Pet dobrih novic: teden #17-18

Hej hoj! Prejšnji teden so dobre novice bile na dopustu, v tem tednu pa se vračajo. Iskreno sem bila kar v dilemi; po eni strani je to 17. teden objavljanja, ker sem vmes prejšnji teden spustila, po drugi strani pa je to 18. teden, odkar sem z novicami začela. Dobrodošli v glavi overthinkerja. 😂

No, ne glede na to, ali je to 17. ali 18. teden, dobre novice so tu!

Terapevtska psička je rešila žensko pred samomorom

Prejšnji teden je ženska v Devonu stala na mostu v poskusu samomora. Policijski pogajalci so želeli njeno namero preprečiti, a je situacija postajala vse bolj resna. Na pomoč je priskočila 3-letna psička Digby, ki sicer dela kot terapevtska psička na prostovoljnem gasilskem društvu.

Ko je ženska videla psičko, se je takoj nasmehnila. Vprašali so jo, če si želi priti iz mostu in psičko spoznati, kar je tudi naredila. Celotna ekipa se je še dodatno zavedala pomena živali, ženski pa želijo uspešno okrevanje. (vir)

Najbolj prezgodaj rojen dojenček na svetu je praznoval svoj 1. rojstni dan

Richard Scott William Hutchinson se je lani rodil 5. mesecev prezgodaj, po tem, ko je njegova mama imela zdravstvene zaplete, zaradi katerih je rodila. Dojenček se je rodil kar 131 dni pred predvidenim rokom in zdravniki so napovedali, da so možnosti za njegovo preživetje skoraj ničelne.

A mali borec se ni dal. Kar 6 mesecev je bil v bolnišnici in se boril za življenje, nato pa je njegovo stanje bilo končno dovolj stabilno, da je lahko šel v domačo oskrbo. Pred nekaj tedni je deček praznoval svoj prvi rojstni dan, Guinnessova knjiga rekordov pa ga je priznala kot najbolj prezgodaj rojenega otroka na svetu. Njegova starša sta neizmerno hvaležna, da je deček živ in na to se spomneta prav vsak dan. (vir)

Voznik FedEx-a je rešil družino pred požarom

Voznik FedEx-a je na voji običajni poti ugotovil, da v naselju v eni izmed hiš gori. Vedel je, kdo tam živi in vedel je, da je ta družina vedno doma. Hitro je reagiral in opozoril žensko, ki tam živi, da hiša gori. Zahvaljujoč njegovemu opozorilu se je celotna družina pravočasno umaknila na varno in noben ni utrpel hujših poškodb. (vir)

Prostovoljka, ki je spletla že preko 11.000 kap za novorojenčke je od bolnice v zahvalo prejela darilo

90-letna gospa Jeanie Shaffer obožuje pletenje. Že več kot 15 let prostovoljno sodeluje z bolnico v Marylandu – vsak večer preživi v bolnišnici, kjer plete kape, namenjene novorojenčkom. Slednje so koristne predvsem zato, ker dojenčku pomagajo stabilizirati telesno temperaturo.

Osebje bolnišnice se ji je želelo zahvaliti, zato so prosili starše dojenčkov, da jim pošljejo fotografije novorojenčkov s pletenimi kapicami. Prejeli so na tisoče fotografij, izbor pa so morali zožati na 100 najboljših fotografij in za Jeanie izdelali album. Sicer pa gospa načrtuje, da bo dočakala 100 let in, da bo nadaljevala s pletenjem dokler bo to fizično zmogla. (vir)

Žena je donirala ledvico moževi bivši ženi

Ko pomislimo na ženo in bivšo ženo, nam pogosto padejo na pamet kakšni smešni prizori, ko sta si dve ženske v laseh. A v življenju ni nujno tako in dokaz za to sta Debby Neal in Mylaen Merthe.

Debby se je po 10 letih zveze poročila s svojim možem, Jimom. Ta je imel za sabo že zakon z Mylaen, kjer sta bivša zakonca kljub razhodu ostala v dobrih odnosih. Tudi Debby in Mylaen sta bili v dobrih odnosih in nikoli nista imeli težav.

Mylaen, ki se več, kot 30 let bori z ledvično boleznijo, je izvedela, da njena ledvica deluje samo še 8%. Nujno je potrebovala presaditev, a od njene družine noben ni bil primeren kandidat. Izkazalo pa se je, da je primeren kandidat Debby. Ta je takoj priskočila na pomoč in Mylaen darovala svojo ledvico. To je celotno družino še bolj povezalo in zbližalo. Dokazali so, kakšno moč ima ljubezen, odpuščanje ter zrelo obnašanje. (vir)

Želim ti lep teden!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #16

Juhuu, nov teden je tu! Moji dnevi so še vedno super busy, hkrati pa je velika večina opravil prijetnih in zabavnih. Praktično vsak teden se mi odpirajo nove priložnosti in projekti, katerih se že res neizmerno veselim. Vse sproti delim tudi na svojem instagram profilu – če tudi tebe zanima, kaj dogaja, počekiraj tam. Obljubim, da sem na IG bolj aktivna, kakor sem na blogu. 😂

Ponovno je tukaj zate 5 novic, ki so mi v prejšnjem tednu polepšale dneve.

Gospod z Alzheimer-jevo boleznijo se je ponovno poročil s svojo ženo

Peter in Lisa Marshall sta bila poročena 12 let, ko je Peter zbolel za alzheimerjevo boleznijo. Bolezen je napredovala precej hitro, a Lisa je vedno stala ob njegovi strani. Njuna ljubezen je vedno ostala. Lisa pravi, da Peter ni vedel, da je ona njegova žena; vedel je le, da jo ima rad. Sama je mnenja, da ne potrebuje oznake “žena”, saj sta njuni srci povezani in močnejši tudi od izgube spomina.

Kmalu se je zgodilo nekaj nepričakovanega; Peter je Liso ponovno zaprosil za roko, saj je pozabil, da sta že poročena. Lisa je sprejela in kmalu sta se ponovno poročila. Pravi, da je dogodek bil izjemen in čaroben. Čeprav je življenje s tako boleznijo težko, je Lisa mnenja, da ima tudi nekatere dobre plati; zakonca sta tako dobila še eno priložnost za čudovit dogodek. (vir)

Eden od zaposlenih je na železnicah s pogovorom rešil že 29 ljudi, ki so si želeli vzeti življenje

30-letni Rizwan Javed je zaposlen kot železniški delavec že 6 let. Morda vse skupaj zveni, kot povsem običajno delo, a je daleč od tega; gospod je v svoji karieri rešil že 29 ljudi, ki so si na železnici želeli vzeti življenje.

Rizwan se je izobraževal na področju podpore ljudem s samomorilskimi nagnjenji, zato take ljudi prej prepozna in tudi zna ustrezno pristopiti do njih. Udeležil se je delavnic, ki jih organizirajo železnice z namenom, da bi zaposleni pomagali ljudem in s tem preprečili samomore. Več kot očitno, se je pri Rizwanu izobraževanje še kako obrestovalo. Pravi, da je našel svoje poslanstvo in je hvaležen za priložnost, da pomaga drugim. (vir)

Pes, ki je pobegnil po prometni nesreči, je bil najden

Dober teden nazaj je Tilly, 2 letni mešanec z border collie-jem, poletel iz avtomobila v prometni nesreči. Kuža je iz strahu zbežal in bil pogrešan. Družina se je na vse pretege trudila, da ga najde; razobesili so plakate, preiskali okolico ter naredili objave na socialnih omrežjih.

No, ravno objave na socialnih omrežjih so se obrestovale; na eno izmed objav je naletel tudi kmet, h kateremu se je kuža zatekel. Na kmetiji ima veliko ovc in Tilly je šel točno tam, kamor bi šel vsak border collie – šel je pasiti ovce. Družina je bila presrečna, da ga je našla in še isti dan so bili združeni. (vir)

Gospod, ki je ostal brez strehe na glavo je s prodajo tiramisuja zgradil svoje podjetje

Giovanni Bolla je zaradi raka dojke izgubil svojo ženo in hči, kar ga je pahnilo v depresijo in druge zdravstvene težave. Ker je bil težje zaposljiv, je 4 leta nazaj ostal brez strehe nad glavo. Imel je še eno hčerko, katere pa ni želel obremenjevati s svojimi težavami.

Kljub vsemu je Giovanni še vedno pripravljal zelo okusen tiramisu. Njegova hči je leta 2019 na splet objavila in vprašala, če bi kdo od njenega očeta kupil njegov odličen tiramisu. Odziv je bil neverjeten! Gospod je delal praktično cele dneve, da je uspel narediti vsa naročila. Danes pri 73 letih vodi lastno podjetje v Los Angelesu. (vir)

Najstniki so iz goreče hiše rešili 97-letno gospo

Pet prijateljev, starih med 16 in 18 let, je imelo povsem običajen dan. Želeli so se naužiti še zadnjega dneva počitnic, zato so dan preživeli na prostem. Ko so se vračali domov, so na ulici zavohali dim. Opazili so, da prihaja iz bližnje hiške, v kateri je prebivala 97-letna gospa.

Najstniki so pristopili do hiše in začeli trkati. Ker se noben ni odzval, so šli v hišo, kjer so našli gospo. Slednja je že slabo slišala in zato ni slišala ne trkanja, ne požarnega alarma. Prijatelji so poklicali gasilce, gospe pa so pomagali ven iz hiše. Preventivno je bila odpeljana v bolnišnico, a ni utrpela hujših poškodb. (vir)

Imej lep teden!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #15

V prejšnjem tednu smo zakorakali v junij in na obali je že totalno poletno vzdušje. Praktično čez noč so se pojavile tople temperature, mini koncerti v lokalih in veliko ljudi. Neizmerno me veseli, ko vidim, kako naša mesta spet živijo in res sem že pogrešala ta vibe.

Poleg tega pa sem tudi v prejšnjem tednu videla en kup lepih novic in zgodb. Zate sem izbrala 5 takih, za katere mislim, da bodo tudi tebi polepšale dan.

Estonija je prepovedala vzrejo živali za krzno

Estonija je postala prva Baltska država, ki je prepovedala vzrejo živali za krzno. O uvedbi zakona se je govorilo že od leta 2009 in sama vzreja za krzno je od tistega leta že zelo upadla. Iz 200.000 živali je trenutno v Estoniji živali za krzno manj kot 1000. V začetku letošnjega leta je največja “krznena farma” v Estoniji (imeli so kapacitete za 170.000 živali) bila izpraznjena.

Število je že samo po sebi padlo, a so sedaj poslanci poskrbeli, da tudi z zakonom take farme ne bodo več dovoljene. Do 1.1.2026 morajo vse farme zaključiti s svojim početjem. (vir)

Par je v trgovini skrival denar v produkte za dojenčke, z namenom, da ga najdejo novopečeni starši

Krystal Duhaney je mama in lastnica uspešnega podjetja, ki ve, kako težko je včasih novopečenim staršem. Zato se je odločila, da jim nekoliko pomaga. Z možem sta se odpravila v Target in skrila gotovino v izdelke za dojenčke; plenice, formule… Ob denarju sta napisala tudi vzpodbudne besede za novopečene starše.

Tudi njima ni bilo postlano z rožicami in ob rojstvu njunega otroka sta se tudi sama velikokrat borila za preživetje. Zdaj, ko sta si ustvarila že veliko in sta finančno stabilna, sta se odločila, da vrneta nekaj družbi in pomagata po svojih najboljših močeh. (vir)

Učitelji nosijo v šolo krilo kot znak podpore učencu, ki je zaradi nošenja krila bil izključen iz šole

Mikel Gomez je deček iz Španije, ki je prišel v šolo oblečen v krilo. Zaradi tega je bil izključen iz šole, prav tako pa je moral na posvet k psihologu. Njegova zgodba je postala tako odmevna, da se je v Španiji začelo gibanje #laropanotienegenero (Oblačila nimajo spola), v okviru katerega so proglasili 4. november kot svetovni dan nošenja krila v šolo.

Vse od 4. novembra pa nekateri učitelji v znak podpore redno prihajajo oblečeni v krilo. Svojim učencem bi s tem radi pokazali, da je popolnoma v redu, če smo drugačni in se pač oblačimo bolj posebno. Želijo si jih spodbuditi, da pokažejo svoj pravi jaz in da sprejmejo tudi druge. (vir)

Družina, ki ji je zagorela hiša je dobila nov dom

Družini v Paragvaju je očim požgal hišo in ostali so brez vsega. Storilec je šel v zapor, družini pa ni preostalo drugega, kakor da se trudi začeti znova. Želeli so si zgraditi hišo iz stvari, ki so jih našli na smetišču, najdene plastenke pa so reciklirali zato, da so si lahko prislužili denar za hrano.

Zgodbo družine je posnel eden izmed obiskovalcev in kmalu je postala viralna. Ljudje iz celega sveta so želeli pomagati družini in tako je prišlo do zbiranja donacij. Zbralo se je 31.000 $, s čimer je lahko družina dobila nov dom. Seveda so nad gesto bili presenečeni, navdušeni in ganjeni. Zdaj so dobili priložnost, da začnejo znova v varnem okolju. (vir)

Slovenija je sprejela predlog o redefiniciji zakona o spolnem nasilju po modelu “Samo ja pomeni ja”  

Tudi v naši državi se nekatere stvari končno spreminjajo na boljše. V pričetku tega leta je inštitut 8. marec predlagal spremembo zakona o spolnemu nasilju. Njihov predlog je bil, da bi zakon spremenili po modelu “samo ja pomeni ja”. S 150 prostovoljci jim je uspelo zbrati 5000 podpisov, ki so bili potrebni, da je predlog prišel do parlamenta.

Vlada je v prejšnjem tednu razpravljala o predlogu in ga na koncu sprejela! To pomeni, da bo v naši državi vsaka spolna interakcija bila obravnavana kot posilstvo, če oseba v odnos ni jasno privolila. Končno! (vir)

Želim ti lep teden!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #14

Ola! Kot izgleda, bo moj blog očitno namenjen samo še novicam 😂 iskreno povedano imam idej za objave malo morje, nekoliko bolj pa se mi zatakne pri času. Ne želim ničesar jinx-ati, ampak res upam, da bom kmalu lahko posvetila več časa tudi blogu in svoji IG skupnosti.

Anyway, vseeno se rada potrudim in vsaj ponedeljke namenim tebi. Zopet sem zate pripravila 5 dobrih novic, ki so mi v prejšnjem tednu polepšale dan.

V Ekvadorju je bila najdena vrsta želve, ki je že pred stoletjem veljala za izumrlo

Na Galapaških otokih so leta 2019 v naravi našli orjaško želvo. Ekvadorski minister za okolje je potrdil, da gre za vrsto Chelonoidis Phantasticus, ki je že pred stoletjem veljala za izumrlo. Vrsta je bila nazadnje videna leta 1906. Nacionalni park Galapagos že pripravlja ekspedicijo, da bi poiskali še več želv teh vrst in tako poskrbeli za načrtno parjenje. S tem bi lahko vrsto rešili in jo ponovno naselili v naravni habitat. (vir)

Preprodajalec drog, ki je dobil novo priložnost, je s pomočjo svojega sodnika postal odvetnik

Edward Martell se je leta 2005 znašel v sodni dvorani sodnika Brucea Morrowa po tem, ko je bil aretiran zaradi preprodaje drog. Na mesto, da bi mu sodnik dal zaporno kazen, je Edwardu dal 3 leta preizkusne kazni in ga izzval, naj se v tem času tudi sam preizkusi v pravu.

Edward je izziv sprejel; najprej je šel na ljudsko univerzo, nato pa nadaljeval študij prava na univerzi v Detroitu. Kasneje je delal kot pisarniški uslužbenec in pravni raziskovalec v Washingtonu. Sodnik Bruce Morrow je jamčil zanj med zaključnim izpitom in se udeležil njegovega zadnjega ustnega zagovora. Tudi Edwardova zaprisega je potekala v prisotnosti Brucea. Danes je Edward odvetnik za kazensko pravo pri Perkins Law Group, seveda pa je neizmerno hvaležen sodniku za novo priložnost in vso podporo skozi leta. (vir)

Medicinska sestra je ob svoji smrti zapustila preko 2 milijona univerzam, na katerih se je šolala

Dr. Evelyn Lutz je odraščala skromno, večino svojega časa je posvečala študiju in karieri. Bila je medicinska sestra, prav tako pa je s poučevanjem svoje znanje predajala naprej. Živela je preprosto življenje; nikoli ni pretirano zapravljala ali si česar koli večjega privoščila. Bila je neizmerno hvaležna, da se je imela možnosti izobraževati in pravila je, da je ravno zaradi izobrazbe bila, to kar je.

Možnost kvalitetne izobrazbe je želela dati tudi ostalim bodočim učencem. Konec lanskega leta je umrla in svoje premoženje prepustila šolam, ki jih je obiskovala. Donacija različnim univerzam je skupno znašala preko 2 milijona dolarjev. S temi sredstvi bodo univerze financirale nekatere raziskave, razširile knjižnične zbirke, seveda pa tudi omogočile šolanje še več učencem. (vir)

Lastnik trgovine je našel dobitno srečko in jo vrnil osebi, ki jo je kupila

Lea Rose Fiega je v eni izmed prodajaln kupila srečko Diamond Millions. Del srečke je pozabila opraskati in je zato mislila, da ni dobitna. Srečko je dala lastniku trgovine ter ga prosila, da jo zavrže. Srečka je bila v smeteh 10 dni, dokler je lastnik trgovine, Abhi Shah, ni ponovno našel in ugotovil, da je dobitna.

Abhi je iskreno priznal, da je nekaj dni bil v dilemi, a se je na koncu odločil storiti pošteno dejanje; srečko je vrnil Lei. Dobitnica je bila seveda izjemno presenečena, ko je ugotovila, kako pošteni ljudje so okoli nje. Zaradi tega poštenega dejanja je lastniku trgovine podelila del denarne nagrade. (vir)

21-letno dekle je prejelo nagrado za preprečevanje samomorov na enemu izmed mostov

Paige Hunter se je že pri svojih 18 letih odločila svojo bitko z depresijo uporabiti kot silo za narediti nekaj dobrega v svetu. Na bližnjem mostu, kjer si ljudje žal pogosto vzamejo življenje, je začela obešati “sporočila upanja”. V njih sporoča osebi, da je pomembna in ljubljena. Na ta način oseba, ki se znajde na dnu, prebere nekaj spodbudnega in si mogoče premisli. Paige pravi, da je na ta način rešila že preko 28 življenj.

Delo Paige pa ni ostalo neopaženo. Za svoja dejanja je prejela nagrado, v njeno čast je bil celo postavljen kip. Tamkajšnji mestni svet si prizadeva, da se najde način, da taka sporočila ostanejo trajno na mostu, prav tako pa si podobno želijo storiti tudi na ostalih mostovih. (vir)

Krasen teden ti želim!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #13

What is up? Za mano je še en super busy teden, pred mano pa prav tako. Da pa nam vsem popestrim ta kisel ponedeljek, je tukaj ponovno 5 dobrih novic, ki so mi v prejšnjem tednu spravile v dobro voljo.

Inštitut 8. marec je uspešno zbral podpise za referendum za pitno vodo

Pri inštitutu 8. marec so se odločili, da prihodnost vode vzamejo v svoje roke. Doseči so želeli zavrnitev škodljivega Zakona o vodah, za kar so mogli zbrati podpise, s katerimi bi zahtevali referendum. V 35 dnevih so mogli zbrati 40 000 podpisov. V samo 30 dneh so zbrali preko 50 000 podpisov, kar je več, kot dovolj za referendum. Bravo mi! (vir)

Gospod je od veselja, da se življenje vrača v normalo, poravnal račun celi restavraciji

Jim Freeman je poslovnež, ki je imel povsem običajen dan. Zvečer je odšel v eno izmed lokalnih italijanskih restavracij z namenom, da vzame večerjo in jo odpelje domov. A ko je prišel v restavracijo, je bil prijetno presenečen nad obiskom. Videl je, da se življenje res vrača v normalo in da tudi gostinci ponovno obratujejo. Dejstvo ga je neizmerno razveselilo, zaradi česar se je odločil, da poravna račun prav vsem obiskovalcev, seveda pa je poskrbel tudi za napitnino osebju.

Gospod pravi, da je to njegova skupnost in, da se mu je to zdelo pravilno dejanje po vsemu, kar smo v zadnjem času doživeli. Seveda so vsi obiskovalci, pa tudi osebje bili pozitivno presenečeni in ganjeni. (vir)

Učiteljica je razorožila deklico in jo objemala, dokler ni prišla policija

Na šoli v Idahu je prišlo do streljanja, kjer je deklica iz šestega razreda s pištolo ustrelila že nekaj oseb. Na dogodku je bila tudi učiteljica Krista Gneiting, ki je najprej svoje učence peljala na varno, potem pa je pristopila do deklice, ki je streljala.

Učiteljica je deklici mirno vzela pištolo. Ko se je prepričala, da deklica nima več orožja, jo je objela. Krista je do prihoda policije objemala deklico, jo tolažila, se z njo pogovarjala in jo skušala pomiriti. K sreči v incidentu ni bil noben huje ranjen, učiteljica pa upa, da bo deklica dobila pomoč, ki jo potrebuje. Prepričana je, da ne obstajajo slabi otroci; le otroci, ki so doživeli hude stvari in potrebujejo nekoga, ki jim bo pokazal drugačno pot. (vir)

Pohodnik, ki je bil pogrešan 5 dni, je bil najden

58-letni George Null se je odpravil na pohod na območju Buckhorn. Kljub temu, da je izkušen pohodnik, je izgubil orientacijo in zašel s poti (veliko oznak je lani zgorelo v požaru). Pogrešan je bil kar pet dni. Končno so ga našli s helikopterjem, živega, zdravega, brez poškodb.

George je seveda presrečen, da se je vse tako izšlo, prav tako so se novice izjemno razveselili njegovi svojci, pa tudi sledilci na Twitterju. (vir)

Leonardo DiCaprio je začel zbirati sredstva za obnovo ekosistema na otoku Floreana

Leonardo DiCaprio se je združil z več različnimi društvi ter inštituti z namenom obnoviti ekosistem otoka Floreana. Na otoku želijo zaščititi 54 ogroženih vrst in ponovno naseliti 13 izumrlih vrst. Njihov cilj je zbrati 43 milijonov dolarjev, s katerimi bodo vzrejali ogrožene vrste, ščitili otok pred vplivi turistov ter blažili posledice onesnaževanja. (vir)

Krasen teden ti želim!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #12

Hej hoj! Korakamo že v tretji teden v maju! Kljub kislemu vremenu se dnevi daljšajo, ukrepi sproščajo in upam, da maksimalno izkoriščaš vsaj vikende. Za mano sta kar delavni dnevi in pred mano še bolj delaven teden. Vseeno pa sem si vzela čas, da s tabo delim 5 novic, ki so mi v prejšnjem tednu narisale nasmeh na obraz.

Jaden Smith odpira restavracijo, s katero bo zagotovil kvalitetne obroke brezdomcem

Leta 2019 je Jaden Smith začel z gibanjem, kjer so s tovornjaki po imenu “I love you” brezplačno dostavljal vegansko hrano brezdomcem v Los Angelesu. Zdaj je celoten projekt zapeljal še stopnico višje s tem, ko je začel načrtovati odprtje restavracije.

Restavracija “I love you” ima enak namen; zagotoviti želijo zdrave rastlinske obroke tudi za tiste, ki si jih ne morejo privoščiti. In kako bo vse skupaj funkcioniralo? Jedi na meniju bodo nekoliko dražje za tiste, ki si to lahko privoščijo. Tako bodo gostje s svojimi obroki zagotovili obroke tudi za brezdomce. (vir)

Dijak, ki je prejel štipendijo za študij je svoj “fond za študij” doniral drugemu dijaku

18-letni Joshua Nelson je bil sprejet na želen študij biomedicine, a to še ni vse; na prestižni fakulteti je dobil tudi štipendijo za šolanje.

Odločil se je, da 1000$, ki jih je prihranil za študij, podari drugemu sošolcu v stiski. Iz začetne donacije je bila ustvarjena štipendija “Joshua Nelson in Action”, katere cilj je pomagati čim več študentov, ki ima voljo in zagon za študij, pa morda nima sredstev. (vir)

Britanska vlada bo z novimi zakoni bolje poskrbela za pravice živali

Britanska vlada je zakonsko predstavila nove načrte za izboljšanje kvalitete življenja živali. Minister za okolje je objavil obljube, ki vključujejo prepoved primatov kot hišnih ljubljenčkov, nasilnega hranjenja gosi in rac in izvoza živih rejnih živali. Poleg tega si želijo izboljšati standarde v živalskih vrtovih, prepovedati uvoz lovskih trofej ter uzakoniti obvezno čipiranje mačk. (vir)

Kot velik ljubitelj živali se zavedam, da še nismo tam, kjer bi si osebno želela, da smo. Sem pa vseeno vesela takih novic, ki mi dajo upanje, da bomo mogoče res nekoč začeli vse živali tretirati, kot živa bitja.

Prababica je diplomirala pri 78 letih

Vivian Cunningham, prababica treh otrok, je diplomirala iz liberalnih študij na univerzi v Alabami. Pri svojih 78 letih ji je uspelo uresničiti svojo dolgoletno željo, in to kar sredi pandemije. Prišla je iz penzije zato, da bi diplomirala. Vivian s svojo zgodbo želi spodbuditi ljudi, da sledijo svojim sanjam in ne dovolijo, da bi jih kdorkoli oviral. (vir)

Zakonca, ki sta sama izgubila 2 novorojenčka, sta bila prostovoljna rejnika že preko 100 otrokom

Mike in Deb Schuring sta zakonca, ki sta v zgodnjih osemdesetih letih izgubila dva novorojenčka. Tragična zgodba pa ju je spodbudila, da sta se odločila za izjemno plemenito dejanje – prostovoljno sta v svoj dom kot rejnika sprejela že preko 100 dojenčkov. Sprejela sta le manjši prispevek za plenice.

100 dojenčkov je seveda ogromno število; povprečna rejniška družina ima po podatkih iz zadnjih 17 let v povprečju 7 otrok. Par se je resnično izkazal in z mnogimi otroci so še danes v stiku. V vsem tem času pa imata danes tudi dva svoja otroka. Svaka čast! (vir)

Želim ti čudovit teden!

Se beremo.

V.S.

4 razlogi, zakaj je humus zakon

Ali veš, da je 13.05. svetovni dan humusa? Namaz se je na začetku najbolj uporabljal med tistimi, ki se prehranjujejo rastlinsko, a se je hitro razširil in postal hit tudi pri vseh ostalih ljudeh. Je okusen, vsestranski in danes je na voljo že v neskončno različicah. Te humus še ni prepričal? Danes s tabo delim še 4 razloge, zakaj moraš temu živilu res dati priložnost.

Je odličen vir beljakovin

Humus je precej hranljiv. Zaradi vsebnosti čičerike je bogat z beljakovinami, poleg tega pa ima tudi kar nekaj vitaminov in mineralov (npr. mangan, železo, folna kislina, železo, vitamin B6…)

100 g humusa vsebuje približno 8 g beljakovin (za primerjavo; mleko na 100g vsebuje manj kot 4 g beljakovin).

Blagodejno vpliva na prebavo

Humus je tudi odličen vir prehranskih vlaknin, ki izboljšajo delovanje prebave. S 100 g humusa zaužijemo 6 g vlaknin, kar predstavlja 24% dnevnega priporočenega vnosa za ženske in 16% za moške.

V eni izmed študij so pokazali, da je dodajanje 200 g čičerike v prehrano za 3 tedne pripomoglo k rasti koristnih bakterij v črevesju, hkrati pa je bila zavirana rast škodljivih bakterij. (vir)

Lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni

Humus vsebuje več sestavin, ki bi lahko preprečevale nastanek srčno-žilnih bolezni; med njimi sta najpomembnejši čičerika in olivno olje.

V pettedenski študiji je 47 zdravih odraslih uživalo bodisi prehrano z dodano čičeriko bodisi prehrano z dodano pšenico. Po študiji so imeli tisti, ki so jedli dodatno čičeriko, za 4,6% nižjo raven “slabega” LDL holesterola kot ljudje, ki jedo odvečno pšenico (vir).

Poleg tega je pregled desetih študij z več kot 268 ljudmi ugotovil, da je prehrana, bogata s stročnicami, kot je čičerika, v povprečju zmanjšala “slab” LDL holesterol za 5% (vir).

Analiza 32 študij z več kot 840.000 ljudmi je pokazala, da imajo osebe z največjim vnosom “zdravih olj”, zlasti oljčnega olja, za 12% nižje tveganje smrti zaradi bolezni srca in 11% manjše tveganje za smrt na splošno (vir).

Čeprav so ti rezultati precej obetavni, bi za 100% potrditev mogli opraviti več dolgoročnih študij o humusu.

Je vsestranski

Humus lahko uporabljaš v veliko jedeh, lahko pa samega, kot namaz s kruhom ali korenčkom vzameš v službo. Dobiš ga praktično v vsaki trgovini, na internetu pa je malo morje enostavnih receptov, kako ga lahko narediš sam/a.

Odličen je tudi za vse, ki imajo razne alergije/intolerance; humus ne vsebuje laktoze, glutena, oreščkov… Zato ga lahko brez težav ponudiš tudi ljudem, ki imajo težave z omenjenimi alergeni.

Ob tem dnevu ti želim eno fajn pojedino s humusom! Lahko pa mi v komentarju zaupaš, kakšen je tvoj recept za najboljši humus.

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #11

Nov teden, nove dobre novice! Ta vikend je bil pri meni poln sonca, počitka in dobre hrane. Na obali nas razvajajo res že skoraj poletne temperature in dnevi so res krasni. Trudim se, da res čim manj vikenda namenim službi in moram reči, da mi je v tem tednu šlo kar dobro. Več takih vikendov prosim!

Danes pa gremo s polno paro naprej. Danes me že čaka en kup zabavnih opravil, katerih se res že veselim. Še prej pa tebi predstavim pet dobrih novic, ki so mi lepšale dneve v prejšnjem tednu.

4-letnik je pomotoma naročil za 2.500$ sladolednih lučk. Ljudje so stopili skupaj, da so njegovi mami pomagali odplačati dolg

4 leta star fantek Noah Bryant je nenamerno prek Amazona naročil in poslal svoji teti 51 paketov sladolednih lučk v obliki Sponge Bob-a. Teta je tako prejela preko 900 lučk. Celotna zgodba bi bila izjemno simpatična in smešna, če s tem naročilom Noah ne bi svoji mami, Jennifer Bryant, nakopal računa, ki je znašal preko 2.500$. Noahova potegavščina je predstavljala kar velik strošek za mamo, ki ima že druga posojila, poleg tega pa preživlja še 3 otroke.

Za zgodbo je izvedela tudi Jennifer-ina kolegica, ki je postavila GoFundMe stran z namenom, da bi pomagala družini. Na njeno presenečenje se je samo v nekaj dnevih zbralo preko 10.000$. Družina je seveda presrečna za vso pomoč; višek donacij bo namenjen Noahovi izobrazbi. Kasneje so za zgodbo izvedeli tudi iz Amazona, kjer so se odločili, da celotno vrednost naročila donirajo društvu po izboru družine Bryant. (vir)

19-letno deklico, ki ji ni več pripadalo rejništvo, je posvojila njena socialna delavka

Leah Paskalides je socialna delavka, ki dela na področju rejništva in posvojitev. Pred 6 leti je v njihovo oskrbo prišla takrat 13-letna deklica Monyay. Leah ji je obljubila, da ji bo poiskala njeno družino.

Skozi leta je Monyay zamenjala kar nekaj rejnikov, vedno pa je bila v stiku z Leah. Med njima se je stkala prav posebna vez. Letos pa je Monyay zakonsko izgubila pravico do rejništva in tako bila prepuščena sama sebi. K sreči je se je Leah, ki se je v tem času na deklico zelo navezala, odločila, da jo posvoji kar ona. Tako ima Monyay varen dom pri osebi, ki jo pozna in, ki ji že zaupa. Ve, da nikoli več ne bo rabila skrbeti, da ostane brez strehe nad glavo. (vir)

Po krivem obsojen zapornik je s tamkajšnjim paznikom odprl šolo za brivce

Juan Rivera je po krivem bil obsojen posilstva in umorov, ki jih ni storil. Medtem, ko je v zaporu v Chicagu služil svojo kazen, je sanjaril o tem, kako bi njegovo življenje bilo, če bi kazni bil oproščen. V zaporniški brivnici pa je spoznal svojega bodočega poslovnega partnerja Bobbyja Mattinsona. Ta je bil paznik, pa tudi koordinator brivnice. Medtem, ko si je Riviera prizadeval, da bi opral svoje ime, mu je Mattinson pomagal pridobiti licenco za brivca. Oba sta se v tem času izjemno povezala in postala prava prijatelja.

Leta 2012 so se k sreči pojavili novi dokazi, s katerimi je bilo dokazano, da Riviera ni odgovoren za dejanja, katerih je bil obsojen. Zaradi napačne obsodbe je Riviera dobil tudi odškodnino v vrednosti 20 milijonov dolarjev. Točno je vedel, kako bo denar porabil; povezal se je z Mattinsonom in skupaj sta odprla šolo za brivce. Njun namen je dati ljudem priložnost, da se naučijo nove veščine in iz tega zgradijo kariero. Predvsem si želita pomagati tistim, ki si mogoče ne morejo privoščiti študija. Na ta način bodo lahko pridobili pošten poklic in se normalno preživljali. Prav tako pa si želita dati novo priložnost ljudem, ki jim življenje na takšen ali drugačen način ni prizaneslo. Želita dokazati, da obstaja drugačna pot in, da kriminal ni rešitev za težave. (vir)

Indijski voznik je svoje vozilo predelal tako, da lahko (brezplačno) pomaga ljudem, ki so zboleli za Covid-om

34 let star voznik Mohammad Javed Khan je v času indijske “koronakrize” videl, da bolniki, ki si ne morejo privoščiti prevoza, do zdravniške pomoči morajo peš. Odločil se je, da pri situaciji pomaga. Svoje vozilo je predelal v reševalno vozilo s kisikovo jeklenko in oksimetrom, seveda pa se je oboje naučil pravilno uporabljati. Trenutno neprekinjeno prevaža bolnike in tako pomaga skupnosti, ki je sicer preobremenjena. (vir)

Starejši gospod se je prijavil na tečaj ličenja z namenom, da pomaga svoji ženi

Starejši moški v Alberti se je prijavil na “lepotni tečaj” iz prav posebnega razloga; želel je pomagati svoji ženi, da bi si lahko naredila frizuro in se naličila. Zaradi težav z vidom si žena ni zmogla skodrati las brez, da bi se ob tem opekla. Moški, ki bi rad ostal anonimen, se je prijavil na Delmar College of Hair and Esthetics, kjer se mu je ravnateljica ponudila, da ga bo naučila kodranja las in nanašanja maskare.

Gospod se je tako začel pridno učiti in uriti v tem, da bo lahko pomagal ženi. Pravi, da se je od vedno rada uredila in si želi pomagati, da bo to še naprej varno mogoče. S tem dejanjem pa je seveda ogrel srca vsem, ki obiskujejo šolo, kmalu pa je njegova zgodba postala tudi svetovno znana. (vir)

Želim ti krasen teden!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #10

Že deseti ponedeljek zapored so na mojem blogu dobre novice! Upam, da si ta praznični vikend preživel/a v družbi fajn ljudi in okusne hrane. Jaz definitivno sem, a moram priznati, da sem si vzela tudi čas za nujno potreben počitek. Počasi nabiram energijo in zagon, da se s polno paro lotim vseh izzivov, ki me čakajo v tem tednu. Prepričana sem, da bo še pestro.

Kakorkoli, tukaj je 5 novic, ki so mi v prejšnjem tednu polepšale trenutke.

V državi Belize so zaščitili novo gozdno območje

V majhni obmorski državi Belize je vlada odobrila zaščito gozdnega koridorja Maya. Gre za odsek džungle, ki je dolg približno 20 km in širok 6 km. Predlog za zaščito je predstavila koalicija nevladnih organizacij, podjetij in politikov. Na območju se nahaja kar nekaj ogroženih vrst, denimo jaguar, srednjeameriška rečna želva, srednjeameriška brezpalčarka (“spider monkey”) in druge. (vir)

Nogometna igralka, ki je bila nekoč diskvalificirana zaradi svojega videza, je danes uspešna športnica

Že pri 8 letih je deklica Mili Hernandez postala svetovno znana, ko ji je bilo prepovedano igrati finale nogometnega turnirja. Do prepovedi ni prišlo, ker bi Mili bila v kakršnem koli prekršku, ampak preprosto zato, ker je izgledala fantovsko. Nekaj trenutkov pred pričetkom tekme je trener ekipe dobil obvestilo, da je deklica diskvalificirana, saj se je nekdo pritožil, da je Mili v bistvu fant. Zaradi videza deklice je pritožba očitno bila dovolj in njihova ekipa je predčasno zapustila turnir.

Dogodek je dvignil veliko prahu, soigralke pa so si v znak solidarnosti postrigle lase enako, kakor Mili. Prepoznala in podpirala so jo nekatera največja športna imena, kar je igralki dalo še dodaten zagon, da je nadaljevala s športom.

Danes je pri 12. letih ena najboljših igralk v Nebraski. Trenutno je del olimpijskega razvojnega programa, kjer dajejo priložnosti igralcem z velikim potencialom. Celotna izkušnja je Mili naredila samo močnejšo in kljub neljubemu dogodku deklica še vedno ohranja “fantovski” videz, s katerim se najboljše počuti. (vir)

Na Havajih bodo sprejeli zakon proti testiranju kozmetike na živalih

Na Havajih naj bi sprejeli zakon o prepovedi testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih. Zakon bo omejil prodajo vse nove kozmetike, ki je testirana. Končno glasovanje je bilo konec aprila, zadnji korak pa je, da guverner David Ige zakon še podpiše. S tem bodo na Havajih postali peta zvezna država s takim zakonom.

Ozaveščenost o testiranju na živalih je vse večja, zato so k sreči tudi zakoni vse bolj naklonjeni prepovedi teh krutih dejanj. Poleg Havajev o omejitvah v Ameriki razmišljajo tudi New Jersey, Maryland, New York, Rhode Island in Oregon. (vir)

Joe Biden se je zavezal, da bodo do leta 2030 v ZDA zmanjšali izpuste toplogrednih plinov za polovico

Leaders Summit on Climate je dogodek, ki privabi več svetovnih voditeljev. Na njem razpravljajo o tem, kako lahko svetovna gospodarstva pomagajo pri reševanju enega najhuših izzivov sodobnega časa; podnebnih spremembah. Letos je na virtualnem dogodku sodeloval tudi ameriški predsednik Biden, ki se je zavezal, da bo do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov v ZDA zmanjšal za 50-52%.

Biden je mnenja, da je zdaj skrajni čas, da nekaj ukrenemo. Pravi, da se kot narod morajo usmeriti v bolj zeleno prihodnost in načrtovati gospodarstvo, ki ne bo samo bolj uspešno, ampak tudi bolj zdravo, pravično in čisto za planet. Če se bo njegova vizija dejansko uresničila, bo ZDA postala vodilna država v prizadevanjih za ublažitev podnebnih sprememb. (vir)

Prebivalci so kupili nov avtomobil svojemu dostavljalcu pic

Robert Peters, dostavljalec pri Pizza Hut, že 31 dostavlja pice in je v mestu zaradi svoje dobre volje znan pod nadimkom “Mister Smiley”. Mesto se je odločilo pomagati človeku, ki jim vedno tako lepša dneve.

Tanner Langley, ena izmed strank, je dejal, da je njemu in njegovi družini že od otroštva Robert dostavljal pice. Nedavno mu je med pogovorom omenil, da nujno mora zamenjati svoj 28 let star avtomobil. Langley je skoval načrt, kako bi lahko Robertu zagotovil novo vozilo. Na GoFundMe je začel zbirati sredstva za nakup novega avtomobila, k sodelovanju pa je povabil tudi sokrajane. Začetni cilj je bil 12.000 $, a so samo v nekaj dneh zbrali kar 18.000 $. Tako so Robertu s skupnimi močmi kupili nov avtomobil, pokrili registracijo vozila, zavarovanje in poleg vsega so gospodu podarili še darilno kartico za gorivo. Robert je bil seveda presenečen in neizmerno hvaležen za pomoč svojih strank. (vir)

Želim ti krasen teden!

Se beremo.

V.S.

Pet dobrih novic: teden #9

Vesel ponedeljek dragi moji!

Vem, da to rečem vsak teden, a res ne morem verjeti, kako hitro bežijo tedni. 😂 Smo že konec aprila in tik tak bo tukaj poletje. Se že veselim! No, danes pa na ta deževen dan delim 5 novic, ki so mi v prejšnjem tednu narisale nasmeh na obraz.

Lov na slone v Keniji se je zmanjšal za 91%

Lov na divje živali je žal še vedno zelo priljubljena aktivnost po svetu, zlasti v Afriki. Med letoma 1989 in 2018 se je lov na slone v Keniji podvojil. A v zadnjih letih se je končno ta številka zmanjšala! Lov na slone je padel za kar 91%.

Strokovnjaki padec lova pripisujejo zaostrovanju zakonov in nadzora nad lovci, zaščito živali ter večji ozaveščenosti ljudi. (vir)

Zvezni sodnik je v Los Angelesu odredil, da morajo vsi brezdomci dobiti zatočišče

Zvezni sodnik David O Carter je v Los Angeles-u odredil, naj v 90 dnevih najdejo zavetje za vse ženske in otroke na območju Skid Row, do oktobra pa morajo imeti urejeno bivanje prav vsi brezdomci. Območje je med vodilnimi po številu brezdomcev v ZDA.

David je poleg tega odredil revizijo porabe denarja za boj proti brezdomstvu v zadnjih letih. Čeprav je brezdomstvo zelo zapleteno, imajo v mestu upanje, da bo ta ukrep privedel do velikega izboljšanja. (vir)

Japonska je določila “Ministra za samoto”, ki bo nudil oporo ljudem, ki so v izolaciji

Zaradi trenutne situacije je praktično po celem svetu naraslo število duševnih bolezni in samomorov. Japonski premier Yoshihide Suga se je februarja tudi sam odločil, da se usmeri proti reševanju problema. Po zgledu Velike Britanije so odprli mesto “Ministra za samoto”, čigar naloga je, da pomaga ljudem, ki imajo težave v izolaciji.

Minister bo sodeloval z več organizacijami in spodbujal dejavnosti, ki preprečujejo osamljenost in socialno izolacijo ter ohranjajo medosebne odnose. (vir)

Novorojenček, ki je pred 21 leti bil najden je danes uspešen mladenič

Danny Stewart je pred skoraj 21 leti na podzemni železnici v Manhattnu našel novorojenčka. Obrnil se je na pristojne organe, ki so otroka želeli dati v rejništvo. Danny se je s svojim partnerjem Petrom odločil, da otroka posvojita kar ona dva.

Danes je takratni novorojenček po imenu Kevin že odrasel. Vsak čas bo diplomiral iz matematike in računalništva. Oba starša sta izjemno ponosna na to, kako pameten, dober in uspešen je Kevin postal. (vir)

Delavec na železniški postaji je rešil otroku življenje, dobil denarno nagrado in jo doniral za izobrazbo rešenega otroka

Mayur Shelkhe je delavec na železniški postaji, ki je postal pravi heroj. V prejšnjem tednu je rešil otroka, ki je padel na tirnice, ko je mami spolzel iz rok. Njegova mama je bila slabovidna in otroku ni mogla pomagati, zato je Mayur stopil v akcijo in otroka umaknil le nekaj trenutkov, predno je po tirnicah pripeljal vlak.

Dejanje je hitro postalo svetovno znano in Mayur je postal prava zvezda. Za to so izvedeli tudi njegovi nadrejeni, ki so ga denarno nagradili. Gospod se je odločil, da bo polovico nagrade dal družini otroka, ki mu je rešil življenje. Naročil jim je, naj denar namenijo njegovemu izobraževanju. Vedel je, da družina ni finančno močna, zato se jim je odločil pomagati še na ta način. Dokazal je, da na svetu še vedno obstajajo dobri ljudje, ki nesebično pomagajo drugim. (vir)

Želim ti čudovit teden!

Se beremo.

V.S.