Pet dobrih novic: teden #10

Že deseti ponedeljek zapored so na mojem blogu dobre novice! Upam, da si ta praznični vikend preživel/a v družbi fajn ljudi in okusne hrane. Jaz definitivno sem, a moram priznati, da sem si vzela tudi čas za nujno potreben počitek. Počasi nabiram energijo in zagon, da se s polno paro lotim vseh izzivov, ki me čakajo v tem tednu. Prepričana sem, da bo še pestro.

Kakorkoli, tukaj je 5 novic, ki so mi v prejšnjem tednu polepšale trenutke.

V državi Belize so zaščitili novo gozdno območje

V majhni obmorski državi Belize je vlada odobrila zaščito gozdnega koridorja Maya. Gre za odsek džungle, ki je dolg približno 20 km in širok 6 km. Predlog za zaščito je predstavila koalicija nevladnih organizacij, podjetij in politikov. Na območju se nahaja kar nekaj ogroženih vrst, denimo jaguar, srednjeameriška rečna želva, srednjeameriška brezpalčarka (“spider monkey”) in druge. (vir)

Nogometna igralka, ki je bila nekoč diskvalificirana zaradi svojega videza, je danes uspešna športnica

Že pri 8 letih je deklica Mili Hernandez postala svetovno znana, ko ji je bilo prepovedano igrati finale nogometnega turnirja. Do prepovedi ni prišlo, ker bi Mili bila v kakršnem koli prekršku, ampak preprosto zato, ker je izgledala fantovsko. Nekaj trenutkov pred pričetkom tekme je trener ekipe dobil obvestilo, da je deklica diskvalificirana, saj se je nekdo pritožil, da je Mili v bistvu fant. Zaradi videza deklice je pritožba očitno bila dovolj in njihova ekipa je predčasno zapustila turnir.

Dogodek je dvignil veliko prahu, soigralke pa so si v znak solidarnosti postrigle lase enako, kakor Mili. Prepoznala in podpirala so jo nekatera največja športna imena, kar je igralki dalo še dodaten zagon, da je nadaljevala s športom.

Danes je pri 12. letih ena najboljših igralk v Nebraski. Trenutno je del olimpijskega razvojnega programa, kjer dajejo priložnosti igralcem z velikim potencialom. Celotna izkušnja je Mili naredila samo močnejšo in kljub neljubemu dogodku deklica še vedno ohranja “fantovski” videz, s katerim se najboljše počuti. (vir)

Na Havajih bodo sprejeli zakon proti testiranju kozmetike na živalih

Na Havajih naj bi sprejeli zakon o prepovedi testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih. Zakon bo omejil prodajo vse nove kozmetike, ki je testirana. Končno glasovanje je bilo konec aprila, zadnji korak pa je, da guverner David Ige zakon še podpiše. S tem bodo na Havajih postali peta zvezna država s takim zakonom.

Ozaveščenost o testiranju na živalih je vse večja, zato so k sreči tudi zakoni vse bolj naklonjeni prepovedi teh krutih dejanj. Poleg Havajev o omejitvah v Ameriki razmišljajo tudi New Jersey, Maryland, New York, Rhode Island in Oregon. (vir)

Joe Biden se je zavezal, da bodo do leta 2030 v ZDA zmanjšali izpuste toplogrednih plinov za polovico

Leaders Summit on Climate je dogodek, ki privabi več svetovnih voditeljev. Na njem razpravljajo o tem, kako lahko svetovna gospodarstva pomagajo pri reševanju enega najhuših izzivov sodobnega časa; podnebnih spremembah. Letos je na virtualnem dogodku sodeloval tudi ameriški predsednik Biden, ki se je zavezal, da bo do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov v ZDA zmanjšal za 50-52%.

Biden je mnenja, da je zdaj skrajni čas, da nekaj ukrenemo. Pravi, da se kot narod morajo usmeriti v bolj zeleno prihodnost in načrtovati gospodarstvo, ki ne bo samo bolj uspešno, ampak tudi bolj zdravo, pravično in čisto za planet. Če se bo njegova vizija dejansko uresničila, bo ZDA postala vodilna država v prizadevanjih za ublažitev podnebnih sprememb. (vir)

Prebivalci so kupili nov avtomobil svojemu dostavljalcu pic

Robert Peters, dostavljalec pri Pizza Hut, že 31 dostavlja pice in je v mestu zaradi svoje dobre volje znan pod nadimkom “Mister Smiley”. Mesto se je odločilo pomagati človeku, ki jim vedno tako lepša dneve.

Tanner Langley, ena izmed strank, je dejal, da je njemu in njegovi družini že od otroštva Robert dostavljal pice. Nedavno mu je med pogovorom omenil, da nujno mora zamenjati svoj 28 let star avtomobil. Langley je skoval načrt, kako bi lahko Robertu zagotovil novo vozilo. Na GoFundMe je začel zbirati sredstva za nakup novega avtomobila, k sodelovanju pa je povabil tudi sokrajane. Začetni cilj je bil 12.000 $, a so samo v nekaj dneh zbrali kar 18.000 $. Tako so Robertu s skupnimi močmi kupili nov avtomobil, pokrili registracijo vozila, zavarovanje in poleg vsega so gospodu podarili še darilno kartico za gorivo. Robert je bil seveda presenečen in neizmerno hvaležen za pomoč svojih strank. (vir)

Želim ti krasen teden!

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: