Kako izgleda začasno varstvo psa?

V kolikor me malo bolj redno spremljaš (sploh na instagramu), si najbrž že opazil/a, da sem totalen dog lover. Dostikrat objavim fotke od kakšnih drugih psov ter seveda tudi od najine psičke. O svoji ljubezni do psov sem pisala tudi že na blogu (počekiraj tukaj).

Verjamem, da je med vami dosti takih, ki mi je podobnih, zato sem se odločila, da danes objavo namenim začasnemu varstvu psov. Taka oblika “lastništva” se mi zdi super alternativa za vse, ki si želite psa, pa zanj mogoče nimate pogojev. Tudi jaz sem v nekem obdobju v življenju imela začasne varovance in celotna izkušnja se mi je zdela super. Rada bi koga spodbudila, da o opciji razmisli in morda odpre vrata in srce za kakšnega kosmatinca, ki še čaka na svojo srečo.

Kaj je začasno varstvo?

Začasno varstvo se prakticira predvsem pri društvih, ki nimajo neke stalne namestitve za pse. Pogosto se zgodi, da taka društva delujejo po balkanu. Ko pod okrilje vzamejo potepuškega psa, žal ni nujno, da bo ta pes takoj dobil dom. Medtem, ko na dom čaka, potrebuje neko namestitev. Najhitrejša rešitev je, da se psa namesti v razne “penzione”, a je to zopet strošek za društvo. Sploh namestitve v Sloveniji so res zelo drage. Penzioni so po balkanu sicer nekoliko ugodnejši, so pa razmere za psa tam veliko slabše.

Idealna opcija je, da psa vzame nekdo in zanj skrbi, dokler žival ne dobi svojega večnega doma. Veliko je odvisno od samega dogovora z društvi, a načeloma v praksi to izgleda tako, da v varstvo dobiš psa, ki še nima doma. Ob tem se podpiše pogodba, s katero se zavezuješ, da boš za psa ustrezno skrbel, društvo pa se zaveže k temu, da ti bo krilo vse stroške, ki jih boš s psom imel/a. Pes je pri tebi, dokler ne dobi doma. Tvoja naloga je, da ga v tem času navajaš na življenje z ljudmi ter ga seveda malo tudi razvajaš. 😉

Potencialni posvojitelji navadno psa lahko pridejo tudi pogledati. Ob ogledu jim čim bolj podrobno psa predstavi in jim povej, kakšen je njegov realen karakter – tako zmanjšaš možnost, da bodo ljudje psa kasneje vrnili. Včasih se za štirinožca zanima celo več ljudi; v tem primeru se pogovoriš z društvom in skupaj izberete najbolj primerne lastnike.

Prednosti

Največja prednost se mi zdi, da se ne zavežeš za naslednjih 10+ let. Če imaš recimo čas, da bi psa lahko imel/a samo nekaj mesecev, je to super opcija. Sicer res nikoli ne veš, koliko časa bo pes iskal dom, a se lahko predvideva; mladiči in psi manjše rasti načeloma hitreje dobijo dom. Če torej vzameš mladiča, ki bo manjše rasti, lahko včasih dom dobi že po nekaj tednih. Če si časovno omejen/a glede tega, koliko časa imaš lahko kosmatinca v varstvu, to vnaprej jasno povej društvu.

Druga prednost je, da društvo navadno krije vse stroške, ki s psom nastanejo. Oni poskrbijo za hrano, opremo, zaščito pred zajedavci in pokrijejo vso veterinarsko oskrbo. Zopet je to idealna alternativa v primeru, da imaš vse pogoje za psa, a nisi dovolj finančno stabilen/a.

Seveda pa je ogromnega pomena tudi to, da s tem lahko bistveno pomagaš društvu. Pogosto se srečajo s prostorsko stisko in psa res dobesedno “nimajo kam dati”. Z začasnim varstvom jim ta problem olajšaš in omogočiš, da mogoče pomagajo kakšnemu kosmatincu več, kakor bi sicer.

Pomanjkljivosti

Da, ta oblika ima tudi nekaj pomanjkljivosti.

Največja polemika ogromno ljudi je ta, da bi se na psa preveč navezali in bi jim bilo težko, ko bi šel stran. Delno se s tem strinjam; logično je, da nam za žival ni vseeno. A je naša dolžnost, da psu zagotovimo življenje v najboljših pogojih. Če tega sami ne zmoremo nuditi, je prav, da damo možnost nekomu drugemu. S posvojitelji lahko ostaneš v stiku in tudi na lastne oči vidiš, kako fajn se ima kuža v novem domu. Če pa se odločiš, da bi psa rad/a obdržal/a, lahko vedno to storiš in ga uradno posvojiš, preden to stori kdo drug.

Druga stvar, ki se jo moraš zavedati je, da pes navadno pride k tebi dobesedno naravnost iz ulice. To pomeni, da najbrž ni vajen družbe ljudi, povodca, igrač… Ter najverjetneje tudi ni sobno čist. Možno je, da ima kuža kakšne travme in je prestrašen. Preden psa vzameš v začasno varstvo se pogovori z društvom. Povej jim, kakšne dosedanje izkušnje imaš s psi, kakšne so tvoje zmožnosti, koliko znanja imaš, koliko časa lahko dnevno nameniš psu… Na podlagi tega boš dobil/a psa, ki ga boš lahko obvladoval/a.

Kot že omenjeno, je meni osebno začasno varstvo bilo krasna izkušnja in upam, da bom za to še kdaj imela pogoje. Predvsem me osrečuje, ko vidim, v kakšnih super domovih sta moja varovanca in kako uživata. Tudi, če sem z njimi imela kar nekaj dela, na koncu dneva lahko z zagotovostjo potrdim, da je vredno.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: