4 razlogi, zakaj je humus zakon

Ali veš, da je 13.05. svetovni dan humusa? Namaz se je na začetku najbolj uporabljal med tistimi, ki se prehranjujejo rastlinsko, a se je hitro razširil in postal hit tudi pri vseh ostalih ljudeh. Je okusen, vsestranski in danes je na voljo že v neskončno različicah. Te humus še ni prepričal? Danes s tabo delim še 4 razloge, zakaj moraš temu živilu res dati priložnost.

Je odličen vir beljakovin

Humus je precej hranljiv. Zaradi vsebnosti čičerike je bogat z beljakovinami, poleg tega pa ima tudi kar nekaj vitaminov in mineralov (npr. mangan, železo, folna kislina, železo, vitamin B6…)

100 g humusa vsebuje približno 8 g beljakovin (za primerjavo; mleko na 100g vsebuje manj kot 4 g beljakovin).

Blagodejno vpliva na prebavo

Humus je tudi odličen vir prehranskih vlaknin, ki izboljšajo delovanje prebave. S 100 g humusa zaužijemo 6 g vlaknin, kar predstavlja 24% dnevnega priporočenega vnosa za ženske in 16% za moške.

V eni izmed študij so pokazali, da je dodajanje 200 g čičerike v prehrano za 3 tedne pripomoglo k rasti koristnih bakterij v črevesju, hkrati pa je bila zavirana rast škodljivih bakterij. (vir)

Lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni

Humus vsebuje več sestavin, ki bi lahko preprečevale nastanek srčno-žilnih bolezni; med njimi sta najpomembnejši čičerika in olivno olje.

V pettedenski študiji je 47 zdravih odraslih uživalo bodisi prehrano z dodano čičeriko bodisi prehrano z dodano pšenico. Po študiji so imeli tisti, ki so jedli dodatno čičeriko, za 4,6% nižjo raven “slabega” LDL holesterola kot ljudje, ki jedo odvečno pšenico (vir).

Poleg tega je pregled desetih študij z več kot 268 ljudmi ugotovil, da je prehrana, bogata s stročnicami, kot je čičerika, v povprečju zmanjšala “slab” LDL holesterol za 5% (vir).

Analiza 32 študij z več kot 840.000 ljudmi je pokazala, da imajo osebe z največjim vnosom “zdravih olj”, zlasti oljčnega olja, za 12% nižje tveganje smrti zaradi bolezni srca in 11% manjše tveganje za smrt na splošno (vir).

Čeprav so ti rezultati precej obetavni, bi za 100% potrditev mogli opraviti več dolgoročnih študij o humusu.

Je vsestranski

Humus lahko uporabljaš v veliko jedeh, lahko pa samega, kot namaz s kruhom ali korenčkom vzameš v službo. Dobiš ga praktično v vsaki trgovini, na internetu pa je malo morje enostavnih receptov, kako ga lahko narediš sam/a.

Odličen je tudi za vse, ki imajo razne alergije/intolerance; humus ne vsebuje laktoze, glutena, oreščkov… Zato ga lahko brez težav ponudiš tudi ljudem, ki imajo težave z omenjenimi alergeni.

Ob tem dnevu ti želim eno fajn pojedino s humusom! Lahko pa mi v komentarju zaupaš, kakšen je tvoj recept za najboljši humus.

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: