne pozabiš nase. Kot že omenjeno, mislim, da je pri nama bil največji problem ta, da sva se oba v tistem obdobju v sebi borila z nekimi svojimi težavami. Oba sva dokaj istočasno bila v nekem slabem razpoloženju in ker sva bila tako osredotočena nase in na svoje težave, sva imela manj razumevanja in potrpljenja za drug drugega.

Pomembno je, da v odnosu ne izgubimo sebe. Vsak dan si vzami nekaj časa za svoje dejavnosti, ki jih boš počel/a brez partnerja. Poišči si aktivnosti, ki te sproščajo, napolnejo z energijo in spodbujajo kreativnost. To je lahko pisanje, ples, tek, slikanje… Pomembno je, da hobi ustreza tebi. Seveda se lahko zadeve lahko lotiš bolj profesionalno in hobi celo spremeniš v biznis.

Jaz sem se v tem času precej osredotočila na pisanje, partner pa je dosti delal v domači delavnici. Prav tako sva oba čas izkoristila za to, da sva delala stvari za faks in tako imela neke zaposlitve, zaradi katerih nisva bila konstantno skupaj.

Potrudi se za partnerja

Tako kontradiktornih podnaslovov še nisem videla. 😂 Kljub temu, da je čas zase noro pomemben, je pomembno tudi, da si vzamemo čas za partnerja. Sploh, ko z nekom živimo že dlje časa, ga hitro začnemo dojemati, kot samoumevnega in se nehamo truditi.

Potrudita se, da bo vajino življenje kljub vsemu čim bolj pestro. Pripravljajta si zmenke. Pogovarjajta se. Vzemita si čas, da se bolje spoznata. Odnos je nekaj živega in na njemu moramo cel čas delati. Zdaj je idealna priložnost, da si vzamemo čas za skupno grajenje.

Izražaj čustva

Ob trenutni situaciji mislim, da marsikdo pogosteje občuti jezo, žalost, tesnobo, nemoč… In vse to se pozna na naših odnosih.

Pomembno je, da najdeš način, kako izražati ta čustva na nek zdrav način brez, da ob tem ogrožaš svoje odnose. Poizkusi se pogovoriti ali pa se izražati skozi umetnost/šport. Če čutiš, da je vse skupaj preveč zate, pa si seveda vedno lahko poiščeš tudi strokovno pomoč.

Še vedno verjamem, da lahko s skupaj premagamo trenutno situacijo in iz nje res potegnemo le najboljše. Lahko si prebereš tudi objavo o tem, kako čim bolje preživeti karanteno, v kateri je en kup nasvetov, ki pridejo prav v trenutni situaciji. (ne glede na to, ali živiš sam/a ali še s kom). Če se pa znajdeš v stiski, je tudi moj inbox zmeraj odprt. 💛

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: