Pet dobrih novic: teden #15

V prejšnjem tednu smo zakorakali v junij in na obali je že totalno poletno vzdušje. Praktično čez noč so se pojavile tople temperature, mini koncerti v lokalih in veliko ljudi. Neizmerno me veseli, ko vidim, kako naša mesta spet živijo in res sem že pogrešala ta vibe.

Poleg tega pa sem tudi v prejšnjem tednu videla en kup lepih novic in zgodb. Zate sem izbrala 5 takih, za katere mislim, da bodo tudi tebi polepšale dan.

Estonija je prepovedala vzrejo živali za krzno

Estonija je postala prva Baltska država, ki je prepovedala vzrejo živali za krzno. O uvedbi zakona se je govorilo že od leta 2009 in sama vzreja za krzno je od tistega leta že zelo upadla. Iz 200.000 živali je trenutno v Estoniji živali za krzno manj kot 1000. V začetku letošnjega leta je največja “krznena farma” v Estoniji (imeli so kapacitete za 170.000 živali) bila izpraznjena.

Število je že samo po sebi padlo, a so sedaj poslanci poskrbeli, da tudi z zakonom take farme ne bodo več dovoljene. Do 1.1.2026 morajo vse farme zaključiti s svojim početjem. (vir)

Par je v trgovini skrival denar v produkte za dojenčke, z namenom, da ga najdejo novopečeni starši

Krystal Duhaney je mama in lastnica uspešnega podjetja, ki ve, kako težko je včasih novopečenim staršem. Zato se je odločila, da jim nekoliko pomaga. Z možem sta se odpravila v Target in skrila gotovino v izdelke za dojenčke; plenice, formule… Ob denarju sta napisala tudi vzpodbudne besede za novopečene starše.

Tudi njima ni bilo postlano z rožicami in ob rojstvu njunega otroka sta se tudi sama velikokrat borila za preživetje. Zdaj, ko sta si ustvarila že veliko in sta finančno stabilna, sta se odločila, da vrneta nekaj družbi in pomagata po svojih najboljših močeh. (vir)

Učitelji nosijo v šolo krilo kot znak podpore učencu, ki je zaradi nošenja krila bil izključen iz šole

Mikel Gomez je deček iz Španije, ki je prišel v šolo oblečen v krilo. Zaradi tega je bil izključen iz šole, prav tako pa je moral na posvet k psihologu. Njegova zgodba je postala tako odmevna, da se je v Španiji začelo gibanje #laropanotienegenero (Oblačila nimajo spola), v okviru katerega so proglasili 4. november kot svetovni dan nošenja krila v šolo.

Vse od 4. novembra pa nekateri učitelji v znak podpore redno prihajajo oblečeni v krilo. Svojim učencem bi s tem radi pokazali, da je popolnoma v redu, če smo drugačni in se pač oblačimo bolj posebno. Želijo si jih spodbuditi, da pokažejo svoj pravi jaz in da sprejmejo tudi druge. (vir)

Družina, ki ji je zagorela hiša je dobila nov dom

Družini v Paragvaju je očim požgal hišo in ostali so brez vsega. Storilec je šel v zapor, družini pa ni preostalo drugega, kakor da se trudi začeti znova. Želeli so si zgraditi hišo iz stvari, ki so jih našli na smetišču, najdene plastenke pa so reciklirali zato, da so si lahko prislužili denar za hrano.

Zgodbo družine je posnel eden izmed obiskovalcev in kmalu je postala viralna. Ljudje iz celega sveta so želeli pomagati družini in tako je prišlo do zbiranja donacij. Zbralo se je 31.000 $, s čimer je lahko družina dobila nov dom. Seveda so nad gesto bili presenečeni, navdušeni in ganjeni. Zdaj so dobili priložnost, da začnejo znova v varnem okolju. (vir)

Slovenija je sprejela predlog o redefiniciji zakona o spolnem nasilju po modelu “Samo ja pomeni ja”  

Tudi v naši državi se nekatere stvari končno spreminjajo na boljše. V pričetku tega leta je inštitut 8. marec predlagal spremembo zakona o spolnemu nasilju. Njihov predlog je bil, da bi zakon spremenili po modelu “samo ja pomeni ja”. S 150 prostovoljci jim je uspelo zbrati 5000 podpisov, ki so bili potrebni, da je predlog prišel do parlamenta.

Vlada je v prejšnjem tednu razpravljala o predlogu in ga na koncu sprejela! To pomeni, da bo v naši državi vsaka spolna interakcija bila obravnavana kot posilstvo, če oseba v odnos ni jasno privolila. Končno! (vir)

Želim ti lep teden!

Se beremo.

V.S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: