Povezava med hvaležnostjo in doseganjem ciljev

Z izražanjem hvaležnosti se navadno počutimo bolje in na ta način lahko polepšamo dan sebi, pa tudi ljudem okoli nas. Ampak ali si vedel/a, da nam to lahko pomaga tudi pri doseganju ciljev?

Pred kratkim sem naletela na podcast “Hidden Brain”. V eni izmed epizod (link na koncu objave) je bil gost psiholog in profesor, dr. David DeStano. Povezava mi je bila izjemno zanimiva, zato sem se odločila, da nek hiter povzetek delim s tabo.

Naša čustva igrajo vlogo pri ravnanju v vsaki situaciji, s katero se srečamo. Ko se počutimo hvaležni, to spremeni način, kako naši možgani določeno situacijo doživljamo. Ljudje, ki si redno zapisujejo stvari, za katere so hvaležni, imajo navadno bolj optimističen pogled na svet. Prav tako študije namigujejo na to, da so taki ljudje bolj telesno aktivni, imajo boljše odnose, so manj pod stresom, bolj prijazni do drugih in, da manj krat obiščejo zdravnika.

So tudi tebi novoletne zaobljube nočna mora? Ko si postavimo nek cilj, smo na začetku ponavadi zelo motivirani. Sčasoma ta motivacija pade, zato se je veliko težje držati ciljev, sploh tistih bolj dolgoročnih. Zavedamo se, da bi bilo prav slediti svojim ciljem, hkrati pa smo v skušnjavi, da bi se vrnili na stara pota, kar je dokazano velik stres za naše telo. Če si pa sproti vzamemo trenutek, da ozavestimo, kako daleč smo že prišli in kaj vse se nam je zgodilo dobrega, bomo lažje ohranjali motivacijo.

Ljudje, ki si redno beležijo stvari, za katere so hvaležni, naj bi bolj verjetno napredovali v smeri osebnih ciljev. Ko si vsak dan vzameš čas za razmislek o tem, zakaj si hvaležen/a, s tem tudi razmisliš o vsemu, kar si že dosegel/a in o temu, kaj si še želiš doseči. Če redno “vadimo” hvaležnost, ji s tem dajemo moč. In bolj, kot smo hvaležni, bolj smo tudi motivirani, da vztrajamo po poti, ki smo si jo zadali.

DeStano je izpostavil primer ene od njegovih študetnk, Lise Williams, ki je nekoč veslala. Sprva se je Lisa težko zbudila pred sončnim vzhodom, da bi veslala. A bila je ponosna, da je del veslaške ekipe in vsak dan, ko se je zbudila, je čutila hvaležnost. Zaradi tega jutranjega dobrega razpoloženja, je Lisa šla na trening in ni pustila ekipe na cedilu. Občutek ponosa in enotnosti ji je preprečil, da bi vsako jutro raje ostala v postelji.

Ko se naučimo hvaležnosti, je doseganje ciljev torej lažje. Več navad, za vzpostavljanje hvaležnosti vnesemo v svoje življenje, večja je možnost za uspeh. Na mesto, da naše občutke vidimo, kot sovražnika doseganja ciljev, nam lahko dejansko pri doseganju ciljev pomagajo. Le naučiti se moramo usmerjati v smer, ki nam ustreza.

Tukaj so trije triki, ki jih lahko za prakticiranje hvaležnosti vneseš v svoj vsakdan:

  • Pred spanjem si zapiši 3 stvari, za katere si hvaležen/a. Tako dejanje znižuje raven stresa in pomirja ter tudi izboljšuje spanec.
  • Odloži telefon, kadar čas preživljaš z drugimi ljudmi, ali pa, ko si vzameš čas zase; na ta način boš bolj prisoten/a v trenutku in boš lažje videl/a vse krasne stvari, ki ti jih življenje ponuja.
  • Enkrat dnevno nekoga pohvali; ne samo, da na ta način ozavestiš dobre lastnosti ljudi okoli sebe. S tem okrepiš tudi svoje odnose in sočloveku pokažeš, da ga ceniš.

Vabim te, da z mano ob ponedeljkih bereš dobre novice in tako še dodatno nadgrajuješ svojo prakso hvaležnosti. Vesela pa bom tudi kakšnih tvojih idej, kako ti najraje prakticiraš hvaležnost!

Se beremo.

V.S.

P.S. Podcast mi je bil res zanimiv. David je izpostavil veliko zanimivih primerov in raziskav na temo hvaležnosti in doseganja ciljev. Če tudi tebe ta tema zanima bolj, te vabim, da si vzameš čas in podcast poslušaš tudi sam/a. (klik)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: